Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 травня 2018, 7:41

Кредит готівкою: чому банки люблять роздавати кеш

«Апетит» українців до кредитів поступово зростає. Банки ловлять хвилю та задовольняють попит. Особливо щедро вони роздають кеш-кредити. Максимальні суми позик поступово збільшуються, а вимоги до позичальників — стають лояльніші.

«Апетит» українців до кредитів поступово зростає. Банки ловлять хвилю та задовольняють попит.
Фото: mukachevo-city.org.ua

Після декількох років застою на кредитному ринку починається відлига. В першу чергу оживає сегмент беззаставних споживчих позик. За 2017 рік його обсяг збільшився на 40%. Динаміку підігрівали й закінчення фінансової кризи, й зростання доходів українців, а також накопичився відкладений попит на кредити. Якщо раніше банкіри активно просували лише карткові позики, то зараз вони стали розвивати і видачу кеш-кредитів, постійно нарощуючи обсяги. Так, на початку минулого року максимальна сума позики готівкою, яку пропонували клієнтам, становила 100 000 грн. Зараз деякі фінустанови готові позичати й до 500 000 грн.

Результати опитування топ-менеджерів українських фінустанов, опублікованого НБУ, показали: 69% опитаних очікують приросту кредитного портфеля фізосіб у 2018 році. Фінансисти навіть готові піти на пом'якшення вимог до позичальників, щоб залучити клієнтів.

Висока конкуренція

Ентузіазм кредиторів пояснюється декількома причинами. Одна з головних — бажання пустити «в роботу» короткі ресурси.

«Короткострокове споживче кредитування дає можливість розміщувати коротке фондування, яке сьогодні переважає в ресурсній базі банків, у швидко обертаємий портфель. Адже 2/3 роздрібних депозитів розміщуються на термін менше 1 року. Закономірно, що сегмент короткострокового споживчого кредитування став драйвером зростання роздрібного кредитного портфеля банків у гривні. Він виріс за 1 квартал на 6,5% — до 110 млрд грн. Це один з найбільш висококонкурентних сегментів », — розповів« Мінфіну »начальник управління розвитку продуктів і проектів роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро Олександр Стецько.

Тільки з початку 2018 року портфель кеш кредитів Банку Кредит Дніпро виріс на 25% й досяг близько 40% від всього роздрібного портфеля.

Інша причина популярності кеш-кредитів криється в високому заробітку, які вони обіцяють банкам. «2015 й 2016 року показали, що кредити готівкою — бізнес з високою прибутковістю. Тому коло гравців, які прагнуть потрапити в цей бізнес, стає дедалі більше», — констатує директор департаменту розвитку банківських продуктів Ідея Банк Сергій Міщенко.

«Ефективна процентна ставка за кеш-кредитами досягає 80% річних. Це нижче, ніж у фінансових компаній та ломбардів, але для банківського ринку — відмінна ставка. Якщо ще вміти боротися з неповерненнями і відсівати шахраїв на перших етапах, то взагалі виходить приємна картина », — каже співзасновник Конкорд Банку Олена Сусідка.

Крім того, ризики при видачі таких позик порівняно низькі, — говорить директор департаменту по продуктам роздрібного бізнесу ПУМБу Дмитро Поліщук. За 2017 рік ПУМБ видав 65 000 кеш-кредитів. За неповні 4 місяці цього року — більше 36 000.

Минулий рік був настільки вдалим для ринку кредитування, що в «гру» активно включалися нові учасники.

«Ми не виходили агресивно на ринок, але в 2017 році добилися непоганих результатів. Ми отримали досвід, зробили роботу над помилками, підправили свій скоринг й роботу контакт-центру », — каже Олена Сусідка. 2018 рік виявився для Конкорд Банку ще більш вдалим: за минулі 4 місяці він зміг видати в два рази більше кредитів готівкою, ніж за весь минулий рік. Частка кеш-кредитів в загальному портфелі банку зросла до 25-30%.

На що позичають

Після кризи 2008-2009 рр ставлення українців до кредитів змінилося, стало більш раціональним. Якщо раніше вони легко позичали гроші й витрачали їх на різного роду забаганки, то зараз — беруть лише під конкретні потреби.

У Банку Конкорд відзначають, що діапазон цілей, на які клієнти позичають кеш, дуже широкий — від покупки меблів для дому до підготовки дитини до школи.

«Українці стали більш прагматичними. Вони беруть кредити на поточні життєві потреби: ремонт, великі покупки, відпустку, навчання, лікування. Тоді як під час буму споживчого кредитування 2007-2008 років це були так звані «лакшері-кредити» на статусні предмети: дорогі телефони, ноутбуки, техніку», — говорить Олександр Стецько.

Кому дають гроші

У різних фінустановах вимоги до позичальників відрізняються. Наприклад, в Конкорд Банку без довідки про доходи можна отримати до 20 000 грн. В Кредит Дніпрі й Альфа-Банку — до 50 000 грн. Різницю в підходах можна пояснити відмінностями в розмірах банків, а також їх «апетитом» до ризиків.

В іншому умови досить стандартні: позичальник повинен бути повнолітнім, надати банку паспорт та ІПН. Якщо мова йде про великі суми, фінустанова може зажадати більше документів, що підтверджують платоспроможність. Наприклад, ту ж довідку про працевлаштування і про офіційні доходи. З віком клієнтів також є нюанси. Наприклад, Ідея Банк й ПУМБ відмовляють у видачі кредитів позичальникам молодше 25 років.

Скільки дають

Банкіри готові позичати клієнтам до півмільйона гривень, але реальна середня сума кредиту зараз набагато менше. «Середній термін кеш-кредиту коливається від 24 до 36 місяців, при цьому середня сума становить до 30 000 грн», — розповідає Сергій Міщенко з Ідея Банку. 

В Кредит Дніпро «середній чек» виходить більш значним — 35 000 грн. Термін кредиту залежить від суми. Якщо борг не перевищує 50 000 грн, то українці вважають за краще віддавати його за рік. Більш великі позики беруть на термін до 36 місяців.

Хто швидше, той і краще?

Банкіри намагаються конкурувати за клієнтів, скорочуючи час видачі позик. Так, Ідея Банк обіцяє прийняти рішення про видачу кредиту за 60 хвилин для нових позичальників, й за 35 секунд — якщо мова йде про чинних клієнтів. Альфа-Банк пішов ще далі: там обіцяють протягом години не тільки прийняти рішення, але і видати позичальникові кеш.

У Банку Конкорд також приймають рішення про видачу кредиту протягом години й навіть обіцяють доставити готівку клієнту кур'єром.

Але швидкість — не єдина «фішка» фінансистів.

Банк Кредит Дніпро, наприклад, зробив ставку на прозорість. Це один з небагатьох банків, який публікує на своєму сайті паспорта споживчих кредитів. У них вказані приблизні витрати на обслуговування позики. Більш того, цей банк обіцяє надати остаточне рішення з видачі до 20 000 грн телефоном.

ПУМБ ж дає «протестувати» кредит: банк обіцяє не нараховувати процентну ставку, якщо позичальник погасить кредит протягом 6 місяців.

ОТП приваблює клієнтів програмами лояльності. Наприклад, в березні цього року «дочка» угорського банку надавала позичальникам знижку в 20% на кредит готівкою в честь свого 20-річчя.

Банк Конкорд дозволяє погашати кеш-кредити в терміналах ПриватБанку та iBox без комісії.

Ціна питання

Кредити готівкою — задоволення не з дешевих. Їх реальна вартість іноді досягає і 100% річних. Навіть якщо банкіри обіцяють низьку ставку, позичальника можуть чекати сюрпризи у вигляді щомісячних комісій, страхових платежів і т.д. Так що перед підписанням договору краще вдатися в усі нюанси.

Вартість кредиту сильно відрізняється і в залежності від клієнта. Роль може зіграти безліч факторів: кредитна історія, платоспроможність позичальника, наявність у нього різного майна, сума і термін позики і т.д.

Банкіри стверджують, що завдяки високій конкуренції, кредити готівкою вже трохи подешевшали. «Ставки дійсно знизилися. Програм стало більше. Гроші готівкою на будь-які потреби сьогодні можна отримати і під ставку 52-53% », — запевняє начальник сектора розвитку кредитування і страхування ОТП Банку Ігор Жмуренко.

Але подальших серйозних зрушень очікувати не варто. За словами банкірів, ставки за кеш-кредитами безпосередньо залежать від вартості ресурсів, які банк залучає на ринку депозитів фізичних осіб. А після підвищення облікової ставки НБУ, банкам доводиться платити за заощадження громадян все більше. Тому в цьому році кредити дешевшати точно не будуть.

19 квітня відбулося знакова для банківського ринку подія — вручення премії FinAwards 2018. Переможцем в категорії «кращий кредит готівкою» став «Тестдрайв» від ПУМБ. Його можна взяти на термін до чотирьох років, щомісячна комісія — 5,99%, починаючи з 7-го місяця користування.

Олекса Рябуха

Коментарі - 33

+
+112
Captain  Cisco
Captain Cisco
4 травня 2018, 9:10
#
Привлекаем под 15%, раздаем под 80-100%. Как же «завышены» депозитные ставки. Как же жаль бедных банкиров. Бедняги ну просто голодают.
+
+105
yarg
yarg
4 травня 2018, 10:12
#
При невозвратах в 80 % — выдавать ниже чем под 100 % — это просто работа в минус. Просто поймите — пока будут такие невозвраты — будете платить проценты и за себя, и за «того парня».
+
+16
AleksandrBank
AleksandrBank
4 травня 2018, 12:09
#
Любой невозврат, это создание резервов самим банков- т.е. затраты.
+
0
yarg
yarg
4 травня 2018, 13:21
#
Любой невозврат — это украденные у банка деньги. а куда их отнесет бухгалтерия и как назовет аудит — затраты, резервы… это уже лирика.
+
+46
Captain  Cisco
Captain Cisco
4 травня 2018, 13:58
#
У Альфы и Идеи невозвратов практически нет. Так что это обычная жадность, а не риски. Чтоб не было невозвратов-нечего выдавать кредиты кому попало.
+
0
yarg
yarg
4 травня 2018, 14:10
#
Это они говорят что нет. А на деле — ловкость рук. В лучшем случае — 60 % невозвратов вместо 80 %.Это при супер-пупер анализе клиентов.
+
+15
Pens
Pens
4 травня 2018, 20:18
#
Хорошо, что на форуме есть люди досконально знающие всю подноготную всех банков. :)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 травня 2018, 9:31
#
Ты такой информацией не обладаешь! Что в твоем понимании практически нет?1-5%? Такого не бывает!
В Идеи я уверен процент не возвратов довольно большой, потому что они как раз выдают под самый бешеный процент среди банков, и почти всем.
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
5 травня 2018, 11:36
#
Тыкать будешь в своем селе, соседу-пастуху.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 травня 2018, 11:50
#
Нечего ответить так и скажи.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
4 травня 2018, 22:38
#
А почему при выдаче кредита меня не предупреждают официально, что берут в «заложники» и я несу солидарную ответственность за невозврат? :)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 травня 2018, 9:34
#
Тебя официально предупреждают и Ты ставишь подпись! Читай док-ты что подписуешь, особенно на кредит. Там зачастую такая фраза «что Вы обязуетесь погасить долг перед банком в т.ч. всем своим имуществом и средствами». Просто не прописывают детально как с Залоговым кредитом
+
0
Tisha ™
Tisha ™
5 травня 2018, 16:53
#
Я бы хотел увидеть фразу типа:
«Подписывая данный документ, клиент согласен погашать убытки банка, возникшие из-за невозврата ранее выданных кредитов третьим лицам...» :)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 травня 2018, 10:38
#
Ты несешь отвественность только за свой кредит и свои обязательства.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
7 травня 2018, 10:56
#
Ты действительно не видишь сарказма в моих постах?
+
0
unknown unknown
unknown unknown
7 травня 2018, 12:04
#
«Подписывая данный договор, клиент ознакомлен и согласен с политикой ценообразования и учёта по кредитой ставке и тарифам Банка, которая основывается на договорных взаимоотношениях и последствиях их не/выполнения с другими клиентами физическими лицами, кроме прочего, ...» В свою очередь Банк имеет право вносить изменения в тарифам кредитой ставке в соответствии с ЗУ… и пр…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 травня 2018, 17:01
#
Я понял, но думал тебе объясню.
Ответь в своей теме по моему вопросу по курсу доллара и евро, почему так, если знаешь ответ.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
7 травня 2018, 17:34
#
Да конечно знаю. Только невозможно ответить в двух словах. Реально. Я подумаю, может набросаю кое-какие «измышлизмы» по этому поводу… :)
И один из вариантов, кстати, заключается в в достаточной инертности экономики. Курс не развернулся сразу (кстати, по моим умозаключениям — мы еще в стадии коррекции, признаки разворота лишь формируются, но еще не оформились до конца), накапливались предпосылки. А в переполненной чашке — достаточно капли.

Если получится — напишу может несколько абзацев… Но я не «фундаменталист» и вопросы «почему?» меня беспокоят меньше всего. Есть тренд? Следуем за трендом. Нет? Ждем-с…
+
+45
laa1999
laa1999
4 травня 2018, 10:12
#
Так они знают, что под 100% — 40% не отдаст, вот 60% и дают -120% и 5% -прибыли. Вообще, говорить о том, что делать, чтобы ставки снизились -не о чем. Кеш кредиты -всегда самые прибыльные и рискованные… Нормальный человек их не возьмет — только бесбашенный и необразованный.
+
+15
laa1999
laa1999
4 травня 2018, 10:14
#
Продолжаю тему — это могут быть только сверхкороткие кредиты, поэтому затраты на них высокие при выдачи.
+
0
195195147
195195147
4 травня 2018, 10:47
#
В Альфа Банке без справки о доходах дают 75 000 грн, для своих клиентов до 100 000 грн
+
0
laa1999
laa1999
4 травня 2018, 16:13
#
Под 80-100% -никто в Альфе не возьмет. Разве на срок — в который условно банк не берет проценты, но зато с лихвой отбиваемый комиссиями…
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
4 травня 2018, 11:07
#
Кэш кредиты самые дорогие, вот поэтому и банки любят выдавать кэши.
+
0
unknown unknown
unknown unknown
4 травня 2018, 21:03
#
На зачем такие банки которые допускают невозврат 80-100%?
??
+
+11
Игорь Коляда
Игорь Коляда
4 травня 2018, 21:18
#
Жадность финансистов вылазила и будет вылазить боком всей экономике.
Чем больше они задирают процентные ставки по депозитам и кредитам — тем больше риски невозвратов и прочее.
Функция банковской системы в экономике — СБЕРЕЖЕНИЕ денежных ресурсов, а их умножение происходит в секторе промышленного производства и производственных услуг с увеличением количества продукта и соответственно товарной массы.
Есть поговорка — «заставь дурака богу молиться — он и лоб расшибёт», вот то же самое происходит и пониманием тезиса «максимизация прибыли».
Без СТАБИЛИЗАЦИИ ДОХОДА всякая «максимизация прибыли» есть обыкновенное рвачество и жлобство в стиле «обмани ближнего», чем у нас в стране успешно и занимаются всякие олигархи и «бизнесмены» от власти.
Экономику у нас строят НЕ рыночнуя, а — спекулятивную.
И банковский сектор первый зачинщик в этом деле.
+
+30
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
4 травня 2018, 21:23
#
Кредиты -это зло. А тот, кто их даёт -вампиры провокаторы.
+
+15
ballistic
ballistic
4 травня 2018, 22:18
#
Кредити готівкою під драконівські 50-100% — це зло, яке треба заборонити на законодавчому рівні. Користі від них мало, а шкоди багато.
+
+32
Qwerty1999
Qwerty1999
4 травня 2018, 23:47
#
Личное мнение — никто ничего запрещать не будет и такие запреты даже вредны.

Правильнее — повышать финансовую грамотность граждан и это значительно сложнее, чем огульно запрещать что-либо.
Ну а если ещё есть лохи, желающие брать кеш-кредиты под 100% годовых — это их личные проблемы.

И тут как раз кстати украинская народная мудрость — «Чому бідний? Бо дурний.»
+
+15
ballistic
ballistic
5 травня 2018, 9:41
#
«если ещё есть лохи, желающие брать кеш-кредиты под 100% годовых — это их личные проблемы»
— таких слабких на розум і волю людей можна порівняти до наркоманів
І на жаль, таких в Україні багато. Але наркотики чомусь у нас заборонені, а ось доступні кредити під драконівський відсоток — ні.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
5 травня 2018, 12:28
#
Запретами эту проблему не решить.

Личное мнение — просвещать, обучать, информировать, повышать финансовую грамотность.
Рекламировать в конце концов более разумные варианты кредитования.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
4 травня 2018, 23:22
#
О жадности некоторых банков и их топ-менеджмента. :-)

Немного о банках [2]...

.
+
0
Vanches
Vanches
5 травня 2018, 9:15
#
«Украинцы стали более прагматичными. Они берут кредиты на текущие жизненные потребности: ремонт, крупные покупки, отпуск, учебу, лечение..."
А раньше брали «на дорогие телефоны, ноутбуки, технику», потому что на остальное всё хватало, а не потому что стали «прагматичными»!!! Просто впадло было копить! А сейчас просто стало дороже жить…
+
0
Serhii1987
Serhii1987
7 травня 2018, 12:36
#
На сегодняшний день кредиты брать можно и нужно. Главное это делать с умом. Надо понимать для чего ты берёшь, на каких условиях и чем будешь отдавать. Я сторонник того, что бы брать на бизнес, машину, недвидимость или на форсмажор, но против кредитов на обычные хотели и так далее
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися