Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 квітня 2018, 18:33

Банки, які зможуть брати участь у валютних інтервенціях НБУ шляхом запиту кращого курсу. Список

Національний банк затвердив перелік банків, які зможуть брати участь у валютних інтервенціях НБУ на міжбанківському ринку шляхом запиту найкращого курсу у другому кварталі 2018 року.

Національний банк затвердив перелік банків, які зможуть брати участь у валютних інтервенціях НБУ на міжбанківському ринку шляхом запиту найкращого курсу у другому кварталі 2018 року.
Фото: electrumbranding.com

Згідно з критеріями відбору банків, у валютних інтервенціях шляхом запиту найкращого курсу можуть брати участь 20 установ, які за підсумками попереднього кварталу мали найкращий загальний рейтинг серед банків-учасників міжбанківського ринку.

Цей загальний рейтинг розраховується на основі місця банку в кожному з трьох складових рейтингів, побудованих за трьома прозорими критеріями:

обсяг операцій банку з купівлі та продажу іноземної валюти з іншими суб’єктами ринку та Національним банком (питома вага місця в цьому рейтингу в обрахунку загального рейтингу становить 50%),

обсяг операцій банку з клієнтами з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти (питома вага місця в цьому рейтингу — 30%),

обсяг активів банку (питома вага місця в цьому рейтингу — 20%).

Відповідно до вказаних критеріїв, у другому кварталі 2018 року до переліку банків-учасників валютної інтервенції шляхом запиту найкращого курсом було додано Індустріалбанк і Кредобанк, і виключено ПроКредит Банк і «Банк інвестицій та заощаджень».

Таким чином, у квітні-червні брати участь у інтервенціях даної форми зможуть такі банки:

Нагадаємо, інтервенції шляхом запиту найкращого курсу були запроваджені відповідно до Стратегії валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки і проводяться з початку 2017 року.

У першому кварталі 2018 року Національний банк купив на міжбанківському валютному ринку через інтервенції шляхом запиту за найкращим курсом $699 млн. За цей період Нацбанк продав на міжбанківському ринку через цю форму інтервенцій $333 млн.

З 2 квітня 2018 року у оновленому положенні про порядок та умови торгівлі іноземною валютою передбачено можливість проведення інтервенції за найкращим курсом двома шляхами.

Перший – той, яким вона проводилися до цього, а саме – шляхом запиту щодо ціни на купівлю/продаж іноземної валюти в суб’єктів ринку через торговельно-інформаційні системи та укладення угод із суб’єктом ринку, який запропонував цю ціну.

Другий – шляхом вибору найкращої ціни купівлі/продажу іноземної валюти з наявних в торговельно-інформаційних системах котирувань суб’єктів ринку, та укладення угод із суб’єктом ринку, який запропонував цю ціну (тобто через Matching – новий функціонал для укладання угод в торговельно-інформаційних системах).

Якщо у першому випадку з огляду на технічні особливості інших функціоналів у інтервенції у формі запиту щодо найкращого курсу можуть брати участь лише 20 установ, то у випадку проведення інтервенції за найкращим курсом через Matching взяти у ній участь можуть всі банки, що користуються новим фунціоналом.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися