Минфин - Курсы валют Украины

Установить
26 октября 2020, 14:25 Читати українською

Курс турецкой валюты впервые в истории упал ниже 8 лир за доллар

Стоимость валюты Турции в ходе самого длительного с 1999 года снижения курса упала до нового исторического минимума, показывают данные Bloomberg.

Стоимость валюты Турции в ходе самого длительного с 1999 года снижения курса упала до нового исторического минимума, показывают данные Bloomberg.
Фото: tsn.ua

Что происходит с валютой

В понедельник, 26 октября, курс доллара впервые в истории превысил 8 турецких лир — к 11:30 он поднимался до 8,0677 лир.

Фондовый рынок страны тоже находится под давлением — индекс стамбульской биржи Bist 100 снизился в первые часы торгов на 2%.

Причина падения

Падение курса лиры связано с ухудшением отношений Турции с западными странами, сообщает Financial Times. Франция отозвала посла из Турции после того, как президент Франции Эмманюэль Макрон заявил, что ислам как религия «переживает кризис во всем мире», а турецкий лидер в ответ предложил ему «проверить свою психику».

Это вызвало осуждение со стороны председателя Европейского совета Шарля Мишеля, который обвинил Турцию в том, что она прибегает к «провокациям, односторонним действиям в Средиземноморье, а теперь и к оскорблениям». «Это неприемлемо», — написал он в Twitter.

На лиру также оказывает давление позиция Турции по Нагорному Карабаху. Анкара поставляла оружие и оказывала политическую поддержку вооруженным силам Азербайджана, ведущим бои с армянской армией.

Турецкая лира потеряла с начала года более 25%. После бразильского реала это худшая динамика среди валют развивающихся рынков, уточняет Bloomberg.

На фоне падения стоимости лиры в понедельник начали снижаться котировки номинированных в долларах турецких государственных облигаций.

Комментарии - 8

+
+53
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 октября 2020, 14:50
#
Автор ні разу не попав в головну ціль. Відсутність туристів ось головна причина. Далі вже проблеми зі Штатами. А Франція з її відкликанням посла то вже геть мало чого добавляє.
+
+50
Rebel
Rebel
26 октября 2020, 14:56
#
Є ще системна причина - президент- *** , який уявляє себе султаном. :)
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 октября 2020, 15:04
#
Згоден. І поки гроші були, можна було видєлуватися. А так про...ли ЗВР начисто, а криза ще не скінчилася, турпотік не відновився, тому далі буде...
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
26 октября 2020, 15:36
#
Практика показує (на прикладі мокшан) що шовінізм та імперіалізм насправді спрацьовує, а якщо він ще приправлений тотальною пропагандою та загарбанням чужих земель, то це безпрограшний варіант. У 2014 всі теж розповідали що рашкє капут від санкцій, у 2020 розповідали про негативні ціни на нафту. Цей наратив постійно підкріплюється коментарями що це питання часу коли у них все «накриється мідним тазом» а воно все не накривається. І цьому є відповідь - бо ті хто вводять «санкціі» самі знаходять шляхи як іх обійти а для тієі частини економіки яка не під «санкціями» продовжується business as usual. Висновок - все це ліцемірна гра яка називається Money is the King, forget about principles
+
+45
Rebel
Rebel
26 октября 2020, 16:09
#
Практика показує, що імперії розвалюються.
А те, що ви хочете, щоб імперія розвалилась саме зараз - це ваші особисті проблеми. Я теж цього хочу. Але історичній логіці ці дитячі забаганки не цікаві.
Це з розряду «оберемо клоуна і через день корупція зникне», «закінчимо війну за два тижні», «покращення життя вже сьогодні» і т.д.

Над питанням потрібно наполегливо працювати, не очікувати дива і не відступати, якщо результат прийде не одразу або щось піде не так як хочеться.

А оце «нєт нєт, ми хотім сєгодня, нєт нєт, ми хотім сєйчас» жодних результатів не дасть в принципі.
+
0
DAU Analytics
DAU Analytics
27 октября 2020, 9:21
#
Зібралися фахівці з турецького питання :)
Все геть не так.
У Ердогана — ДУЖЕ велика підтримка. Не така, як була 3 роки тому, але на дуже високому рівні.
Він вирішив під час кризи спиратися на внутрішній ринок. І, якщо це йому вдастся, то відновлення буде надшидким.
До того ж, у нього немає конкурентів.
Партія ататюркістів CHP поки не може протиставити йому якусь альтернативу, хоча робить правильні кроки.
Багато чого можна розповісти…
Якщо хочете, можете не вірити людині, яка жила у країні багато років серед тубільців в регіонах, де іноземці — дивовина, а також у Стамбулі, який, фактично, і є квінтесенцією Туреччини і її неформальною столицею :)
+
0
Rebel
Rebel
27 октября 2020, 9:36
#
Та ми тут взагалі нічого не шаримо.
Просто циферки рахуємо.
А циферки кажуть, що гривня девальвувала з 2008 на 500%.
А турецька ліра впала на 600%.
Але це, звичайно, дрібниці. :)

Чим не пожертвуєш заради скрєп та вєлічія. :)
+
0
ironworld
ironworld
26 октября 2020, 15:34
#
А какой он был до падения ?
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться