Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 жовтня 2017, 16:37

Банки повинні перевіряти доходи клієнтів — читачі «Мінфіну»

З початком кризи НБУ оголосив війну відмиванню грошей та тіньовому фінансовому сектору. Через чотири роки, боротьба зі схемами торкнулася й звичайних фізосіб, які користуються банківськими послугами.

Фінансовий моніторинг операцій фізичних осіб
Фото: 24tv.ua

У вересні цього року, набула чинності постанова НБУ №42. Вона вимагає від банків посилити перевірки операцій фізичних осіб.

Топ-менеджери Нацбанку стверджують, що нововведення торкнуться менш за 5% клієнтів. Але на практиці все може бути інакше. Так, деякі банки вже ввели обмеження: якщо клієнт знімає більше ніж 100 000 грн з поточного рахунку, він зобов'язаний підтвердити не тільки джерело походження грошей, а й розповісти, на що збирається їх витратити.

Подібні дії банків викликали неоднозначну реакцію. Знайшлися як прихильники, так і противники таких нововведень. Тому «Мінфін» вирішив поцікавитися у читачів, що вони думають з цього приводу.

Редакція публікує результати опитування. Всі діаграми оновлюються в режимі реального часу. Якщо ви ще не пройшли опитування, але хочете, щоб ваша думка була врахована, зробити це можна тут.

Без підтвердження

Абсолютна більшість респондентів ніколи не підтверджувало джерело своїх доходів при знятті грошей з поточного рахунку. Цікаво, але прогноз НБУ поки виправдовується. Його нововведення на даний момент торкнулися менше за 5% клієнтів.

Олігархи

Респонденти не прийшли до єдиної думки про те, чи потрібно моніторити операції фізосіб взагалі. Так, більшість упевнена, що їх потрібно перевіряти. Але тільки якщо клієнти - не прості фізособи, а олігархи й великі ділки. При цьому в об'єктивність перевірок НБУ не вірить майже третина респондентів.

Зворотній ефект

Після вступу в силу нових правил, багато експертів турбувалися про те, що вони відлякають банківських клієнтів, а сектор тіньових операцій збільшиться. Такої ж думки дотримується більшість опитаних читачів «Мінфіну». Майже 50% збирається звести до мінімуму відносини з банком, якщо їм доведеться звітувати про доходи. Ще третина й зовсім відмовиться від послуг фінустанов.

Суцільна імітація

Недовіра до влади - ще один аргумент не на користь нововведень НБУ. Велика частина респондентів не довіряє й сприймає нові правила як чергову спробу імітації реформ.

В правильність рішень НБУ вірить трохи більше за 7%.

Низький поріг

Єдиної думки з приводу того, наскільки великою має бути сума операцій, яка підлягає фінансовому моніторингу, серед респондентів також немає. Абсолютна більшість упевнена, що вона повинна бути більше ніж 100 000 грн. Також трохи більше за 17% вважає, що операції фізосіб взагалі не повинні підлягати перевірці.

Не опускати руки

З відмиванням та легалізацією доходів необхідно боротися, - вважає більша частина респондентів. Відрізняються тільки підходи. Але песимістів теж чимало. Понад чверть опитаних упевнені, що Україні вже нічого не допоможе й боротьба з корупцією - марна трата часу.

Коментарі - 12

+
+24
Anko
Anko
24 жовтня 2017, 18:27
#
Насколько я понимаю, вешать на банки обязанность проверять источник денег у клиента — бред!
Простой пример: я заработал за год по-белому 100 тыс., имею справку на руках об этом источнике доходов; по-черному я заработал еще 400 тыс. в год, 100 тыс. потратил на жизнь, итого у меня по итогам года осталось 400 тыс. (100 тыс. чистых, с которых уплачены налоги и 300 тыс. грязных денег). Итак: иду я в 4 банка, в каждом открываю депо по 100 тыс и везде показываю одну и ту же справку о зарплате 100 тыс. — и везде я для банка я белый и пушистый клиент с белыми доходами.
+
+11
semenvekselberg
semenvekselberg
24 жовтня 2017, 19:59
#
Мыслите Вы правильно. Но если всё так просто, то никто бы этим не занимался. В европейских банках информация передаётся в налоговую, а оттуда в их центральный компьютер, в котором очень красиво появятся эти 300 тыс. Так как страна выбрала проевропейский вектор развития, то по логике вещей, для нас никто специальной программы разрабатывать не будет — всё идёт по уже наработанному сценарию. Т.е. налоговая Вас ловит за подтяжку и навсегда отбивает желание хитрить и зарабатывать больше положенного по регламенту. И как ни странно, основная причина происходящего не столько в желании получить больше с Вас, а сколько в создании равноправных условий для всех участников экономического процесса. Обезопасить менее умных, зомбированных членов общества путём наказания более активных и предприимчивых. И это я не придумал сам, а слышал из интервью, взятого у министра налогового ведомства одной из европейских стран…
+
0
Anko
Anko
24 жовтня 2017, 21:02
#
Если банки льют инфу в налоговую, то зачем указ, что надо справку о ЗП в банк нести???
+
0
roman731
roman731
27 жовтня 2017, 19:36
#
Сначала с вас собирают первичную информацию через банк. Уже на этом шаге на вас возлагается ответственность за «достоверность» предоставленных данных. Потом бюрократическая машина начинает работать. Поначалу мы не услышим историй как по этой первичке ловят ловкачей, но процесс пойдёт и такие истории начнут появляться всё больше и больше.
+
+40
aleksvodas
aleksvodas
24 жовтня 2017, 19:41
#
А что сильнее — постановление НБУ или Гражданский кодекс Украины? Ответ: конечно КОДЕКС, а в нем написано, ст. 1060 п.3:

«3. За договором банківського строкового вкладу банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом із спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу.
Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, можливе виключно у випадках, якщо це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.»

То есть, если до открытия у банка не было к Вам вопроса, то при снятии денег после окончания своего Депо, действия банка не правомерные. Вывод: постановление НБУ не соответствует всем требованиям нашего законодательства.
+
+26
aleksvodas
aleksvodas
24 жовтня 2017, 20:21
#
Стаття 1066. Договір банківського рахунка
1. За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

3. Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші обмеження його права щодо розпорядження грошовими коштами, не передбачені законом, договором між банком і клієнтом або умовами обтяження, предметом якого є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку.
+
+41
aleksvodas
aleksvodas
24 жовтня 2017, 20:00
#
Лучше бы увеличили сумму гарантирования вкладов для населения, например, от 1 млн. или 100 тыс. долларов/евро. И самое главное возврат суммы должен быть в той валюте, в которой человек открывал свой депозит в банке, а именно: гривна — тогда в гривне, доллар — тогда в долларах, евро — тогда в евро. Тогда люди станут больше защищены и спокойны, и тем самым понесут их в банки, а не будут хранить свои деньги под матрасом или в своей трех литровой банке).
+
+1
SergeSokol
SergeSokol
25 жовтня 2017, 8:58
#
С текущими ставками валютный депозит не актуален.
+
0
Виктор Михайлов
Виктор Михайлов
25 жовтня 2017, 9:09
#
Вы правы, но стой тенденцией, что есть скоро и гривневый не будет актуальным, хотя почему скоро? У некоторых например у Аваля и укрссиба это уже произошло, извините 5% годовых лучше купить валюту или потратить на себя…
+
+10
aleksvodas
aleksvodas
24 жовтня 2017, 20:20
#
Стаття 1066. Договір банківського рахунка

1. За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

3. Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші обмеження його права щодо розпорядження грошовими коштами, не передбачені законом, договором між банком і клієнтом або умовами обтяження, предметом якого є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку.
+
+90
E. Bismallion
E. Bismallion
24 жовтня 2017, 20:36
#
Пуская сначала закроют тех у кого миллионы, в том числе и долларах, на руках по декларациям, а потом берутся за «обычных физ лиц».
Уже почти год прошел:
1) ни одного производства не открыто
2) никто не ставит под сомнение откуда деньги
В общем, все как всегда.
Пазор.
+
+67
yanochka2015
yanochka2015
25 жовтня 2017, 0:09
#
В чем смысл этих реформ? Вижу только одну цель — людей в рабство на минимальных зп, никаких новых бизнесменов и предпринимателей, много потребителей у которых нет возможности к развитию. Хлебушек будут делить только те, кто уже устоялся. Новые лица там не нужны. Сейчас задача возглавить стадо, а стадо пока бесконтрольное. На пенсию мы уже не идем, всех кого не добила пенсионная реформа, добьет медицинская. Кстати мед реформа — это хороший стимул задуматься о здоровье, т.к. денег на операции и лечение не напасешься) цены то европейские влупят) Грустно… Это наверное хучшая власть за всю историю существования страны. Так нагло подавать реформы под соусом ВСЕ ДЛЯ НАРОДУ… эх…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися