Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 квітня 2018, 7:52

Майстер-клас від НБУ: як заробляти на доларі

За період з 26 по 30 березня долар на міжбанку спочатку встиг подорожчати на 18 копійок — з 26,26 / 26,30 гривень до 26,44 / 26,48, а потім — подешевшати з цього рівня на 22 копійки до 26,22/ 26,26 до кінця п'ятниці.

За період з 26 по 30 березня долар на міжбанку спочатку встиг подорожчати на 18 копійок — з 26,26 / 26,30 гривень до 26,44 / 26,48, а потім — подешевшати з цього рівня на 22 копійки до 26,22/ 26,26 до кінця п'ятниці.
Фото: НБУ

Збільшення котирувань в перші дні пояснювалося декількома факторами: зростанням попиту на валюту за рахунок виходу в банківську систему додаткової гривні у вигляді відшкодувань ПДВ, слабкими продажами валюти нерезидентами при проведенні розміщення ОВДП Міністерством фінансів, а також купівлею валюти великими імпортерами і банками на фоні зниження обсягів пропозиції.

Що стосується подальшого повернення гривнею втрачених раніше позицій, його здебільшого зумовили дві причини. По-перше, це продаж валюти Нацбанком у середу та четвер (продав через «запити кращого курсу» за нашими даними не менше $50 млн за ціною від 26,45 до 26,55 гривень). По друге, суто календарний й фактор — настання свят Великодня в США і країнах ЄС на фоні закінчення місяця та кварталу у українських компаній.

Операції по валюті на умовах ТОМ на звітну дату для багатьох клієнтів виявилися не зовсім цікавими. Це призвело до скорочення активності покупців в п'ятницю при необхідності проведення обов'язкових продажів деякими експортерами. Пропозиція валюти перевищила попит, що дозволило Нацбанку відкупити близько $40 млн за ціною близько 26,285-26,289 гривень.

Таким чином, скориставшись ситуацією на ринку, НБУ не тільки зміг збити зростання котирувань на початку тижня, але й непогано на цьому заробити. Спочатку він продав 28 і 29 березня $50 млн по 26,45-26,55 гривень, а потім — викупив 30 березня $40 млн по 26,285-26,289. У всіх цих операціях Нацбанк використовував більш тиху форму інтервенції — «запит кращого курсу».

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Початок нового звітного періоду і ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку через вихідні у США і ЄС.

Понеділок (2 квітня) буде першим робочим днем ​​нового місяця і кварталу. Це традиційно дещо знизить активність українських клієнтів, які підводять підсумки минулого звітного періоду і визначаються зі своєю стратегією на новий місяць.

У повну силу компанії почнуть працювати на валютному ринку, починаючи з вівторка. 2 квітня є вихідним у Європі та в США. Їх банки працювати не будуть, що відіб'ється на обсягах і умовах поставки валюти на нашому міжбанку. Ринку доведеться знову працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — понеділком, поставка валюти — вівторком).

3 квітня (вівторок) експортна виручка буде зарахована нашим компаніям і тільки 4 квітня (в середу) — пройдуть обов'язкові продажі долара та євро від цих надходжень.

Таким чином на валютному ринку в перші три дні тижня виникнуть ситуативні перекоси попиту і пропозиції валюти, які будуть істотно впливати на курсоутворення в цей період. Дуже зросте роль Нацбанку, який матиме можливість знову виступати у ролі «універсального гравця» на ринку, чим і буде активно користуватися;

2) Майбутні вихідні в Україні на Великдень. Естафету святкування Великодня від католиків приймуть православні і в період з 7 по 9 квітня це свято відзначиме Україна. 9 квітня (наступний понеділок) — вихідний. Перспектива майбутніх триденних свят змусить активізуватися всіх клієнтів до п'ятниці, щоб «не зависнути» з розрахунками і товарами на час довгограючих вихідних. Це збільшить обсяги операцій на валютному міжбанку в середу-четвер;

3) Період репатріації чергових траншей дивідендів «дочок» іноземних компаній збільшить попит на валюту з боку таких клієнтів. Тим більше, що Нацбанк збільшив з $ 5 млн до $ 7 млн ​​дозволені щомісячні обсяги виведення цих коштів. Підвищення попиту з боку таких компаній призведе до спокусі у експортерів та спекулянтів зіграти «на підвищення»;

4) Збереження невеликої різниці між готівковим і міжбанківським валютними курсами. В останні дні минулого тижня котирування готівкового долара не поспішали сильно реагувати на те, що відбувається на міжбанку. Учасники ринку розуміють, що основна причина зміцнення гривні за п'ятницю відразу на 24 копійки з 26,46 / 26,50 до 26,22 / 26,26 гривень — ситуативні перекоси попиту та пропозиції через вихідні у Америці та Європі. І цей період швидко закінчиться.

З іншого боку — взагалі не реагувати на те, що відбувається на міжбанку готівковий ринок теж не може і тому частково коригує свої котирування, знову зближуючись з безготівковими курсами на торгах.

Особливого ​​попиту на готівкову валюту зараз з боку громадян немає. Тому стимулювати активні спекулятивні переливи валюти з однієї частини цього ринку на іншу особливо нічим. А фізичний обсяг платоспроможного попиту на валюту залишається головним критерієм поведінки власників обмінників. Вони будуть працювати в режимі «з обороту» з невеликим спредом і поведінка готівкового ринку зараз жодним чином не загрожує міжбанку. На цьому тижні розрив між готівковим і безготівковим ринками продовжить залишатися незначним і активність спекулянтів буде низькою.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

2 і 3 квітня (понеділок — вівторок). Обсяги операцій складуть до $ 280-320 млн при укладанні до 490-540 угод. Тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні завдання великих гравців, а також поведінка самого НБУ. Поступово в обсягах скупки валюти буде збільшуватися частка «дочок» іноземних компаній по репатріації дивідендів. Нацбанку доведеться продовжувати активно виконувати роль «універсального покупця / продавця» валюти і згладжувати ситуативні перекоси попиту та пропозиції;

4-6 квітня (середа — п'ятниця). Після зарахування вівторком валютної виручки експортерам, починаючи з середи активність на торгах різко збільшиться і досягне апогею за обсягами у четвер-пятніцю. Причина — майбутні вже православні триденні свята в Україні. «Зависати» з розрахунками або з поставкою / відвантаженням товарів на три дні ніхто з клієнтів не захоче і компанії будуть поспішати зробити свої зовнішньоекономічні розрахунки.

Крім покупців валюти під репатріацію дивідендів на торгах будуть активно присутні і всі інші великі гравці, в тому числі аграрії (яким скоро доведеться проводити посівну), металурги та імпортери енергоносіїв.

НБУ продовжить використовувати «запити кращого курсу» для вирівнювання перекосів попиту та пропозиції. На середу — четвер «Мінфін» прогнозує обсяг операцій в межах до $ 420-450 млн при укладанні до 600-650 угод.У п'ятницю за рахунок ефекту передсвяткового дня і закінчення тижня обсяги дещо знизяться — до $ 360-390 млн при укладанні до 500-570 угод.

На готівковому валютному ринку на цьому тижні ситуація буде відображати поведінку міжбанку з відхиленням між готівковим і безготівковим курсами в межах до 10-15 копійок. «Мінфін» прогнозує курс готівкового долара в межах коридору 26,05-26,45 гривень. Спред по долару в банках буде в межах до 25 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок.

На міжбанку. Поведінка курсу буде повністю залежати від ситуативних інтересів найбільших гравців міжбанку та дій самого НБУ. Незважаючи на збільшення суми дозволеного Нацбанком щомісячного виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній з $5 млн до $7млн ​​- особливої ​​ролі в обсягах операцій це не зіграє. Але може відбитися на динаміці курсоутворення, тому що в цей період «дочки» іноземців більш поступливі за курсом. Цим зазвичай і користуються спекулянти та продавці валюти, намагаючись зіграти «на підвищення».

Ключову роль у формуванні тренда на міжбанку зіграють аграрії, яким після чергових снігопадів та інших природних «негараздів», не характерних для цього періоду року — необхідно буде оперативно проводити весняно-польові роботи. Це призведе до зростання пропозиції валюти з їх боку з потенційною можливістю подальшого зміцнення гривні. Чи захоче Нацбанк грати на її зміцнення, надаючи можливість за рахунок зростання пропозиції тиснути на курс донизу, або віддасть перевагу оперативному викупу долара на ринку для поповнення ЗВР, чим підтримає його на міжбанку — стане ясно вже з середи.

Швидше за все, НБУ продовжить застосовувати тактику минулого тижня, коли на ситуативних перекосах він спочатку продавав валюту «задорого» при цьому частково збиваючи ажіотаж по її скупці, а потім — відкуповувався значно дешевше, коли курс просідав в силу тих же ситуативних диспропорцій пропозиції та попиту на торгах.

Якщо Нацбанк у понеділок-середу буде оперативно реагувати на перекоси попиту і пропозиції, що виникають через вихідні в США і ЄС — то значних стрибків курсу «Мінфін» не очікує, а котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 26,15 -26,40 гривень.

Якщо ж регулятор надасть перевагу тактиці особливого невтручання в хід торгів, особливо у понеділок-вівторок, коли міжбанк буде дуже залежним від курсових завдань великих гравців на фоні низьких обсягів ринку через вихідний понеділок у США і Європі — коридор по долару може ситуативно розширитися до 26,10-26,50 гривень.

Ключовими операторами на ринку будуть: Нацбанк, держбанки, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, Укрсоцбанк, Сбербанк, ПУМБ, Південний і ТАСкомбанк.

Коментарі - 17

+
+21
livefree
livefree
2 квітня 2018, 8:30
#
Так чё на конец года будет? А?
+
+13
bmw m760
bmw m760
2 квітня 2018, 18:29
#
29,3 как в бюджете вжарят все насееление
+
+13
ProFTP .
ProFTP .
2 квітня 2018, 19:19
#
Зачем сразу конец? :)

надо смотреть начало августа
+
+277
Captain  Cisco
Captain Cisco
2 квітня 2018, 8:52
#
Зарабатывать там, где ты устанавливаешь цены и правила-легко и приятно. Только называется это не зарабатывать, а другим словом.
+
+13
R S
R S
2 квітня 2018, 20:59
#
Правильно: слово — в студию!!!
+
0
Fabron
Fabron
3 квітня 2018, 8:33
#
Слава Украине!!!
+
+13
Богдан Коваленко
Богдан Коваленко
2 квітня 2018, 12:54
#
К августу месяца курс зеленого впадет до 25,40-25,80… Так что копим денюжки
+
+13
smarty
smarty
2 квітня 2018, 14:07
#
А потом?
+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
2 квітня 2018, 15:57
#
А потом выборы и печатный станок Гривны: ЗП минималку повысят, пенсии и прочее.
+
+20
Денис Денис
Денис Денис
2 квітня 2018, 18:34
#
До 10 августа
+
+13
60472534
60472534
2 квітня 2018, 21:15
#
А почему именно до 10 августа, что за дата?
+
+40
ProFTP .
ProFTP .
2 квітня 2018, 22:25
#
Тогда конопля начинает цвести и начинается паника у народа, психологическая отметка :)
+
0
Fabron
Fabron
3 квітня 2018, 8:34
#
Легализировать коноплю и привязать к доллару.
+
0
R S
R S
4 квітня 2018, 23:04
#
Гендерные отношения уже легализовывают и внедряют в жизнь, скоро и марихуану легализуют. Тьфу бл… Деградация идёт полным ходом.
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
2 квітня 2018, 15:58
#
НБУ монополист, и ему легко зарабатывать, так как он диктует как играть и какой курс приемлем и какой нет.
Потому больше удивился бы, если он не зарабатывал бы
+
0
Fabron
Fabron
3 квітня 2018, 8:35
#
И Кинут фальшивую рекламу на МинФине.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 квітня 2018, 16:39
#
Спокойствие полное на межбанке
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися