Минфин - Курсы валют Украины

Установить
nstankevcyh
Ирина Кальницкая
Зарегистрирован:
31 мая 2013

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 22:10
Подписчики (64):
ballistic
ballistic
3 года
Alla45
Alla45
Киев
svetlanasavvati
Светлана Маслова
42 года, Одесса
romava
romava
Letos
Letos
38 лет
Valeron27
Valeron27
AD666
AD666
vicmarin37
vicmarin37
katrin8
Катерина Абрамчук
Днепропетровск
yuliar89
yuliar89
romanzalizko65
Maestro Maestro
47 лет, Иршанск
Irrinas
Irrinas
все подписчики
Руководитель практики налогового права юридической фирмы GOLAW
15 июля 2014, 9:32

Працевлаштувати інваліда - обов'язок чи право підприємства?

В постійній боротьбі з безліччю контролюючих органів керівники підприємств та власники бізнесу зазвичай зосереджуються на фіскальних органах, не приділяючи належної уваги іншим «нетрадиційним» контролерам. До таких контролерів можна віднести і Фонд соціального захисту інвалідів (Фонд), який слідкує за дотриманням підприємствами положень законодавства про соціальну захищеність інвалідів в Україні.
Мабуть всі роботодавці знають, що законодавством передбачено обов’язок працевлаштовувати інвалідів, для чого підприємства реєструються у Фонді та кожного року до 1 березня подають відповідний звіт із зазначенням кількості працевлаштованих інвалідів. Більшість роботодавців скоріше за все також знають, що за непрацевлаштування належної кількості інвалідів передбачені штрафні санкції.
Водночас, роботодавці зазивай керуються наступною логікою: до мого підприємства інваліди не зверталися за працевлаштуванням, тому я їх і не працевлаштував, відповідно підстав для нарахування санкцій немає.
Логіка роботодавців загалом вірна, але неналежне документальне оформлення такої «логіки» може призвести до накладання на роботодавця величезних штрафних санкцій у розмірі понад мільйон гривень.
Особливо це стосується великих підприємств зі штатом працівників понад 100 осіб.
Щоб уникнути притягнення до відповідальності за невиконання нормативу з працевлаштування інвалідів необхідно пам’ятати наступне.
По-перше, на кожне підприємство з кількістю працюючих понад 8 осіб покладається обов’язок працевлаштовувати інвалідів у кількості 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік (якщо загальна кількість працівників не перевищує 25 осіб – то норматив встановлюється у кількості одного робочого місця для інваліда).
Таким чином, спершу роботодавець має порахувати скільки ж інвалідів він має працевлаштувати, що виконати законодавчо встановлений норматив.
По-друге, у разі непрацевлаштування інвалідів, підприємство має самостійно сплатити адміністративно-господарські санкції у розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Такі санкції мають бути сплачені у строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу.
Що може статися, якщо підприємство не сплатить самостійно такі санкції?
За порушення термінів сплати вказаних вище санкцій доведеться сплатити пеню у розмірі 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк. Якщо ж підприємство не сплачує самостійно такі санкції та пеню, Фонд має право звернутися до суду із позовною заявою про стягнення заборгованості в судовому порядку.
Про власне порушення підприємством нормативів по працевлаштуванню інвалідів Фонд дізнається зі звіту, яке підприємство подає до територіального відділення Фонду щороку до 01 березня. У такому звіті підприємство самостійно вказує кількість інвалідів, які мають бути працевлаштовані відповідно до законодавства і кількість інвалідів, які фактично працюють на підприємстві. Якщо підприємство не виконало такого нормативу і до 15 квітня не сплатило самостійно адміністративно-господарські санкції у Фонду виникає право звернутися до суду із вказаною вище позовною заявою.
Як захиститися від неправомірних вимог Фонду?
Насправді логіка роботодавця абсолютно вірна – якщо до підприємства не зверталися інваліди або такі інваліди не направлялися службою зайнятості, то підприємство не вчиняло порушень законодавства та не має сплачувати штрафи. Суть правової позиції полягає у тому, що обов’язку підприємств з працевлаштування інвалідів не кореспондує обов’язок здійснювати пошук таких інвалідів. Крім того, законодавством чітко передбачено, що таким пошуком має займатися державна служба зайнятості.
Водночас, підприємство має надати суду докази наявності вакантних позицій для інвалідів. Такими доказами є звітність за формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», яку підприємство має кожного місяця подавати до центру зайнятості. Саме у цьому звіті підприємство і зазначає про наявність вільних робочих місць, призначених для інвалідів.
Таким чином, якщо у підприємства наявність звіти за формою № 3-ПН із зазначенням необхідної кількості вільних робочих місць для інвалідів, проте службою зайнятості інваліди не направлялися для працевлаштування, жодних порушень з боку підприємства немає.
Аналогічної позиції дотримується і Верховний Суд України, зазначаючи, що обов'язок підприємства щодо створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обов'язком підбирати та працевлаштовувати інвалідів на створені робочі місця.

З практики варто зазначити, що уникнути судового спору навряд чи вдасться. Адже позиція багатьох контролюючих органів, серед яких Фонд не є винятком, полягає у тому, щоб в будь-якому разі спробувати стягнути штраф/санкції в дохід держави. При цьому контролюючий орган може цілком розуміти необґрунтованість своїх вимог, «сподіваючись» на непоінформованість підприємства.


Таким чином, успішне вирішення справи залежить виключно від обізнаності власників бізнесу щодо своїх прав та обов’язків та виробленні вірної правової позиції по справі.

Просмотров: 1058, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 11

+
0
khortiza7777
khortiza7777
15 июля 2014, 9:43
#
Добрый день! Подскажите пож, а если по роду деятельности у предприятия нет возможности устроить инвалида-остается выход только штраф???
+
0
Toha
Toha
15 июля 2014, 10:23
#
А инвалид — это не только умственно отсталый человек. Это и люди с такой положительной жизненной установкой, работоспособностью и результативностью, что все полценные им в подметки не годятся. Об этом наши работодатели как правило не помнят.
У нас в канцелярии работает девушка (сейчас в декрете), полностью глухая, которая, тем не менее, прекрасно справляется с работой. Как пример.
Инвалиды, большая их часть, если у них есть работа, работают с куда большей отдачей, потому что награда им — не только зарплата (как правило, меньшая, увы, чем здоровым работникам), но и — общение с людьми, ощущение нужности в этой жизни.
+
0
khortiza7777
khortiza7777
15 июля 2014, 10:26
#
Да мы все помним… офисных работников 4 человека остальные все в поле…
+
0
Toha
Toha
15 июля 2014, 10:37
#
С тяпками?
+
0
khortiza7777
khortiza7777
15 июля 2014, 10:44
#
Смешно… но типа да…
Белых тепличных воротничков нет!!!
+
0
khortiza7777
khortiza7777
15 июля 2014, 10:43
#
Смешно… но типа да…
Белых тепличных воротничков нет!!!
+
0
Toha
Toha
15 июля 2014, 14:02
#
Но 4 офисных работника-то есть.
+
0
khortiza7777
khortiza7777
15 июля 2014, 15:43
#
И что… давайте как про социализме штаты раздувать… на 4 офисных и еще 4 «дармоеда»
+
0
khortiza7777
khortiza7777
15 июля 2014, 15:44
#
Это я так понял Вам поговорить захотелось но конструктива НИКАКОГО…
+
0
Toha
Toha
15 июля 2014, 20:26
#
Нет, не для поговорить. Потому что инвалид-это такой же человек, как и все, особенно ставший инвалидом в результате болезни или несчастного случая. А не дармоед.
+
0
khortiza7777
khortiza7777
16 июля 2014, 9:32
#
Так никто и не ущемляет достоинство человека с ограниченными способностями… Но есть реальные условия производства, и надо не тупо всем до одного -сказали создать, создаем… А надо подходить творчески с умом и давать развиваться всем. А где наше ГОСУДАРСТВО которое последние лет десять не то что создает, а тупо «херит» сор за слова, все предприятия на которых 100% работали инвалиды, не по наслышка а посвоему опыту заню Запорожье Житомир Днепропетровск все УТОСы зарыли, а закон не забыли придумать -отда все создай все а взамен -…

А Инвалиды очень нормальные люди и даже лучше тех и умнее которые сидят в кабинетах и пишут для них и для нас с Вами ЗАКОНЫ!!!

Вот так вкратце и точка!!!
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться