Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2018, 11:38

Поїхати за кордон і заощадити

80% успішного подорожі — це правильна підготовка. Серед сотень порад, що дозволяють спланувати свій відпочинок, в числі найважливіших - фінансове питання за кордоном. Як платити? В якій валюті? Карту чи готівку? І головне — як не заплатити зайвого!

ТОП 5 карткових лайфхаків для мандрівників

Літній сезон відпусток — відмінний привід прокачати свої фінансові навички.

І перше правило, яке слід запам'ятати: будь-яка подорож починається не з придбання нової валізи, а з складання чіткого фінансового плану. «Мінфін» підготував ТОП 5 правил, які в цьому допоможуть.

№1 Гроші з собою: 70% — на картку, 30% — готівкою!

Якщо Ваш маршрут не пролягає через індійські нетрі або безлюдні острови Полінезії, де недоступні блага цивілізації у вигляді терміналів або банкоматів, то брати з собою лише готівку - просто немає сенсу. По-перше, існує ризик втратити всю суму в разі грабежу або просто загубити гроші, по-друге, елементарно незручно возити з собою пачку грошей.

ЛАЙФХАК: Оцініть свої передбачувані витрати в поїздці і розподіліть підсумковий бюджет в співвідношенні — 70% на банківську картку, інші — 30% (у місцевій валюті) візьміть з собою готівкою. Ця сума стане в нагоді для дрібних витрат. А відсутність під рукою великої суми вбереже від спонтанних покупок.

№2 Карта для подорожей: кредитка з кешбеком

Далеко не кожна картка буде вигідною при розрахунках за кордоном. Детально вивчіть тарифи, особливо звернувши увагу на комісію при знятті готівки. Як правило, за дебетовими (найчастіше, зарплатними) картками вона становить 1-2% від суми, по кредитним- 0%.

Відсутність комісії — не єдина перевага використання кредитної картки в подорожі. Якщо кошти на дебетовій картці строго обмежені сумою, яку Ви на неї поклали, то ліміт кредитних коштів — може бути значно вище і стане Вашою підстраховкою на випадок крайньої необхідності. Чого тільки може коштувати затримка рейсу при перельоті в Бангкок, коли «згорають» Ваші квитки на паром, який прямує до фінальної точки подорожі, і Вам доводиться купувати нові.

І нехай вас не лякає необхідність використовувати кредитні кошти. По-перше, банки пропонують досить великий пільговий період (до 55 днів), коли Ви можете використовувати банківські гроші і не платити комісію. По-друге, додаткові умови по кредитних картах допоможуть істотно заощадити.

Гарний приклад — кредитна картка «Максимум» від Альфа-Банку Україна.

У період відпусток (з 01.06.2018 по 31.08.2018) по ній діють спеціальні умови — кешбек до 25% при оплаті карткою товарів з travel-категорій.

Так, розраховуючись кредитними коштами, ви повертаєте:

— 25% від покупок в Duty Free,

— 10% при оплаті з/д квитків,

— 10% — автобусних рейсів,

— 3% — при оплаті за оренду авто, авіаквитки, готелі, круїзні лінії.

Максимально за один місяць ви можете повернути 500 грн. Подвоїти цей кешбек із кредитною карткою «Максимум» не складе труднощів. Крім відсотків по travel-категоріям, згідно з базовими умовами, ви повертаєте: 5% при розрахунку в кафе і ресторанах, 3% — на АЗК і 2% — за покупки в супермаркетах.

ЛАЙФХАК: Щоб отримати максимальну вигоду від кешбеку, плануйте відпустку заздалегідь і розподіляйте витрати, щоб кожен місяць отримувати максимальну суму повернення. Все просто. Якщо ви відразу розрахуєтесь, наприклад, за переліт і готель, то впретеся в «стелю» по кешбеку — 500 гривень, і всі подальші витрати по картці в цьому місяці не будуть приносити бонусів. Але, розподіливши ці витрати за різними місяцями, і продовжуючи повсякденно користуватися картою, ви зможете отримати максимальний кешбек за кожен період.

№3 Платіть карткою в місцевій валюті

Отже, план складено, карта на руках… Але ризик переплат за кордоном все ще залишається. Як не крути, а існує таке поняття, як конвертація при розрахунках карткою — обмін грошей на валюту країни, в якій робиться покупка. Наприклад, Ви оплачуєте з гривневого карткового рахунку пляшку води в Берліні.

На перший погляд, процедура розрахунку така ж, як і в Україні: покупець «проводить» пластик, гроші списуються, товар в руках. Але «зсередини» процес трохи складніше. Німеччина входить до Єврозони, і всі розрахунки в країні відбуваються в євро. Тому при оплаті товару гривневою карткою буде відбуватися автоматичний обмін грошей на євро, і фінальна сума, яка буде списана з вашого рахунку, залежить від: наявності комісії за конвертацію, курсу обміну міжнародної платіжної системи (MasterCard або Visa) і курсу в рідному банку.

20 євро перетворюються

Повернемося до Берліна. Припустимо, наш турист розплатився в кафе гривневої кредитною карткою «Максимум» за обід на суму 20 євро. Питання: скільки буде знято з його картки?

По-перше, Альфа-Банк Україна не бере комісію за конвертацію (в деяких банках вона може досягати 1-1,5% від суми). По-друге, при оплаті конвертація гривні в євро проходить за курсом міжнародної платіжної системи, в нашому випадку MasterCard. Припустимо, на момент оплати він становить 30,00 грн/€, і ми порахували, що заплатити доведеться 600 гривень. Однак, ці 20 євро ще не списані з рахунку, а тільки заблоковані. В середньому блокування триває два дні, після чого відбувається списання за поточним курсом вашого банку. За цей час курс міг змінитися і стати, наприклад, 31,00 грн/€. В підсумку турист витратить 620 грн.

Подвійна конвертація

Буває і подвійна конвертація. Вона відбувається, якщо валюта розрахунку відрізняється від валюти платіжної системи. Нехай наш уявний турист повертається в Україну через Польщу, де національна валюта злотий. Купівля нових штанів в аутлеті пройде таким чином.

Коли клієнт оплачує товари в польському магазині, злоті конвертуються в євро (перша конвертація за курсом платіжної системи). Запит в процесинговий центр українського банку приходить на суму в європейській валюті.

Після цього євро конвертується в гривню (друга конвертація — за комерційним курсом банку). Банк перевіряє, чи достатньо на рахунку клієнта грошей, щоб оплатити покупку. Після чого і відбувається списання, яке, як ми пам'ятаємо, чекаємо не менше двох днів.

Приклад. Турист розраховується в польському магазині на суму 100 злотих, що становить €22,73 (за офіційним курсом в 4,40 злотих/євро).

Але MasterCard встановив в цей момент курс на рівні 4,30. Через що сума змінилася до €23,26. Далі, запит на цю суму платіжна система передає в український банк, у якому, припустимо, комерційний курс євро на рівні 30,75 грн/€. І в підсумку на Вашому рахунку заблоковано 715 грн.

Для порівняння: без додаткових конвертацій сума склала б 698 грн.

Одним словом, гроші проходять шляхом декількох трансформацій: злоті в євро — євро в гривню — списання по курсу вашого банку.

Не погоджуйтеся, якщо вам запропонують розплатитися в гривні. У цьому випадку на шляху з'являться нові «пункти»: місцевий банк спочатку переведе гривні в злоті, потім MasterCard злоті в євро, потім вже український банк конвертує євро в гривні. За підсумком — виникне ще одна непотрібна конвертація.

ЛАЙФХАК: На жаль, уникнути конвертації навряд чи вдасться. Але існує кілька варіантів, як мінімізувати витрати. Перший — при використанні картки вибирати оплату в місцевій валюті або валюті міжнародної платіжної системи (у MasterCard — це євро, у Visa- американський долар), навіть якщо вам пропонують варіант гривні. Так ви уникнете додаткових конвертацій.

Другий — використовувати для розрахунків карту з кешбеком. Базові категорії, за якими кредитка «Максимум» повертає гроші, будуть затребувані за кордоном. 5% кешбек в кафе і ресторанах або ж 2% в торгових мережах, напевно, компенсують вам курсову різницю.

№ 4 Відкрийте карту для оплати за кордоном

Якщо для виїзду в іншу країну Вам необхідний закордонний паспорт, то Вашій картці для подорожі знадобиться дозвіл у вигляді відкритого доступу для оплати за кордоном. Отримати його нескладно. Власники карти Альфа-Банку Україна можуть звернутися до Контакт-Центру за номером 0 800 50 20 50, або ж зробити це самостійно через інтернет-банкінг My Alfa Bank.

№5 Будьте на зв'язку зі своїм банком

У подорожі потрібно бути готовим до всього, особливо що стосується фінансових питань: від банальної перевірки стану рахунку до необхідності екстреного блокування картки.

З розвитком технологій дзвінки в банк, тим більше в роумінгу, залишаються в минулому. Всі питання можна вирішити в офіційних месенджерах або через мобільний додаток. Якщо Ви цього ще не зробили раніше, то перед поїздкою обов'язково підпишіться на офіційні сторінки банку в соцмережах, а також встановіть мобільний додаток.

Завдяки додатку Alfa-Mobile Ukraine клієнти Альфа-Банку Україна, незалежно від країни перебування, можуть управляти своїм рахунком 24/7.

Коментарі - 3

+
+15
SergiiK
SergiiK
16 липня 2018, 16:54
#
Alfa-Mobile Ukraine очень кривое приложение. Зайти не возможно, постоянно вібивает ошибку пароля, хотя перед єтим заходишь через ноутбук без проблем. Кол центр ничем помочь не может и только предлагает воспользоваться востановлением, но и после него результат тот же. Вообще м привет разрабам приложения. В остальном карты альфа зарубежом радуют
+
0
Sense Bank
Sense Bank
18 липня 2018, 10:25
#
SergiiK, добрый день. Прошу в личке уточнить ваш ИНН, марку телефона, и какая операционная система (желательно номер версии), дату и время выполнения операции. Проверим в чем дело.
+
+7
busypit
busypit
17 липня 2018, 17:14
#
Снятие кредитных средств без комиссии, а с дебетки 1-2%?
Спасибо, дальше не читал.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися