Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2019, 8:00

Розкішні інвестиції

Картини чи ретро-автомобілі, які вартують мільйони доларів, навряд чи здатні здивувати. Однак це цілком до снаги пляшці віскі за $1,5 млн або антикварному англійському комоду, виставленому на аукціон за £5 млн.

Картины и ретро-автомобили за миллионы долларов вряд ли способны удивить.
Фото: Wine Spectator

Консалтингова компанія Knight Frank щорічно публікуєзвіт, у якому досліджує прибутковість вкладень у предмети розкоші для людей зі статком від $30 млн. Аналітики компанії розраховують динаміку індексу інвестицій у предмети розкоші (KFLII) для 10 категорій активів, серед яких класичні автомобілі, ексклюзивні алкогольні напої, витвори мистецтва, колекційні марки і монети.

Якщо поглянути на результати досліджень за 10 років (таблиця нижче), елітні годинники вже не виглядають одним з найвигідніших варіантів для інвестицій. Дивно, однак найбільше зростання прибутковості за підсумками десятиліття показує категорія віскі +582%. До речі, найвищий ріст інвестиційної привабливості за минулий рік теж у цього напою +40%.

Гарні показники зростання у 2018 році демонструють такі категорії, як колекційні монети +12%, вино і витвори мистецтва — +9% кожен. А ось ювелірні вироби за останній рік дещо знизили свою інвестиційну привабливість.

Топ-10 продажів 2018 року за категоріями

Витвори мистецтва: картина «Портрет художника (Басейн з двома фігурами)» відомого англійського художника Девіда Хокні. За картину, написану у 1972 році, анонімний покупець віддав на торгах Christie's $90,3 млн. Це рекордна вартість для роботи, проданої за життя її творця.

Віскі: пляшка The Macallan 1926 року, розписана вручну ірландським художником Майклом Діллоном. Продана на аукціоні Christies за $1,5 млн і стала найдорожчою пляшкою віскі в історії. Віскі The Macallan 1926 було розлито в пляшки у 1986 році, після 60 років дозрівання у бочці. Від початку налічувалося 40 таких пляшок, зараз залишилися поодинокі екземпляри, що і пояснює таку високу вартість.

Коштовності: перлова підвіска Марії Антуанетти, королеви Франції. Дорогоцінна прикраса була продана на аукціоні Sotheby's за $36 млн. Діамантова підвіска з великою перлиною у формі краплі стала найдорожчою в історії аукціону прикрасою з перлів.

Годинники: Rolex Daytona «Unicorn» виробництва 1970 року. Унікальна модель годинника Rolex була виконана з білого золота лише в одному екземплярі. На торгах компанії Phillips і Bacs&Russo отримали за них $5,9 млн. Ці гроші були спрямовані до благодійного дитячого фонду.

Класичні автомобілі: Ferrari 250 GTO 1962 року випуску. 56-річний спорткар, проданий на Sotheby's за $48,4 млн, став найдорожчим авто з коли-небудь реалізованих через аукціон. Автомобіль не відзначився особливими спортивними досягненнями, окрім двох перемог у гонці Targa Florio на Сицилії, проте зберігся практично у початковому стані. Лише кузов було замінено у 1964 році на більш аеродинамічний, що тільки підвищило цінність авто.

Вино: пляшка Romanée-Conti врожаю 1945 року. Фінальна ціна торгів — $558 тис. — і це рекордна вартість пляшки вина. Її цінність зумовлена ​​лімітованою пропозицією: 600 пляшок вина були виготовлені у 1945 році із сорту винограду піно-нуар, а відразу після цього старий виноградник було знищено.

Марки: поштова марка Jenny Invert 24 cent, випущена у 1918 році. Була продана за вражаючі $1,6 млн. Це найвідоміша марка у світі, яку ще називають «перевернута Jenny». Своєю популярністю вона зобов’язана друкарській помилці. У той час масово випускалися марки із зображенням першого літака, який перевозив авіапошту — The Curtiss Jenny. Але в одній партії зображення вийшло перевернутим: таких марок у світі всього 100 штук, і продаж кожної з них стає визначною подією. Попередня марка була продана у 2005 році за $600 тис.

Монети: золота польська монета номіналом 100 дукатів 1621 року випуску. Найдорожча польська монета була продана за $2,2 млн.

Кольорові діаманти: дуже рідкісний рожевий діамант масою майже 19 каратів. Був проданий на Christie's за $50 млн через 5 хвилин після початку торгів. Це найвища ціна за рожевий діамант у перерахунку на карат — $2.6 млн. Раніше діамант називався The Pink Legacy («Рожевий спадок») і належав родині Оппенгеймерів, які свого часу володіли алмазовидобувною корпорацією De Beers. Після покупки новий власник — американський ювелірний дім Harry Winston додав до назви свій бренд. «Рожевий спадок» перетворився на «Рожевий спадок Вінстона».

Меблі: комод Chippendale, виготовлений у 1766 році. Інкрустований слоновою кісткою. Раніше вже був проданий у 1991 році за £935 000 — рекордна ціна за предмет меблів, вироблений у Англії. Для торгів 2018 року комод було запропоновано без цінної інкрустації. Очікувана вартість лоту — £ 5 млн, але такої ціни ніхто не дав. Втім, це однаково надало підставу включити комод до рейтингу.

Динаміка цін та прогнози

Класичні автомобілі

  • Топ-індекс для ретро-автомобілів HAGI у 2018 році виріс майже на 2,5 %. Динаміка цін відслідковується для 50 моделей 19 брендів.
  • Головною подією року став продаж двох Ferrari 250 GTO випуску 1960-х років: за $48 млн (рекорд аукціону) та за $70 млн (приватно).
  • Опитування членів Міжнародної групи історичних автомобілів HAGI показало, що понад 70% нещодавніх угод було проведено між «друзями».

Вино

  • У 2018 році продовжився бурхливий ріст цін на бургундські вина. Найзначніше виросли ціни на елітні сорти (Grands Crus), а загалом індекс бургундських вин збільшився на 33%.
  • У довгостроковій перспективі колекціонери і надалі обиратимуть для інвестицій виробників з Бургундії і П’ємонту, чиї виноградники розташовані у найбільш сприятливих для виноробства регіонах.

Віскі

  • 2018 рік став трансформаційним для раритетного односолодового шотландського віскі. Новий світовий рекорд у 700 000 фунтів стерлінгів за пляшку було встановлено у жовтні, а вже за місяць його було побито «побратимом» — віскі того самого виробника (The Macallan) і того ж року дистиляції — 1926, продане за £1 млн.
  • У 2019 спостерігатиметься зростання ціни на віскі певних марок і, водночас, буде підвищуватися зацікавленість у більш доступних напоях виробників другого ешелону. Індекс 100 найбільш затребуваних сортів шотландського віскі Knight Frank (KFRW100) за 2018 рік виріс майже на 40%.

Кольорові діаманти

  • 2018 рік був доволі позитивним для кольорових чи, як їх ще називають, фантазійних діамантів. Ціни на усі кольори та розміри демонстрували стабільність, а у середньому навіть трохи зросли. Не завадив цьому економічний спад у Китаї, який призвів до зниження кількості роздрібних операцій з діамантами фантазійних кольорів.
  • Блакитні діаманти у 2018 році були у фаворі. Тим часом каміння жовтого кольору трохи втратило у ціні, а рожевого залишилося на попередньому рівні.

Світлана Волкова

Коментарі - 8

+
+66
bonv
bonv
12 березня 2019, 12:45
#
Жити потрібно не заради грошей, а заради розвитку, духовних цінностей. Гроші вам, насправді, не потрібні. Віддайте їх мені. Мені потрібні:)…
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
12 березня 2019, 13:18
#
Прям слова священника )
+
+15
bonv
bonv
12 березня 2019, 13:19
#
Або політика:)
+
0
mary27
mary27
12 березня 2019, 22:56
#
«Как вбухать кучу денег в неликвид».

И ошибка «Но это вполне под силу бутылке виске за $1,5 млн» — надо «бутылке вискИ».
+
0
Светлана Волкова
Светлана Волкова
13 березня 2019, 9:55
#
Спасибо, исправили.
+
+30
SPereiro
SPereiro
13 березня 2019, 14:14
#
Как говорил один мой знакомый, ныне здравствующий :) «-Бойся дилеров расказывающих красивые истории, скорее всего хотят впарить неликвид».
+
0
Елена Николаевская
Елена Николаевская
17 березня 2019, 10:13
#
Почему богатые остаются богатыми: они инвестируют не так, как остальные — https://inventure.com.ua/analytics/articles/pochemu-bogatye-ostayutsya-bogatymi-oni-investiruyut-ne-tak-kak-ostalnye
+
0
SPereiro
SPereiro
17 березня 2019, 16:15
#
Инвестиции в искусство дело тонкое :) Творчество старых мастеров будет актуально всегда. Но это во всех смыслах высокое искусство. Со своей «высокой» мафией. Очень аккуартно эта тема затронута в замечательном фильме «Лучшее предложение». И даже если вы олигарх в восьмизначным капиталом, то тоже никаких гарантий. История олигарха Рыболовлева тому печальное подтверждение. Разведут, как «европейские партнеры вечнолегитимного»(с).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися