Минфин - Курсы валют Украины

Установить
vkopot
Володимир Копоть
Зарегистрирован:
29 октября 2019

Последний раз был на сайте:
9 февраля 2023 в 16:27
https://Monitor.Estate
1 февраля 2020, 8:17

Що робити інвестору, якщо забудовник затримує терміни здачі будинку в експлуатацію? 

Українські забудовники схильні затримувати терміни здачі об'єктів будівництва в експлуатацію. Навіть якщо у забудовника в порядку документи, темпи будівництва часто можуть не відповідати першочергово заявленим. Досить часто, інвестори, які постраждали від тривалого затягування термінів здачі не отримують від забудовників ані матеріальної компенсації, ані вибачень.

Чи можна домогтися компенсації?

Перед введенням будинку в експлуатацію, його обстежує ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція), у разі виявлення недоліків видає припис на їх усунення. Зазвичай це відбувається за кілька місяців до планового введення в експлуатацію і забудовник має час усунути негаразди до наступної перевірки й ввести будинок в експлуатацію вчасно.

Інша ситуація може бути, коли забудовник не встигає завершити будівництво і ввести будинок в експлуатацію до заявленого терміну здачі. В такому випадку не менше ніж за 60 днів до цієї дати забудовник пропонує інвесторам підписати додаткову угоду про продовження термінів остаточної здачі. В даному документі, крім нових термінів, вказуються і причини невиконання попередніх термінів з обґрунтуванням необхідності продовження проведення робіт.

Важливо! Додаткова угода є не обов'язковим документом — підписувати його чи ні кожен інвестор вирішує сам. Будь-який примус, залякування, шантаж з боку забудовника може розцінюватися, як протиправні, кримінальні дії які караються законом.

Якщо інвестор відмовляється підписати додаткову угоду, що буде?

Відмова від підписання додаткової угоди означає незгоду інвестора із новими термінами здачі будинку. При цьому можливі 3 шляхи розвитку ситуації:

  • Інвестор не розриває договір з забудовником і отримує компенсацію (якщо це передбачено в договорі);

  • Інвестор розриває договір, в результаті чого забудовник повертає кошти інвестору (якщо це передбачено в договорі);

  • Забудовник відмовляється розривати договір, інвестор звертається до суду з вимогою повернути сплачені кошти й виплатити компенсацію за завдану моральну шкоду.

Ми розглянули ідеальні умови, в яких права інвестора захищені, але часто відбувається все зовсім інакше. При укладанні договору в пункті «взаємна відповідальність сторін», найчастіше, забудовники прописують штрафи, які має сплатити інвестор в разі прострочення виплат, або якщо вирішує розірвати договір.

Тому при укладанні договору з забудовником пункти в розділі «взаємна відповідальність», варто прописати дуже детально, адже від нього багато в чому залежить захист прав інвестора. Відтак, тут має бути вказана матеріальна відповідальність за затягування будівництва. Якщо при укладанні договору цей пункт був відсутній, то сподіватись на компенсацію марно.

Якщо компенсація передбачена договором, як її отримати?

  1. Напишіть офіційний лист на ім'я директора компанії-забудовника

В листі вкажіть, коли уклали договір, які зобов'язання ви на себе взяли, підписавши договір, коли і як розрахувалися з забудовником (виконали зобов'язання), обіцяний (плановий) термін здачі об'єкта, термін прострочення, зобов'язання забудовника. Попросіть директора надати інформацію про хід будівництва, а також вимагайте матеріальну компенсацію на підставі договору.

Наприклад, в договорі із забудовником зазначено, що він зобов'язаний виплачувати компенсацію у розмірі 0,02% від ціни Договору за кожен день прострочення починаючи з 9 місяця прострочення. Якщо термін здачі прострочили на 12 місяців, ви маєте право вимагати виплатити компенсацію за 3 місяці.

  1. Подайте позов до суду

Якщо після листа ви не отримали відповідь, компенсацію вам не виплатили — подавайте до суду. Крім компенсації за протермінування, ви можете вимагати із забудовника компенсацію, якщо ви зазнавали збитків майнового характеру (наприклад, вартість оренди квартири за весь час прострочення), або компенсацію моральної шкоди. Для цього вам знадобиться допомога юристів. Подати заяву це справ кількох годин, проте судові розгляди можуть тривати кілька років.

Що робити, якщо пунктів про відповідальність забудовника немає в договорі?

В цьому випадку вам залишається тільки чекати, коли будівництво буде завершено.

Завжди тримайте в пам'яті картинку з пікетувальниками ошуканими інвесторами й пам'ятайте, що підписувати договір із забудовником, не читаючи його, — ідея дуже сумнівна. Також уважно читайте договори, в яких ви, як інвестор, берете на себе матеріальні зобов'язання в разі порушення домовленостей, але не отримуєте симетричних прав висувати свої вимоги до забудовника.

Просмотров: 4384, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 14

+
+41
bonv
bonv
4 февраля 2020, 11:07
#
Інвестиції в нерухомість. Гумор та гроші:)
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/125944/
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
5 февраля 2020, 11:03
#
«В такому випадку не менше ніж за 60 днів до цієї дати забудовник пропонує інвесторам підписати додаткову угоду про продовження термінів остаточної здачі.» - обычно они «ложат» на инвестора и тянут и отмазки придумывают.

«Відмова від підписання додаткової угоди означає незгоду інвестора із новими термінами здачі будинку. При цьому можливі 3 шляхи розвитку ситуації:» - у кого-то есть примеры?

«Ми розглянули ідеальні умови, в яких права інвестора захищені, але часто відбувається все зовсім інакше. При укладанні договору в пункті «взаємна відповідальність сторін», найчастіше, забудовники прописують штрафи, які має сплатити інвестор в разі прострочення виплат, або якщо вирішує розірвати договір.» - обычно в договорах ответственность только Инвестора, а не Застройщика. Потому если Инвестор прекратить платить, даже если Застройщик затягивает, то можно вообще без прав на квартиру оказаться.

«Попросіть директора надати інформацію про хід будівництва, а також вимагайте матеріальну компенсацію на підставі договору.» - сказочник!!! Вот смешные, думаете Вам ответят?

«Подати заяву це справ кількох годин, проте судові розгляди можуть тривати кілька років.» - вот реалии.
А судиться можно годами и что-то доказывать, потратить кучу сил, денег, нервов и остаться при своем.

Наглядный пример это УкрБуд, но еще нагляднее ЖК Рыбальский, там норм так затягивают, цены были по 1 тыс.дол за квадрат на котловане, а где на 1-м этаже ком.недв-ть под рестораны и магазины по 3 тыс.дол. в котловане за квадрат.
+
+11
Володимир Копоть
Володимир Копоть
5 февраля 2020, 11:26
#
Крутий розбір статті. Дякую дуже.

Багато чого залежить від тих умов, які інвестори підписують із забудовником. На нашій практиці була й компенсація від забудовника. В судовому реєстрі сила силенна рішень судів на користь інвесторів. Тому не все так погано.
+
0
manny34
manny34
5 февраля 2020, 11:27
#
В Рыбальском сдали же 2 дома, или уже и следующие затянули прилично?
+
0
mary27
mary27
5 февраля 2020, 11:28
#
Расслабиться, и попытаться получить удовольствие от процесса.
+
+15
Mindent
Mindent
5 февраля 2020, 11:55
#
Только одно право у инвестора есть-терпеливо ждать и надеяться на удачу:)
+
+70
90054602
90054602
5 февраля 2020, 12:08
#
В отделах продаж никто не будет прописывать ваши условия. Договоры шаблонны и односторонии. Поэтому либо соглашаешься либо гуляеш. Это не договоры тогда а приговоры.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
5 февраля 2020, 13:00
#
Я з юристом корегував договір, багато пунктів добавили. Здача затянулась, але подавать в суд ссикотно)))
+
+31
Seven S
Seven S
5 февраля 2020, 12:52
#
Смешно читать, вы в украинских судах или полицейском участке хоть раз бывали?

Напишут отписку даже если есть все доказательства на руках.

Почитайте в телеграме джокера и историю из Укрбуда - вот куда уйдут ваши квартиры, депутатам на взятки.
+
+15
AgroAgro
AgroAgro
5 февраля 2020, 13:05
#
Заголовок:
Що робити інвестору, якщо забудовник затримує терміни здачі будинку в експлуатацію?

Ответ в статье:
В цьому випадку вам залишається тільки чекати, коли будівництво буде завершено

+
0
AgroAgro
AgroAgro
5 февраля 2020, 13:07
#
Это все что нужно понять из прочитанного
+
+54
ccc2013
ccc2013
5 февраля 2020, 13:33
#
Инвестор полностью бесправен
+
0
Seven S
Seven S
5 февраля 2020, 16:20
#
В Харькове тоже примеров хватает - ЖК Лазурный.

Затягивают сдачу объектов уже более чем на год, никак не могут выдать право собственности и подключить газ.

Вот где эти народные избранники, в задачи которых входит решать подобные вопросы?

А люди по факту ничего сделать и не могут.
+
+25
beornborn
beornborn
5 февраля 2020, 16:50
#
Кто составляет договор? - застройщик.
нафига ему писать себе какую-то ответственность за затягивание? фантазеры.

у меня в договоре было написано что-то вроде «если прям сильно затянем, вернем вам деньги». только это будут не все деньги, съеденные инфляцией, никакой прибыли, и не факт что на самом деле получишь когда-нибудь.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться