Минфин - Курсы валют Украины

Установить
tokarevich
Яна Довгань
Зарегистрирован:
23 октября 2019

Последний раз был на сайте:
14 марта 2023 в 00:22
Подписчики (20):
044blog
044blog
36 лет, Киев
Yuriy202004
Yuriy202004
Fuzzy
Fuzzy
24315133
Николай Крищук
bagration
bagration
Roda
Roda
ballistic
ballistic
3 года
oksid
oksid
Киев
GRAFOLEG
GRAFOLEG
Херсон
24796230
IN GOD WE TRUST
Rafaelo
Rafaelo
Deni865
Deni865
все подписчики
Експерт ринку нерухомості
26 января 2020, 2:09

Класифікація новобудов: немає і не треба

Розподіл нового житла за класами: економ, комфорт, бізнес та еліт не є офіційним. Ця класифікація законодавчо ніяк не регулюється. Вона є виключно маркетинговим інструментом забудовників, який використовується для збільшення вартості новобудов і введення покупців в оману.

Днями одна знайома звернулась до мене з питанням: «Слухай, ми тут квартиру зібрались купувати. Кажуть, що «комфорт клас», та щось я не певна…». Звісно. У нас же в Києві інших майже не будують. Тобто є або захмарно дорогий «бізнес», або «комфорт».

Тому давайте з’ясуємо чітко і один раз: в Україні немає офіційної класифікації житла. Не існує її ні на первинному ні на вторинному ринку нерухомості. Всі ці «економ», «комфорт», «бізнес», «преміум», тощо вигадуються забудовниками і використовуються як маркетинговий інструмент продажу.

Спроби зробити офіційну класифікацію новобудов були. В 2006 році спільнота забудовників навіть розписала біля 90 критеріїв, за якими мають визначати клас будинку. Визначали вони тоді чотири класи: соціальне житло, економ, бізнес та преміум.

Основними критеріями були такі:

— розташування, технічні характеристики житла;
— благоустрій зон загального користування в будинку і на території;
— соціальна інфраструктура на території і всередині будинку;
— матеріали та обладнання житла (комплектація, технічні характеристики житлових приміщень);
— технічна інфраструктура на території і всередині житла;
— експлуатаційна служба, підтримання порядку на території і в будинку.

Я не буду зараз писати про кожен клас нерухомості, бо знайти цю інформацію не проблема. Давайте розберемо лише один, найпоширеніший.

Некомфортний «комфорт»

Неофіційна, але, нажаль, практично єдина статистика на ринку новобудов показує, що найпоширенішим класом житла, який зводиться в Україні, є «комфорт». Цей різновид в класифікації житла з’явився 2011 року. І став чимось середнім між соціальним та бізнес класами. Основні вимоги до нього були такі:

— Будинок має бути розташований на локації із гарною транспортною розв’язкою, бажано біля метро.
— Будівля має зводитись із цегли, керамоблоку або газоблоку. Шлакоблоки та панельні блоки не можуть використовуватись для цього класу житла.
— На поверсі може бути розміщено до 8 квартир. Мінімальні площі квартир — 38 кв.м для однокімнатних, 65 кв.м — для двокімнатних, 90 кв.м — для трикімнатних квартир. Висота стель — від 2,75. Передбачається наявність лоджії або балкону.
— Прибудинкова територія має бути облаштована і містити дитячий майданчик.
— Паркинг є обов’язковим. Кількість паркомісць має складати не менше 40% від кількості квартир.

Отже, якщо забудовник використовує класифікацію житла, то він має її дотримуватись. Якщо ж ні, то сміливо можете попросити менеджерів з продажу брехати не так відверто.

Нікому не треба

Спитаєте: чому ж за цим ніхто не слідкує і держава не може врегулювати це питання? По-перше, як я вже і казала, класифікація не була прийнята офіційно. По-друге, вона застаріла. І, по-третє, її прийняття не вигідно самим забудовникам. А, по-четверте, вона просто не потрібна.

Ринок житлової нерухомості в Україні є абсолютно не врегульованим і практично не контрольованим державою. Звісно, це не секрет і не новина. Але, якщо в більшості випадків втручання влади необхідне, то у випадку із класифікацією житла, особисто я вважаю його просто непотрібним.

В усьому світі це давно не актуальне питання. Адже і в США і в Європі будують елітні, високоякісні, дорогі будинки, в яких є декілька квартир з маленькою площею, жахливим видом з вікна і абсолютно незрозумілим плануванням. І це нікого не бентежить. В багатьох країнах житло класифікують за показниками екологічності та енергоефективності, але там немає «економу», «комфорту» чи «бізнес класу». Певно тому, що класові привілеї в цивілізованому суспільстві давно відмінили.

А в Україні ніхто не хоче жити в «економ» класі це, вважається якось принизливо. Відповідно, «економ» погано продається. Тому навіть якщо будинок у чорта на рогах, якість будівельних матеріалів жахлива, і квартири розміром від 25 кв.м., — не страшно! Забудовник назве його «комфорт» класом, поставить ціну, щоб не менше, ніж у всіх, і продасть.

Уявіть, якщо класифікацію визнають офіційно. Доведеться визнати, що більше 80% так званого «комфорт» класу, який зараз є на ринку, ледь дотягує до «економ». Кому ж це треба? Забудовникам це точно не вигідно.

Тому, давайте залишимо питання класифікації у спокої. Не будемо заважати маркетологам і продавцям робити свою роботу. А самі будемо більш уважно дивитись на якість, локацію, планування та інфраструктуру ЖК. Бо можна і «Ланос» назвати «Мерседесом», та «понти» комфорту не додадуть.

Просмотров: 2517, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 2

+
0
kasolapyj
kasolapyj
28 января 2020, 18:56
#
«сміливо можете попросити менеджерів з продажу брехати не так відверто»
https://irpen.net.ua/entertainment/item/1951-obitsyanu-kotelnyu-ne-zapustili-bgm-zatrimue-zdachu-budinku-vzhe-bilshe-nizh-na-rik (центр фото)
+
0
Ranet
Ranet
29 января 2020, 11:17
#
Ох уж эти регуляторные инициативы. А если классификацию объектов разработает и признает профессиональная экспертная среда - это не будет официальная система оценки?
Почему нормальный и востребованный инструмент рынка нужно либо прятать, либо возводить в ранг закона?
А потому что профессионалов на рынке первичной недвижимости нет, от слова совсем, любой застройщик называет себя девелопером не зная даже значение этого слова, не то что задачи и функции. И рынок такой же дикий, где одна цель: загнать и ободрать инвестора. Нет ни одного строительного холдинга, где одновременно были бы девелопер - архитектурное бюро - застройщик - эксплуатирующая компания. От того и проекты такие, неопознанные.
Д.Б.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться