Минфин - Курсы валют Украины

Установить
AleksandrBank
AleksandrBank
Зарегистрирован:
24 марта 2017

Последний раз был на сайте:
27 апреля 2024 в 10:11
3 ноября 2022, 13:55

Гривня, долар, війна - 2 місяці до кінця року

Коротку спробую сформулювати різні думки, а потім скажу свою власну думку:

Наразі підтримку гривні до світових валют забезпечує реструктуризація валютних облігацій та відновлення експорту зернових. За словами економістів, тиск на валютні резерви після того, як термін повернення боргу та сплати за ним відсотків було перенесено на два роки, значно зменшився.

Крім того, важливу роль відіграють гранти та кредити від іноземних партнерів. Лише у серпні Україна отримала 3 мільярди доларів таким чином. Попри те, що ця сума виглядає досить великою, вона покриває лише частину запитів Міністерства фінансів та НБУ. До кінця року очікується одержання приблизно 13 млрд. доларів від західних партнерів. Цих грошей вистачить на кілька місяців покриття дефіциту в держбюджеті.

Не можна залишити без уваги й хороші новини з лінії фронту, які йдуть на користь гривні.

Ще одним важливим фактором впливу варто відзначити зниження попиту на імпорт через ослаблення економіки. Голова департаменту аналітичних досліджень Raiffeisen Bank Олександр Печерицин вважає, що переорієнтація ринку на продукцію українського виробництва може скоротити дисбаланси у фінансовому секторі.

Певну роль відіграють негативні сценарії від Мінекономіки. Так, на початку осені засоби масової інформації почали активно розповсюджувати повідомлення про те, що у плані наступного року курс долара закладено на рівні 50 гривень. Ця новина не на жарт схвилювала українців і продовжує залишатися в топі найбільш обговорюваних й досі. Але важливо розуміти, що ці цифри є уособленням найгіршого сценарію, який прорахувало Мінекономіки. Далеко не факт, що його буде реалізовано.

Найменшою з причин, чому долар може зміцнитися, є традиційне сезонне зростання. У поточному році цей фактор впливу значно втратив свою актуальність через тривалу війну.

Погані новини з фронту можуть збільшити спекулятивний тиск на гривню та спричинити черговий девальваційний вплив. Те саме можна сказати й про газові постачання. Аналітики кажуть, що для того, аби пережити майбутню зиму, Україні необхідно придбати на світовому ринку близько трьох мільярдів кубометрів палива. Цілком імовірно, що такий обсяг постачання буде забезпечений за програмами допомоги. У такому разі долар суттєво не підніметься.

Поради експертів щодо вкладень у долар відрізняються між собою, оскільки ринкова ситуація щодня змінюється і точно передбачити, що буде завтра нереально. Загалом усі схиляються до того, що американський долар зростатиме. Але те, наскільки він подорожчає, і як сильно коливатиметься курс, багато в чому залежить від політики Національного Банку та новин.

Сьогодні велика кількість українців продовжує зберігати свої грошові запаси у доларах. Якщо ви один із них, краще розділіть кошти на кілька іноземних валют у рівних частинах. Так ви підстрахуєте себе від економічних ризиків, до яких схильний глобальний ринок (відновлення після тривалої пандемії, наслідки військових конфліктів і провокацій у різних країнах тощо). Особливо вигідною ця стратегія виявиться для тих, хто звик зберігати фінанси у гривні.

Сьогодні передбачити, яка валюта виявиться найвигіднішою для вкладень важко. Все через те, що інфляція накрила абсолютно всі економічно сильні держави. Крім Сполучених Штатів, це Євросоюз, Великобританія, Данія і Канада. Та що там, навіть стабільна Швейцарія фіксує нові рекорди цін на базові товари.

А ТЕПЕР МОЇ ДУМКИ:

— далі просування лінії фронту буде більш важче, при деокупації великих міст треба змінювати тактику, а саме брати в облогу такі міста, а не форсувати метр за метром. Наші це розуміють. Тому на сході та півдні так буде відбуватись. Важні бої Бахмутський та Авдіївський напрямок, росіяни несуть велики втрати, через це у нас знову цифри втрат рашистів 500-950. За час повномасштабної агресії захисниками України знищено в два рази більше літаків рф, ніж втрачено радянським союзом за 10 років війни в Афганістані — 278 літаків рф в Україні проти 118 радянських літаків в Афганістані

— рф вишла з зернової угоди, але Ердоган поставив їх на місце, простими словами — угоди буде діяти без вас. Показавши нікчемність міноборони рф та самого путіна. Але там термін до 17.11.2022, думаю далі продовжуть. путін вчора офіційно «скиглив» перед своїми, що Україна надала гарантії беспеки для їх Чорноморського флоту, але це брехня. Це показую слабкість рф, це показує чому вони так хочуть переговорів. У них вихід тільки один — бомбити нашу елетрику, змушуючи нас до переговорів. Але їх не буде, якщо рф не покине всі території, включаючи Донбас та Крим!!!

— уряд зменшив видатки на армію, переглянули тарифну сітку по ЗП тим хто на передовій і тим, что просто виконує обовязок. Видатки на армію за місяць більше ніж раніше за цілий рік. Тому таке зменшення уже вплинуло на спроможність купувати валюту.

— інфляція шалена 50-100% по більшості товарів та послуги, тарифи на комулку тільки не виросли та деякі окремі товари, а так ріст не малий. Треба розуміти йде війна, і такий ріст ще можна сказати нормальний, в Турції яка не воює — більше 85%.

— резерви в нормі, через те що вал.кошти дають наші партнери, плюс в останні дні після зміни глави НБУ почали краще проходити аукціони МінФін, новий голова НБУ сказав що 15 млрд.грн в місяць друкарського станка достатьо, і немає потреби друкувати всі 30 млрд.грн, як раніше хотіли.

— багато людей оформили вал.депозити на 3 міс по вигідному курсу 37,44-37,50, вже отримали перші валюту. Хто понесе сдасть і розмістить новий, а хто просто збереже. Новий вид вал.депозиту від НБУ на 6 міс. по курсу НБУ, як на мене більш ризикований. Вам вибирати.

— НБУ на протязі вересня та початку жовтня продав велику кількість готівкової валюти банкам, це збило курс з 42,50-43,00 до 39,50-40,00. Зараз невеликий ріст на фоні зернового коридору, не суттево. Він вже вчухає.

— велике питання, коли НБУ підтягне курс до 39,00-40,00, можуть в кінці року, можуть раніше. Це вплине на курс на готівці, плюс 1-2 грн може підвищитись від того курса що буде на готівці. В більше поки не вірю.

як на мене курс буде залишатись в коридорі 39,50-41,00, плюс мінус 50 коп. Звісно можуть бути випадки як раніше коли курс за 1 тиждень зростав на 2-3 грн., але вже українці менше на це реагують. Чи є шанси впасти нижче 39 — Є, реально є. Якщо буде продовжена зернова угода, звільнять Херсон чи щось подібне. Чи може бути вище 41,50 — так може, на випадок форс-мажора або підвищення курса НБУ.

— щодо курса 50-70, як деякі «мазохісти» пишуть — поки не бачу підстав не яких, тільки ядерний удар, але сама рф — каже що це нісенитниця, а США розмістить до кінця цього року в Європі нову оновлену ядерну зброю для стримування, хоча плани були раніше до кінця 1 кв. 2023.

— якщо буде війна Іран та Саудити може вплинути на ціну нафти, що потягне ланцюжок. Европа з газом і це добре. В Китаї — ковід не вчухає, закрився навіть завод iPhone на тиждень; впав ріст економіки Китаю до найменшого рівня за 30 років.

— Вірю в нашу спільну перемогу! Тримаймося. Сам зараз більшу частину дня без світла, тому працюю в офісі де є генератори. Важкі часи, важка буде зима. Але росія вже програє, вони не стріляють по військовим об'єктам, а тільки по цивільним та енергетичному сектору.

Вірю в ЗСУ, в Президента.

Якщо є помилки, вибачаюсь, виправлю.

Просмотров: 8018, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 49

+
0
Alex2006
Alex2006
3 ноября 2022, 14:21
#
>приблизно 13 мільйонів доларів від західних партнерів
мільярдів

>треба змінювати тактику,
схоже, так і зробили, останніми днями бачимо повідомлення про знищенні 500+ рашистів щодня, тобто, замість атаки вирішили знищувати живу силу, деморалізуючи інших

>велике питання, коли НБУ підтягне курс до 39,00−40,00, можуть в кінці року, можуть раніше.
я не вірю, що НБУ піддасться на шантаж експортерів. Так, ми зараз маємо $7−8млрд притриманої експортної виручки, але і 180 днів уже почнуть добігати рано чи пізно)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 ноября 2022, 16:40
#
Дякую
+
+44
Петро Інкогніто
Петро Інкогніто
3 ноября 2022, 14:39
#
«на протязі» можна застудитись) Це колись тіки прийшов на роботу і мені тіп таке сказав при всіх, було не зручно. Але запамʼятав, тепер сам усіх виправляю.
+
0
Sergey Somsikov
Sergey Somsikov
3 ноября 2022, 14:50
#
Там мені здається помилка, 13 млрд, а нє млн. зараз виходить оптимально 33% заощаджень гривневі овдп, 33% долор депо 33%, євро депо. Депо я маю на увазі 3міс зняв продав знову положив якщо і далі буде така різниця нал і безнал курсу. А ви як думаєте?
+
+15
Alex2006
Alex2006
3 ноября 2022, 15:08
#
Крутити валюту через депозити вигідно, тут питань нема) Це наразі дасть більше % річних, ніж гривневі інструменти аж до часу, коли різниця стане менше 1.2грн з долару (бо гривневі інструменти дають десь 40коп курсу щомісяця, тобто за 3 міс 1.2грн)
+
0
Sergey Somsikov
Sergey Somsikov
3 ноября 2022, 15:18
#
Максимум поки зо із тих овдп що маю це 17.5%, щоб більший мати відсоток то там строк погашеня 2024, а це занадто ризиковий горізонт. То виходить 1.6 грн з 37.44 одного долара за 3 місяця. З долоровими депо поки що теж не має впевненості що далі буде готівка в касі, або може курс готівковий к моменту зняття просісти якщо схема стане масовою, будем подивитись
+
0
Sergey Somsikov
Sergey Somsikov
3 ноября 2022, 15:28
#
Я трохи встряв через війну, у мене було 10% у Роставщику, я розумів що це піраміда але 48% було дуже приавбливо, сподівався вчасно вискочити, але війна і вони схлопнилусь мені здається, бо інфи по ним зовсім не має. Так як моє рідне місто окуповане і ми виїхали на підконтрольну територію то ж треба економити заощадження, бо ще не відомо коли ми з родиною повернемось додому, а расходів багато. Тож думаєш і рахуєш як краще
+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
3 ноября 2022, 16:05
#
Рада ухвалила держбюджет на 2023 рік. Ключові пункти:

▪️Прогноз зростання ВВП — 3,2%. Раніше обговорювалося 4,6%.

▪️ Доходи — 1,3 трлн грн, витрати — 2,6 трлн грн. Найбільше — на оборону (1 трлн грн).

▪️Дефіцит бюджету — 20% ВВП. Щоб покрити його, Україні потрібно $38 млрд від Заходу.

▪️Інфляція — 28%.
+
0
san4os
san4os
3 ноября 2022, 17:34
#
«▪️Інфляція — 28%.» — нічого страшного, переживем…
+
+15
Alex2006
Alex2006
3 ноября 2022, 17:58
#
Якщо українці перестануть грести готівкову валюту — інфляція буде набагато нижчою. Усе лише в наших руках.
+
0
w33
w33
3 ноября 2022, 17:42
#
Західні партнери обіцяні 3 млрд $ щомісяця будуть нам давати в 2023 році, поразка орків — це лише питання часу, після чого підуть репарації на відновлення, населення вже пристосувалось до воєнного часу, тому на потрясіннях в новинах вже не біжуть в обмінник. Очікую влітку 23 року курс приблизно 30−33 грн/$
+
+15
Alex2006
Alex2006
3 ноября 2022, 18:00
#
Я думаю до літа мінімум це 35 офіційний, 36−38 готівковий. До 33 це вже після розфіксації курсу після перемоги
+
+65
squeez
squeez
3 ноября 2022, 20:10
#
Ребята. Может хватит разгонять КраснуюРубашку, ну ей богу уже надоело вас видеть везде с подобными лозунгами.

П.С — да будет вам известно, что 3 лярда мало для Украины, нужно в районе 5-6, ежемесячно, по большому счету, вопрос, где Украина еще 2 лярда нарисует зеленых… чтобы не раскачивать инфляцию
+
+5
korvin29
korvin29
3 ноября 2022, 18:26
#
Я б отдельно еще расписал как отсутствие электричества влияет на экономику и что будет дальше в случает более массовых и продолжительных отключений электроэнергии.
+
0
squeez
squeez
3 ноября 2022, 20:12
#
Очень хороший вопрос, только думаю для этого нужно много инфы, и её скомпоновать, у человека может нет столько времени, но где-то «слышал» что это бьёт минимум на 25% прозводства … — так уже цифра не маленькая …
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 ноября 2022, 20:19
#
Так и есть, производство, реализация, та же розница страдает по всем фронтам, ТРЦ и т. д.

У меня у самого сегодня рекорд, пока не было света 4 часа, это лучший рез-т за 4 дня. А вообще и по 12 часов не было.
+
+30
ladox
ladox
3 ноября 2022, 20:32
#
І це вам ніяк не підказало, що ваші прогнози дещо «пальцем у небо»?

Якщо ви не знаєте, то всім економістам відомо, що тренд зміни ВВП дуже добре корелює з трендом споживання електрики. Якщо у вас немає світла 12 годин на добу, це -50% регіонального ВВП зазвичай.

За фактом, ви не порахували найпохмуріший, але найреалістичніший прогноз. З ревністю бажаючим кращого росіяни роздовбають нам енергетику вже до Нового Року.

Далі почнеться нова хвиля рецесії, де рецесія 2023 року може бути дитячою витівкою. Дефіцит бюджету України просто вибухне. Про 1 трильйон зборів податків за планом вже можна забути.

За фактом дефіцит бюджету швидше буде майже з видатковою частиною за планом на даний момент, т.к. прибуткова обнулиться майже. Витратна ж зросте через відновлювальні роботи та допомогу.

Я думаю реально траншей Україна отримає при трампістах близько $36 ярдів, з кожними банками ЄС ну $40. Проте дефіцит бюджету у разі обвалу енергетики точно не менший за $80 млрд.

Курс гривні зрозумілий чи допомогти із розрахунком?
+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
3 ноября 2022, 21:20
#
Поки шо це 3 дня, і вже сьогодні краще. Ситуація покращується, багато хто купив генератори з бізнесу в т. ч. банки для офісів, всі працюють. Навіть перукарня в якій я був сьогодні - з дизельним генератором.

плюс допомога партнерів.

Песиместичні сценарії можливі, тільки питання — за яку гривню ви купите валюту? Тому байки про курс 50−70 оставте режисерам с жахів, у них краще вийде, а Ви мисліть реаліями і то як укранці прилаштовуються.

Деякі бізнеси, такі як агро мало залежні від цієї ситуації, генератори в них є.
+
+15
ladox
ladox
3 ноября 2022, 21:32
#
Генератори не допоможуть. Справа в тому, що вони не тільки малопотужні, але ще не багато хто зрозумів, що дешеві генератори недовговічні. Це фактично «батарейка». Там не більше 500 машиногодин роботи і ще потрібно 1 раз на 5 годин зупиняти на охолодження і також потрібно спеціальну олію додавати в бензин або ресурс впаде до 100 машиногодин, після чого двигун вилітає і генератор викидати можна. Реальна мобільна генерація починається приблизно з $10 мільйонів доларів як мобільні газотурбінні станції. Однак нам європейці не хочуть їх навіть надсилати. Самим потрібні на випадок якихось збоїв узимку їхніх мереж. Там можна в кількох вагонах реально привезти 400 мегават потужності. Але це дороге та дефіцитне обладнання.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
3 ноября 2022, 21:22
#
Не потрібно запитувати, краще скажіть свій прогноз і поглянемо. Я багато бачів таких, які пальцем в небо тикали і називали курс.

Розрахунок в студію!
+
+30
ladox
ladox
3 ноября 2022, 21:39
#
Розрахунок простий. Питання у ймовірності сценарію. Я песиміст-реаліст. Ставлю на те, що у Путлера мета винести нас взагалі майже повний блекають. Просто росіяни, мабуть, помітили, що у нас дуже слабкий захист систем зв’язку. Тому блекаут одразу ж відключить і наші ЗМІ, включаючи електронні. Тому навіть якщо росіяни не мали мети блекауту, то тепер швидше за все є, т.к. без ЗМІ складно підтримуватиме підтримку населення.

У разі повного блекауту ми отримуємо, що я написала вище. $80 ярдів дефіциту бюджету та близько $40 ярдів траншів. Отже, потрібно девальвувати гривню на 100%, щоб після продажу $40 ярдів отримати гривні достатньо для держвидатків. Щоправда, при блекауті ще почнеться втеча населення з розпродажем нерухомості, а це одразу підхльосне попит на валюту ще на 10−20 мільярдів доларів.

Сценарій блекауту — це курс гривні приблизно 100.

Якщо темп винесення енергетики не знизиться, то ми увійдемо до сценарію блекауту вже до Нового Року.
+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
4 ноября 2022, 10:04
#
Хух:

«Просто росіяни, мабуть, помітили, що у нас дуже слабкий захист систем зв’язку» — ракети 45 з 55 збили, нове ПВО прибуває.

«Щоправда, при блекауті ще почнеться втеча населення з розпродажем нерухомості, а це одразу підхльосне попит на валюту ще на 10−20 мільярдів доларів.» — ви самі собі заперечуєте!!! Всі тікають, продають нерух-ть, а хто її купить? Де взяти гривню чи валюту і взагалі кому будет потрібна нерухоомість в такому випадку?!! 10−20 млрд. дол. — смішно.

Навіщо доллар по 100? Кому він потрібен, коли не буде гривні?

Космічний сценарій.
+
+15
ladox
ladox
4 ноября 2022, 20:45
#
Немає жодної суперечності. Я особисто думаю скуповувати нерухомість на тлі паніки взимку, але не більше ніж від 30% поточної ціни у Києві. За фактом руйнування енергетики приблизно на 1,5 роки відновлювальні роботи. Я думаю, дипломатичне вирішення конфлікту буде після 2024 року з виборами Президента США. Тому інвестиція у виморожену хату точно окупиться. Однак навіть якщо я у вас куплю за 1/3 вартості вашої квартири, коли побіжіть до ЄС, то це чистий відтік валюти з України та мінімум 10−20 ярдів.

ПС. І давайте не будемо про ілюзії щодо ППО. Касьянов має рацію, що 1000 ракет Патріот немає навіть у США, а щойно Іран натягнув ще 1000 дронів і ракет Рашке. Жодного військового захисту від знищення нашої енергетики немає, лише дипломатична.
+
+37
vetalmihey
vetalmihey
3 ноября 2022, 18:27
#
Хороший материал, спасибо за труд.
Несмотря на стабилизацию я думаю что фиксированный курс будет сдвигаться вверх. Следующий шаг или в декабре или в январе
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
7 ноября 2022, 15:44
#
Економіст Рубіні назвав головні «мегазагрози» майбутнього

https://minfin.com.ua/ua/2022/11/07/95203937/

Цікава стаття.
+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
9 ноября 2022, 17:55
#
Другие важные заявления из доклада Суровикина главе Минобороны Шойгу:

▪️Город Херсон и прилегающие населенные пункты в текущих условиях не могут снабжаться и функционировать.

▪️Войска рф займут подготовленные позиции на левом берегу Днепра.

▪️Маневр войск будет осуществлен в ближайшие сроки.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
14 ноября 2022, 12:33
#
Евро 1,03. по НБУ 37,70.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
15 ноября 2022, 11:29
#
Евро 1,04. 37,76 НБУ. Буде більше
+
+52
AleksandrBank
AleksandrBank
15 ноября 2022, 12:04
#
15.11.2022

Я ніколи про Євро не пишу, але ця валюта дивує. Тому ФРС до 3,75−4,00 і долар на пару днів виріс, потім втратив. ЄЦБ також додав 0,75 і довів цей показник до 1,5. Тобто в 2 рази. до того що було. Але це було раніше зроблено 27.10.2022.

Як на мене причина інша: Європа пережила тяжкий період коли ціна на Газ до 3500 дол., Нафта 120 дол. Плюс війна в Україні більше на Європу впливає чим на США. Зараз сховища від 92−100% повні. Ціна на Газ впала сильно. Плюс нафта почала знову сильно падати Brent нижче 92, WTI — 84 дол. Тобто гірший період вони пережили і до зими готові.

І євро почало відігрувати.

Інфо в США зараз також дивує щодо ТОП компаній, які планують звільняти співробітників: Амазон — 10 тис., Маск з Twitter до 75% співробітників і інші компанії.

В Китаї covid не дає спокою.

Що в Україні - ми чекаємо до 4,8 млрд.дол у литопаді, і 3 млрд.дол в грудні. Звільнили Херсон, йдемо далі. На Донбасі запеклі бої тому цифри 500−1000 свинособак за добу — левова частина звідти. ПВО нове надходить. рф вже менше стріляє - проблеми з ракетами, а після атаки в Севастопольску бухту — звідти вже не виходять кораблі. Нові безпілотні малі катери укр.виробництва, плюс інші безпілотники летальні - дали змогу це зробити.

Нові звільнені території - це велики витрати з держави, друк грошей/ОВГЗ. Все зруйновано в плані електро, водопостачання, зв’язку… Але поки готівковий курс тримається, тому що є багато банків з 3 міс.вал.депозитами + 6 міс.курс НБУ. Це не дає курсу злітати до 41+.
+
+15
squeez
squeez
15 ноября 2022, 19:40
#
С 6 мес — они зря придумали — это идиотизм , а вот 3 мес норм тема, — это точно сдержит валюту, ведь еще раз сколько говорю, что на рынке бытовой техники и гаджетов курс доллара рассчитывают в пределах 41−42, и это официальные дистрибьюторы .
+
+67
AleksandrBank
AleksandrBank
17 ноября 2022, 12:10
#
Зранку ще присіли на 4 коп. Я поясню, чому так відбувається, бо деякі не далекоглядні експерти думать, що при масованих обстрілах курс будет рости.

1. Відключення світла, тривога — це бізнес як малий так і великий, торгівля і т.і. стоять у 90% на паузі. Тобто немає продажів, немає ГРИВНІ, багато процесів переносяться по часу, в т. ч. реєстрація в МРЕО, таможня також тормозить, сервери і т.і.

2. Через це, ті хто конвертує Гривню в валюту, маю на увазі готівка, не робить це з тою частотою що і раніше, тобто попит падає. А от витрати бізнесу зазвичай у такому випадку збільшуються: генератори, роблять знижки через зниження продажів, псування товару можливе і т.і.

3. Ви скажите, що для відновлення зруйнованого від ракет та шахідів потрібна валюта. Так валюта, але тільки на міжбанку, а не на готів.ринку. Там компанії купляють валюту і закуповають закордонні товари для заміни. Тому що більшість щоб замінити/ремонтувати — це імпорт.

А валюта від партнерів заходе, внут.вир-во/торгівля і т.і. у більшості не працює деякий час — менші обороти по гривні. Тому ті хто виводить потім цю гривню в валюту — звісно менше і не так часто почав це робити.

Коментуйте, Ваші роздуми.
+
+81
AleksandrBank
AleksandrBank
17 ноября 2022, 15:04
#
Мільярдер з Австралії вкладе $500 мільйонів на відновлення України
Австралійський мільярдер Ендрю Форрест як якірний інвестор вкладе $500 млн в один із інвестиційних фондів, націлений на зелену енергетику, який зараз формує Black Rock для відновлення України. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма на Київському міжнародному економічному форумі у четвер, передає Інтерфакс-Україна.
+
0
squeez
squeez
17 ноября 2022, 23:54
#
Не думаю, что он будет вкладывать после того как зеленую будут покупать по тому же тарифу :) — что и должно было быть, и не плодить таких «ахметовых, и западных» партнеров которые не кисло так устроились на таких «схемах» — по продаже дорогой «зеленой» электроэнергии
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 ноября 2022, 11:32
#
Національний банк протягом тижня з 14 по 18 листопада 2022 року купив на міжбанківському валютному ринку $16,10 млн і продав $182,18 млн.
Негативне сальдо інтервенцій склало $166,08 млн проти $294,95 млн минулого тижня. Про це свідчать дані НБУ.
+
+15
squeez
squeez
19 ноября 2022, 16:07
#
Когда там сроки продажи валюты экспортерами ?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 ноября 2022, 9:38
#
Нацбанк дает на это 180 дней.

https://minfin.com.ua/2022/07/29/89566567/
+
+39
AleksandrBank
AleksandrBank
21 ноября 2022, 11:27
#
21.11.2022

Більшість проблем з блекаутом закрили оперативно по всій країні, є звісно деякі проблеми в окремих регіонах, але вцілому світла є.

Київ на вихідні світло не відключали, в Сумській обл ще в субботу відключали, в неділю ні, а інших регіонах також. Тому бізнес працює. Є всі шанси що протягом робочого дня не будут виключати, вечером перевіримо — чи достатньо енергії.

Це позитив. Також позитивні новини анонсують Офіс Президента та Мін.Оборони, ніхто не відпочиває, збирають сили, знищують склади і далі просуваються. Жестяк Бахмут і те що неподалеку.

Нафта добре впала 87 Brent та 80 WTI, хоча заправки пару днів тому +1 грн добавили. Можливо на зиму добавляють до палива інгрідієнти, щоб не замерзало.

Долар трохи до Євро відтянувся.

По готівці добре присів долар до гривні 40,15−40,25, можливо зараз коли бізнес буде працювати без блекаутів, якийсь час, доллар по троху по 3−7 коп буде повертатись до 40,50. Якщо проблеми повернуться — то піде до 40,10. Різків рухів не повинно бути.

Тому бережемо себе, не панікуємо, віремо с Україну, в ЗСУ, в Президента.

Сьогодні день Гідності і Свободи, також день Десантно-штурмових військ ЗСУ.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 ноября 2022, 12:01
#
Ось частина відповіді, чому + 1 грн ціна вверх на дизель:

https://minfin.com.ua/ua/2022/11/21/95977882/
+
+15
cheka07
cheka07
23 ноября 2022, 10:33
#
Інша частина після впровадження акцизу ціна не підіймалась два місяці , працювали на до акцизних запасах , плюс азс почали працювати на генераторах додаткові витрати, а також збільшення попиту на пальне для використання генераторами населенням і бізнесу.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 ноября 2022, 12:10
#
Згоден.
+
0
squeez
squeez
24 ноября 2022, 19:47
#
Ну такое себе, в ряде АЗС — в городе закрываються — оставляют 3−5 базовых — чтобы заправлять — другие закрываються … а некоторые (ВОГ там или ОККО) — вообще цену забили и не меняют, хотя завозы вполне себе разные — что показывает лоббирование этих двух крупных игроков .
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
25 ноября 2022, 9:12
#
Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав угоду з регіональним директором Світового банку у справах Східної Європи Арупом Банерджі про надання нашій країні гранту у розмірі $4,5 млрд. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.
+
0
squeez
squeez
25 ноября 2022, 23:26
#
Пока не понятно когда их выдадут, ЕС 2.5 — и если эти дадут 4.5 = выходит 7, а дефицит порядка 8, где еще лярд возьмут ? — напечатают без обезпечения, как вседа ?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 ноября 2022, 12:15
#
ОВГЗ или печат.станок.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
29 ноября 2022, 10:05
#
Зранку мінус 5 коп, як вчора. Але сьогодні всі в очикуванні, буде чи ракетний удар знову по всій Україні чи ні. Є інфо що рф готується, питання часу: сьогодні, завтра чи післязавтра…

Ключове скільки долетить та попаде, які будуть наслідки. Це вплине на курс, як і на тому тижні коли курс трішки зростав, а потім впав до 40,00−40,15.

В Києві як і в інших регіонах критична ситуація, світло поки йде на критичну інфраструктуру, дають тільки на 2−3 години, вчора ввечері дали на 2 години у мене, а лише в 23,00 включили і знову зранку 07,15 виключили. Тобто активний день як і ввечері - немає світла.

Бізнес, також практично виживає в таких умовах, генератори спасають, але це максимум світло. У кого дорогі генератори 1 млн грн і більше — ті можуть магазин з холодильниками тримати, офіси і т.і. Але це позначиться на ціні, що в свою чергу впливає на можливості населення купувати той чи інший товар.

МРЕО не працюють практично, все переноситься; митниця також затримується, виробництво тих же меблів/кухонь строки на 1−2 місяці ще пененосяться (мій сусід заказав на 4 квартири, 600 тыс.грн зависло).

Тому пока така ситуація, курс буде зажатий, якщо покращиться ситуація в енергетиці і бізнес почне норм працювати, то курс почне по троху зростати.
+
0
squeez
squeez
29 ноября 2022, 22:20
#
Для курса хорошо, для экономики наоборот … и заявление что свет будет по 6 часов в день не красят ситуацию …
+
+109
AleksandrBank
AleksandrBank
26 декабря 2022, 14:24
#
Мій прогноз жив практично 2 місяці.

Зараз роботи багато, ближче до Нового року відкрию новий блог, підведу підсумки та очикування на 2023 рік.
+
+68
AleksandrBank
AleksandrBank
31 декабря 2022, 10:50
#
Всіх з Наступаючим Новим роком, хай він принесе перемогу нашій нації, все більшу впевненість в Країну, Армію!
Разом ми сила, разом ми найсильніший народ у світі.
Дякую США, всім іншим західним партнерам і не тільки західний, які допомогають нам.
Віримо в гривню, в такі складні часи спад її вартості менше 50% це добрий результат.
Пережили паливну кризу, енергетичну переживемо.

Віримо в ЗСУ, віримо в Президента!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 января 2023, 12:28
#
Підсумки 2022 та надія перемоги в 2023 (чому не все так погано)

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/196947/

Приєднуйтесь, пишіть Ваші думки з цього приводу.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться