Минфин - Курсы валют Украины

Установить
torka2009
Зарегистрирован:
10 января 2020

Последний раз был на сайте:
18 августа 2023 в 10:38
Виктория Берещак — Все о рынке недвижимости в Украине
обозреватель рынка недвижимости
31 января 2020, 10:51

Нові ніші для інвесторів: в яку нерухомість вкладати гроші в 2020

Зазвичай інвестори на ринку нерухомості користуються традиційними інструментами для отримання доходу: купують квартири на етапі котловану, а також невеликі комерційні приміщення для здачі в оренду на перших поверхах або з подальшим перепродажем. Однак в 2019 на ринку нерухомості утворилися інші потенційно цікаві ніші для приватних інвесторів, які можуть принести гарну прибутковість. Ось деякі з них.

Сервісні апартаменти

Суть подібної інвестиції проста: купуєте апартаменти в комплексі з готельним обслуговуванням, платите експлуатуючій компанії за повний цикл, тобто пошук орендарів, управління, обслуговування та інше, і отримуєте обумовлений відсоток прибутковості, який визначається заздалегідь і залежить від фактичної заповнюваності комплексу в звітний рік. У деяких апарт-готелях на ринку Києва практикують загальний фонд прибутку для пулу інвесторів, які зайшли в проект. Розмір виплат залежатиме лише від кількості апартаментів у власності. Добре б ще залучити зовнішнього аудитора, який би щорічно готував фінансову експертизу і контролював діяльність експлуатуючої компанії.
Взагалі сегмент апарт-готелів має великі шанси на пристойне зростання: компактні квартири зі стильним ремонтом та технікою в комплексі з хорошою концепцією, розвиненою інфраструктурою і вигідною локацією можна здавати за вищими ставками оренди — приблизно на третину дорожче стандартних квартир на ринку. Крім того, розраховувати на прибуток можна і за рахунок зростання вартості самих апартаментів. На етапі котловану квадратний метр в подібних проектах стартує від $ 1500 до $ 2000… Середній цикл будівництва подібного проекту, як показує практика, становить 2 роки. За цей час зростання вартості квадратного метра може досягати 30-45%.

Коворкінги і маленькі офіси з додатковими сервісами

Ринок гнучких офісних рішень в Україні зараз перебуває в стадії активного формування і зростання, тому ця ніша дуже затребувана як серед потенційних користувачів, так і серед інвесторів.
Орендні ставки в коворкінгах за останній рік зросли в середньому на 10-15%, в деяких проектах зростання було в два рази більше. Все залежить від локації і концепції, а також чіткого потрапляння в очікування цільової аудиторії.
Зараз не варто рівнятися лише на фрілансерів і розглядати проект як набір робочих місць для абсолютно різних людей, тому що попит з боку корпоративного сектора досить великий. Це можуть бути як блоки офісів під співробітників, зайнятих проектної роботою, так і угоди, коли цілий поверх викуповується окремим клієнтом для своїх потреб.
Також, як варіант, розгляньте створення в межах традиційного бізнес-центру гнучкого офісного простору, який ділиться на кілька багатофункціональних юнітів. Їх можна здавати в оренди як офісні блоки або ж надавати окремі послуги — приміщення для конференцій, бізнес-зустрічей, лекцій, освітніх проектів. Тоді з'явиться додатковий дохід в межах 20-30%, окрім традиційних орендних ставок на офісні приміщення. До речі, про ставки: в офісних центрах класу «А» вони зараз в межах $ 30- $35 без ПДВ, сервісних і комунальних платежів. В сегмента «В» і «С» вони знаходяться в діапазоні $ 15-24 за кв.м. в місяць і $ 10-16 за кв.м. відповідно.

Дві квартири з однією або одна з двох

Логіка проста: інвестор купляє велику трикімнатну квартиру і ділить її на дві, які потім продає або здає в оренду. Це економічно вигідне рішення, оскільки середня вартість квадратного метра в однокімнатних квартирах на порядок (залежить від проекту, але приблизно від 10-15%) вище, ніж в трикімнатних.
Або ж навпаки купує по сусідству дві однокімнатні та перетворює їх в простору квартиру. До речі, багато забудовників вже самі закладають можливість об'єднати квартири і змінити планування і говорять про це відкрито у відділі продажів.

Просмотров: 4369, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 7

+
+136
Влад Разумовский
Влад Разумовский
31 января 2020, 13:20
#
вартість квадратного метра в однокімнатних квартирах на порядок (залежить від проекту, але приблизно від 10-15%) вище

На порядок - это в 10 раз, если что. 
А как на счет узаконивания такой переделки трешки в 2 отдельных? Делается без проблем сейчас?
+
0
mega5
mega5
31 января 2020, 22:07
#
Пытайтесь мыслить шире: стоимость на порядок, это не всегда о деньгах, если что))).
+
+8
ballistic
ballistic
31 января 2020, 20:50
#
«Сервісні апартаменти»
- ідея цікава, але не для наших широт, бо тут потрібен високий рівень взаємної довіри і порядності. Якщо вона у нас десь довго і успішно працює, то це радше виключення.

«Добре б ще залучити зовнішнього аудитора...»
- враховуючи місцевий рівень культури та етики, навіть аудитор не допоможе справедливо розподіляти прибуток.
+
+15
itdxer
itdxer
2 марта 2020, 18:13
#
Ідея дійсно цікава для Києва, Львову, морських курортів. Але проблема з реалізацією, не лише у нас, дурять і болгари й італійці. Хоча можна поставити камеру в коридорі і контролювати знаходження клієнтів онлайн.
+
+45
ballistic
ballistic
31 января 2020, 20:52
#
Світ на порозі нової глобальної кризи, а нерухомість до криз дуже вразлива...
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
2 февраля 2020, 11:53
#
Еще один итальянский город присоединился к акции.

Здесь продают 15 квартир, каждую по € 1.

В Италии начали продажу квартир за 1 евро

Власти Таранто ожидают, что новые собственники сделают ремонт
и будут жить в доме хотя бы периодически.
Если дело пойдет хорошо, на торги выставят еще 1300 объектов.
+
+15
itdxer
itdxer
2 марта 2020, 18:06
#
Цікаво де у нас є сервісні апартаменти?
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться