Минфин - Курсы валют Украины

Установить
kingcity
Зарегистрирован:
27 декабря 2015

Последний раз был на сайте:
28 апреля 2024 в 11:30
Подписчики (29):
Igoc1975
Патріот України
48 лет, Львів
HYefimov
HYefimov
madalex
madalex
kiraks
kiraks
Киев
idebsa
idebsa
hujogis
Бедный папа
124 года, Крыжополь
Alexvalco
Алексей Валко
42 года, Киев
Valent
Valent
Киев
Mary077
Mary077
viktory2001
viktory2001
18 лет
anatooly
anatooly
987
987
все подписчики
kingcity — "Будь собою, інші ролі зайняті" – Оскар Уайльд
вільний художник
27 декабря 2023, 14:56

Що не так з законопроектом про мобілізацію ?

В останні дні в зоні посиленої уваги ЗМІ і на слуху у суспільства є новий законопроект щодо змін у мобілізації.Спробую висловити свою думку щодо нього.

Від початку війни і дотепер багато що змінилось.Після відбиття перших атак ворога та здобуття певних успіхів українською армією, якщо не всі ми, то більшість нашого суспільства жила в настрої, що «от-от», ще кілька тижнів, ну може місяць-два і у росіян закінчаться ракети, навпаки, нам поставлять новітню зброю, ми сформуємо нові підрозділи, зберемось з силами і як вдаримо — так, що орки враз відлетять від Дніпра до Ростова, від Чонгара і за Керченську протоку, а ми знову будемо їсти мелітопольську черешню та насолоджуватись краєвидом моря з тераси «Ластівчиного гнізда».ТЦК ледь справлялись з напливом резервістів та добровольців, а бригади ТрО формувались одна за одною.Та час ішов, тижні перетворились у місяці, місяці у роки… Стало зрозуміло, що це війна надовго і що враз вигнати ворога не вдасться.В суспільстві з`явились ознаки розчарування.Велика частина людей всілякими правдами і неправдами виїхала за кордон і не збирається повертатись, як мінімум, до завершення війни, а то й повертатись взагалі.Інша частина до війська не спішить.ТЦК спорожніли і тепер їхні працівники просто виловлюють потенційних вояків.Причому часто працівники ТЦК у своїй роботі вдаються до методів, схожих з методами злочинних угруповувань 90-х — викрадення людей з вулиці, примусове утримання по кілька днів у ТЦК, побиття та відбирання особистих речей давно стали звичним явищем.Про такі «дрібниці», як виписування повісток «на коліні», хамство у спілкуванні та погрози, я навіть не згадую.ВЛК працюють формально — просто штампують відмітки про придатність.Разом з тим, корупція нікуди не поділась — відома не одна історія, як воєнкоми за час війни ставали доларовими мільйонерами.Тому зміни у процесах мобілізації необхідні.Але чи розв`яже поданий законопроект існуючі проблеми мобілізації? Чи навпаки — посилить існуючі і додасть нових? Особисто у мене склалось враження, що він, якщо коротко, направлений на наступне: збільшити кількість людей, які підлягають мобілізації, шляхом додавання нових категорій та скасування прав на відстрочку у деяких існуючих, далі репресивними методами «додавити» тих, хто не спішить до ТЦК, а далі — будь що буде, про наслідки таких «реформ» для економіки та суспільства ніхто не думає.

Пропоную ознайомитись зі статтею політолога Олега Саакяна з цього приводу, з думкою якого я практично повністю погоджуюсь:

«Новий законопроєкт про мобілізацію показує, що система не проаналізувала ключові проблеми й дала на них відповідь, а навпаки — проігнорувала їх і вирішила додавлювати ситуацію не змінюючись. Я чекав тексту законопроекту, брифінгів, перед тим, як щось казати щодо мобілізаційних пропозицій. Оскільки це лише проект, ще має бути обговорення, то це мій внесок у нього без претензії на всеохопність.

Як на мене, запропоноване не вирішує ключових проблем мобілізації, а лише створює додаткові репресивні можливості неефективній, несправедливій та дефолтній в очах суспільства системі, що створює ситуацію близьку до „ідеального шторму“.Система не проаналізувала ключові проблеми й дала на них відповідь, а навпаки — проігнорувала їх і вирішила додавлювати ситуацію не змінюючись.Найочевиднішим, що відлякує населення, дискредитує процес, а отже й саботує мобілізацію є сама система і її вади:

• Медкомісія, яка почасту є профанацією. За декілька хвилин, а інколи й секунд в кабінеті лікаря вирішується придатний, чи ні, чи є хвороби, чи ні. Таким чином на фронт потрапляють астматики, епілептики, інсулінозалежні діабетики й т.д. Певен, що за 2 неповних роки у кожного є така історія з прізвищем.

• Ігнорування реальних здібностей, фаху та фактору ККД при мобілізації. Умовно, танкістами стають ті, хто бульдозер в житті не бачив, не те що танк. В армії опиняються ті, хто в тилу міг приносити в десятки разів більше користі для обороноздатності, але це ігнорується.

• Навчання часто для проформи. Історій про те, що ненавченим потрапляють в бої непоодинокі, що в учебках реально не навчають, а просто тримають — теж.

• Відсутність своєчасного забезпечення необхідного для виконання бойових задач деморалізує й викликає зневіру в оргздатностях тих, кому віддаєш життя в розпорядження. Волонтери з дронами, машинами, медициною й т.д. все це частина нашого буття кожного дня.

• Повістки, „як покарання“ при будь-якій нагоді та/або як зведення рахунків не додають престижності та популярності мобілізації серед молоді й в цілому. Коли розхожим стає: „а тебе чому, (чи ще гірше) за що мобілізували?“, то складно потім казати про чесноти захисту батьківщини.

• Корумпованість ТЦК, системи забезпечення мобілізації та її репресивність. Від хабарів до приниження, побиття та інших форм здійснення (або свідомого нездійснення) діяльності по мобілізації та її підриву.

• Відсутність розуміння „правил гри“ й простору належності собі — відпустки, ротації, демобілізація… Людина втрачає контроль за своїм життям й має розуміти, коли вона може його повернути повністю й де простір „належності собі“ під час.

• Ситуація з пораненими, МСЕком, ветеранами без визначеності майбутнього та сам на сам зі своїми проблемами, тут навіть не буду заглиблюватися.

Це не стільки про страхи, скільки про проблеми організації процесів, наслідком яких є втрата життів одних та деморалізація всіх інших.

Це не вичерпний список й є виключення, але це частина нашої соціальної реальності, а отже. Які з цих проблем вирішують надані пропозиції по змінах у процес мобілізації? Навіть в частині відпусток, демобілізації.., як стало відомо з брифінгу Залужного, на разі не факт, що будуть разючі зміни.Мобілізація торкається широких верств населення, має множинні та комплексні впливи в різних сферах держави: економіка, соціалка, політика — врахування чого не видно від слова зовсім.На вскидку, найбільш очевидні навіть від самої публікації цих пропозиції, ще до їх прийняття:

• відтік грошей з банків, щоб не заблокували, люди ринуться їх знімати. Фінансова система та гривня отримають під дих, питання лише масштабу та критичності цього, але тут до економістів.

• працюючі підуть в тінь, позвільняються офіційно працевлаштовані та закриються ФОПи. Бо пропонують, в кращих радянських традиціях, дотягнутися до тих, до кого найпростіше — законослухняних платників, зареєстрованих власників й т.д. Хто не працює, не платить податки, не реєструється — може спати спокійно, його й не чіпатимуть, бо не шукатимуть. Це менші податкові надходження та ще більша тінізація й недовіра до держави.

• соціальне напруження й відчуття соціальної несправедливості злетить через вище зазначені проблеми й загострить їх.

• згуртованість та солідарність підважиться через посилення конфлікту інтересів між державою та суспільством по вертикалі. Між цивільними, військовими, родинами військових й т.д. по горизонталі. Ці норми ставлять всіх у різні команди конкурувати за обмежений ресурс, який несправедливо розподіляється.

• ще більше ламануться за кордон за будь-які гроші. Кількість таких зросте, а ті хто там вже цілими сім’ями й ще вагалися, то приймуть рішення таки пускати коріння. Соціальні, демографічні, податкові та інші наслідки цього в коротку та довгу — очевидні.

• просто нагадаю, що демократія не можлива, коли значна частина суспільства буде потенційно злочинцями — це основа диктатури „була би людина, стаття знайдеться“, це явно не про Україну привабливу для життя, захисту та підтримку власними громадянами та закордоном.

Розширення механізмів вручення повісток, блокування рахунків, штрафи і т.д. це початок не з того краю рішення реально важливої для виживання країни проблеми, бо оборона це перший пріоритет й для неї необхідні, якщо й не обов'язково мотивовані, то хоча би не демонтовані захисники та захисниці, не озлоблені й в розбраті тили, а стійкі та надійні.В пропозиціях, ні зміни принципів з опорою на ККД, ні зміни системи та кадрів, ні створення трудового резерву чи якихось інших принципових новел, а лише ригідність системи, яка хоче більше репресивних повноважень.

Якщо й існує ідеальний спосіб зараз підірвати ситуацію із середини, то ця ініціатива максимально наблизилася до нього. „

Кінець статті

Тим часом, видання Forbes опублікувало інформацію, що законопроект імовірно відправлять на доопрацювання — нардепи сумніваються у доцільності жорстких норм.По даних видання, навіть у “Слузі народу» бачать ряд спірних моментів, наприклад — обмеження прав військовозобов`язаних, які уникають призову, електронні повістки і мобілізація осіб з інвалідністю 3-ї групи. Прийняття законопроекта тягне економічні ризики для країни.

Просмотров: 107, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 6

+
+15
kingcity
kingcity
27 декабря 2023, 15:00
#
Статтю О.Саакяна взято з сайту видання «RegionNews».

Повний текст статті Forbes, згаданої у дописі:

https://forbes.ua/war-in-ukraine/nemae-khoroshogo-finalu-uryad-khoche-motivuvati-sotni-tisyach-ukraintsiv-mobilizuvatisya-do-zsu-posilenim-kontrolem-i-zbilshenimi-shtrafami-chi-pidtrimae-tse-verkhovna-rada-26122023−18136


+
0
kingcity
kingcity
27 декабря 2023, 15:30
#
Не спрацьовує посилання на Forbes, ше не розібрався у чому причина, напевне мінфінівський редактор тексту щось автоматично змінює
+
+30
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
27 декабря 2023, 15:33
#
Https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/2138733

Полный текст закона.
Если интересно можете ознакомиться…
+
+15
kingcity
kingcity
27 декабря 2023, 15:37
#
Дякую
+
0
akapello
akapello
27 декабря 2023, 19:29
#
То Путін був правий у своїх розрахунках і все, таки, йде за його планом?
+
+30
kingcity
kingcity
27 декабря 2023, 20:22
#
Не в курсі я розрахунків Путіна. Але такими законопроектами можна дійсно довести країну до внутрішнього протистояння, у такому випадку Путін насправді не натішиться. Тільки схоже, що у влади не вистарчає розуму це зрозуміти.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться