Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 квітня 2019, 10:05

Медзаклади переходять на фінансування «гроші йдуть за паціентом»

 З квітня всі заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри та які мають контракт з НСЗУ, перейдуть на більш ефективну модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Відповідну постанову ухвалили на засіданні Кабміну.

 З квітня всі заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри та які мають контракт з НСЗУ, перейдуть на більш ефективну модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».
Фото: censor.net.ua

Що це змінює для пацієнта

  • Усі, хто звернувся до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, отримають медичну допомогу.
  • Якщо пацієнтові потрібен плановий огляд, електронний рецепт на «Доступні ліки» або інші послуги з переліку первинної медичної допомоги, лікар зможе його прийняти та укласти з ним декларацію одразу на прийомі. Або якщо у нього вже достатня кількість пацієнтів — порадити укласти декларацію з іншим лікарем його Центру первинної медико-санітарної допомоги.
  • У випадку невідкладного стану пацієнтам, які не обрали свого лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу.
  • Щоб отримати повний перелік послуг у вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, гарантовано оплачений Національною службою здоров’я, потрібно обрати свого лікаря та підписати з ним декларацію.
  • Кінцевого терміну підписання декларації не існує.

Чи приїжджатиме екстрена медична допомога, якщо немає декларації

  • Екстрена медична допомога приїжджатиме на виклики до всіх пацієнтів, яким потрібна медична допомога, незалежно від того, підписана декларація з сімейним лікарем, терапевтом, педіатром чи ні.

Як зміниться фінансування медзакладів

  • У квітні в медичних закладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, завершиться перехідний період на нову модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».
  • З 1 квітня Національна служба здоров’я буде оплачувати медичним закладам, що надають первинну медичну допомогу, медичні послуги, надані пацієнтам, які підписали декларації з лікарями цього медзакладу.

Коментарі - 4

+
0
mary27
mary27
4 квітня 2019, 13:54
#
Ничо, щас Зеленский прыйдэ — порядок навэдэ.
Отменит все эти реформы.
+
0
bonv
bonv
4 квітня 2019, 14:55
#
Страхову медицину хоче.
+
+25
mary27
mary27
4 квітня 2019, 15:14
#
У марионетки нет своего мнения.
Важно, что хочет его хозяин.
+
+35
bonv
bonv
4 квітня 2019, 15:16
#
Приват хоче. Розблокування рахунків хоче. Монополію на авіаперевезення… і т.п…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися