Минфин - Курсы валют Украины

Установить
MatiyVV
Василь Матій
Зарегистрирован:
15 апреля 2015

Последний раз был на сайте:
14 августа 2023 в 16:22
Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office, автор телеграм каналу @matiy_invest
24 июля 2019, 14:02

Фінансова грамотність: чи може вона бути веселою та драйвовою?

Напевно ви вже кільканадцять разів пробували вести бюджет та кидали? Не можете встояти перед емоційними покупками, та, думаючи про гроші, живете сьогоднішнім днем? Але в той самий час, хотіли б мати можливість не працювати уже в 45? Давайте розбиратися, чим тут можна зарадити.

Дослідження Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) показує, що близько 90% українців не ведуть власний бюджет, пояснюючи це тим, що мають такий дохід, який можна майже по пам’яті розписати. Однак, коли людина починає записувати свої витрати, вона виявляє, що існує безліч «пробоїн у бюджеті», через які гроші могли б і не витікати.

Ось декілька рекомендацій, як все-таки прищепити собі цю корисну звичку та зберегти її надовго:

По-перше, оберіть для себе зручний спосіб обліку доходів та витрат. Це може бути як зручна Exel таблиця, так і один із численних спеціалізованих додатків. До прикладу декілька з них: Finkee, Spendee, CoinKeeper. Фіксувати витрати рекомендую не рідше, ніж кожні 3-4 дні, а готівкові операції вносити одразу. Актуальними є приклади, коли допомагає синхронізація банківської картки з додатком, що автоматично нотує безготівкові розрахунки.

По-друге, вигадайте собі челендж з винагородою за ведення бюджету. Якщо ви тиждень/місяць/три місяці будете сумлінно підраховувати свій бюджет, то обов’язково матимете право на винагороду наприкінці кожного рівня. І чим складніший (довший) рівень, тим більша повинна бути винагорода. А от якщо пропустите декілька днів, платіть штраф у власний бюджет (на депозит, скарбничку, тощо). Зазвичай трьох місяців цілком достатньо, щоб звикнути та вже не кидати.

Емоційним покупкам також можна знайти раду. Замість того, щоб жорстко обмежувати себе, краще перевести їх у «законне» русло, зобов’язавши їх податком. Ось як це працює на практиці. Припустимо, що вашою слабкістю є дороге якісне взуття. Щосезону ви купуєте декілька «зайвих» пар, що приносять купу насолоди, але шкодять бюджету. На майбутнє, перед покупкою нового взуття, 10−20% від його вартості, доведеться перерахувати на депозит чи іншій фінансовий інструмент, де ви зберігаєте кошти.

За останні 100 років середня прибутковість американського ринку акцій, за умови реінвестиції дивідендів, становила 10.5% на рік. Це означає, що первинне вкладення в розмірі $50,000, дозволене НБУ, через тридцять років може перетворитися на цілий мільйон доларів. Якщо, звичайно, ви вірите, що історія повторюється.

Для того, щоб мати можливість не працювати уже у віці 45 років, необхідно до цього часу згенерувати капітал, який приносить пасивний дохід, достатній для комфортного життя. Як це зробити? Тут в пригоді стане особистий фінансовий план.

По-перше, необхідно підрахувати, яка сума доходу та відповідно капіталу необхідна саме вам. Це дозволить розрахувати суму, яку слід заощадити щомісяця/щороку до певного періоду часу.

По-друге, необхідно інвестувати заощадження, щоб вони приносили дохід, а капітал зростав швидше. Природнім є те, що на початку нашої кар’єри ми, зазвичай, не можемо заощаджувати стільки, як згодом, коли рівень нашої кваліфікації та затребуваності зростає. Тому доречним буде знову скористатися інструментом челенджів та розробити декілька рівнів, які залежать від розміру доходів і заощаджень та не забувати про нагороду після підкорення чергового рівня. Це додає нашому фінансовому життю драйву й азарту.

І пам’ятайте: час минає швидко, діти ростуть та покидають батьківські домівки, аби будувати своє життя. Це ж чудово! Щодо капіталу, він теж зростає з часом, але залишається з вами на все життя.

Василь Матій, банкір, фінансовий планер, спеціально для Varosh

Просмотров: 3775, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 16

+
+15
Андрей Иванов
Андрей Иванов
25 июля 2019, 14:00
#
А что потом делать в 45 ? Сидеть дома скучно. Сильно тратить скажем на путешествия не получится. На это любого капитала не хватит. Конечно капитал позволит не рвать опу в таком возрасте, но и уходить на пенсию не вариант.
+
+53
bonv
bonv
25 июля 2019, 14:26
#
Бізнес додатково вести для душі:)
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
25 июля 2019, 16:03
#
Если бы все могли вести бизнес для души, то все бы так и делали. Природа дала такую возможность не многим. Хотя знал и такого человека. Папа наворовал миллионы долларов, умер, а сын типа бизнесом занимался для статуса. Это быстро заканчивается.
+
+15
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
25 июля 2019, 20:42
#
Не переживайте
В 45 з акціями, що коштують $0 буде дуже весело
+
0
irakez
irakez
26 июля 2019, 0:40
#
Скорее всего, имелись в виду инвестиции в какие-то индексы или ETF. Хотя в этом случае средние 10% годовых каждый год - это звучит как-то мифично.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
26 июля 2019, 1:52
#
В тому-то й річ, що навіть такі портфелі не «гарантують» прибуток

І вони регулярно показують фінти
+
+15
bonv
bonv
25 июля 2019, 14:25
#
Тобто якщо я вкладаю кошти і маю 50-60% річних у валюті то можу і не вести бюджет?:)
Так і роблю.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
25 июля 2019, 20:45
#
За останні 100 років середня прибутковість американського ринку акцій, за умови реінвестиції дивідендів, становила 10.5% на рік. Це означає, що первинне вкладення в розмірі $50,000, дозволене НБУ, через тридцять років може перетворитися на цілий мільйон доларів.

Або з великою вірогідністю перетвориться на 0
Середня прибутковість на проміжку в 100 років нікого не цікавить

Цікавить як портфель проходить кризи і чи є взагалі можливість не спекулятивно заробляти на акціях на проміжку 5 років

Хоча це вже прогресс, що не форекс або ще якусь фігню рекламують
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 июля 2019, 23:19
#
«Але в той самий час, хотіли б мати можливість не працювати уже в 45?»

в 45 лет на пенсию уходят сотрудники МВД - возможно эта тема для них...
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
25 июля 2019, 23:31
#
Можуть і раніше виходити

І якщо не ловлять ґав, то виходять з кешем
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
4 августа 2019, 20:14
#
Знание всего двух арифметических операций — отнимать и делить — позволяет не заморачиваться с финансовой грамотностью и не париться с ведением учёта доходов и расходов…
+
0
squeez
squeez
5 сентября 2019, 9:45
#
Все бы хорошо - но есть 1 нюанс - вы называете эмоциональной покупкой - дорогую хорошую обувь - а обычная семья - лишнюю пачку печения или лишний кил мяса. Так и есть - кому-то бриллианты жмут , а у кого-то супчик солёненький, я так как-то смотрел новости на одном из Телеканалов - так там говорили что и кофе на улице покупать = деньги тратить, ну если так говорить уже то вопрос - а живём ли мы вообще? - если встретившись с другом и гуляя по парку или алейке, скверу и.т.п - ты должен помнить что - стакан кофе это удар по твоему бюджету, мы к этому идём ?
+
+15
Андрей Иванов
Андрей Иванов
5 сентября 2019, 14:02
#
Речь не в эмоциональной покупке. Люди с разным уровнем развития и контроля своих желаний. Из кофе под сигаретку, еды вне дома, разных развлекаловок и складываются необязательные расходы. А потом происходит непредвиденная ситуация (черный день) и катастрофа. Если Вы думаете, что в развитых странах люди не экономят на этих вещах, то Вы глубоко ошибаетесь. Экономят, но у них есть кредитный лимит на дешевый ресурс (именно на черный день) и только в этом по сути разница.
+
0
squeez
squeez
5 сентября 2019, 14:25
#
У нас как бы тоже не жируют, я эти вещи тоже не на повседневке делаю, а вот выйдите прогулятся на выходных в центр ( если это Киев) и на кофе-водичку-перекусить на 2 чела прогуляете не менее 500 грн - с полноценным приемом пищи одним, все равно, у кого-то мерило одно у кого-то другого, в целом я не думаю что люди сейчас еще курят много или бухают - может отдельные личности - эти «привычки» сейчас не дешево обходяться ...
+
+30
Андрей Иванов
Андрей Иванов
5 сентября 2019, 17:00
#
Не поверите - у нас среди мужчин в коллективе я один не курю и курят мама не горюй - 1 - 1,5 пачки в день. При этом не самые дешевые -36 грн / пачка. Итого 15000 -18000 в год. И выпивают хорошенько, благо пиво недорогое. И кофе на выезде по несколько чашек пьют. А в кармане часто и 100 -200 грн. нет. Так что не так плохо мы живем и экономить многие не спешат.
+
+15
squeez
squeez
5 сентября 2019, 18:31
#
Да - есть и такие соглашусь, так с Академ городка в районе метро, там же куча шаурмичных и все идут толпами в 7-8 утра (кофе+ шаурма + сигаретка) и так начинается каждый день видимо у большинства...  я так не делаю а все равно бы не сказал что я богаче из-за этого, но это Киев - на периферии я думаю скуднее, ну опять таки всех сравнивать нельзя, но все же 70% населения имеет зп ниже средней, доход конечно их 100% нельзя узнать. Но и «хорошо» мы тоже не живём
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться