Минфин - Курсы валют Украины

Установить
10 июня 2020, 10:54 Читати українською

Экс-министр экономики советует НБУ снизить учетную ставку до 5%

Бывший глава Министерства экономики Тимофей Милованов посоветовал Нацбанку снизить учетную ставку до 5%. Об этом он написал на своей странице в фейсбуке.

Бывший глава Министерства экономики Тимофей Милованов посоветовал Нацбанку снизить учетную ставку до 5%.
Фото: ubr.ua

Совет Милованова

«В мае инфляция замедлилась до 1,7% в годовом измерении. Это подтверждает критику, что НБУ имеет очень высокую учетную ставку. Сейчас она 8%. НБУ должен снизить учетную ставку на несколько процентов, возможно даже на 3%», — написал экс-министр.

Милованов напомнил, что целевой диапазон инфляции, который поставил себе НБУ составляет 4-6%.

Читайте также: Ли Нацбанк готов снизить учетную ставку и кому будет выгодно такое решение

«Сейчас инфляция меньше цели. И значит бизнес страдает больше чем нужно, потому что деньги дороже чем нужно. Также во время кризиса нужно дополнительно снижать учетную ставку для стимулирования экономики», - объяснил он.

Напомним

23 апреля Правление Национального банка приняло решение снизить учетную ставку с 10% до 8% годовых.

Ранее заместитель главы НБУ Дмитрий Сологуб заявил, что Национальный банк может снизить учетную ставку ниже 7%, даже не меняя прогноза, если условия будут побуждать к снижению.

Комментарии - 9

+
+40
bonv
bonv
10 июня 2020, 11:17
#
У Нацбанку  вважають, що зниження облікової ставки не обов'язково і не одразу призведе до здешевлення кредитів, як це відбувається в інших країнах.
Є ще й фактор ризику, на який ідуть комерційні банки, видаючи позики, кажуть в НБУ. Тож у вартість кредитів в Україні банки закладають такі ризики:
- недостатню реформованість судової системи, що не дозволяє повноцінно захистити права кредиторів,
- складність (а, часом, і неможливість) стягнення та реалізації застави,
- недостатню кількість прозорих та платоспроможних позичальників,
- для ринку іпотеки це ще й недостатня прозорість та врегульованість ринку нерухомості.
Без усунення цих перешкод навіть подальше зниження облікової ставки «не дозволить реалізувати весь потенціал для відновлення кредитування в Україні», кажуть в НБУ. Тому як завжди голий популізм..
+
+15
patterson
patterson
10 июня 2020, 13:44
#
+8
Десь так і є. В PL опустили ставку до 0,10%, а в результаті отримали небачений приріст популярності готівки і відтік депозитів. В центробанку розраховували на здешевлення кредитів - а вийшло що в банків просто маржа зросла +додатково банківську систему розхитали. Все добре в міру
+
0
bonv
bonv
10 июня 2020, 11:21
#
Україні не вистачить кредиту, отриманого від Міжнародного валютного фонду, щоб залатати діру в державному бюджеті.
Про це в ефірі «Україна 24» заявив колишній міністр фінансів України, екссекретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Данилюк.
«Я думаю, ще зарано радіти. Треба розуміти, що криза глибока. Добре, що перший транш буде надходити зараз, але цього буде недостатньо. Уряд зараз повинен шукати інші джерела надходжень, щоб профінансувати потреби бюджету. 300 млрд гривень дефіциту цим траншем точно не перекрити. Треба долучати гроші Світового банку, Європейської комісії. Щодо Єврокомісії навіть вже є рішення», – заявив ексміністр.
На думку Данилюка, уряд недооцінив ефект кризи, тому владі потрібно буде знову переглядати держбюджет, зменшувати видатки і шукати додаткове фінансування.
+
+15
delucrum
delucrum
10 июня 2020, 11:21
#
Давно пора
+
0
Патріот України
Патріот України
10 июня 2020, 11:30
#
Без нього розберуться.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
10 июня 2020, 13:51
#
А це не той Милованов, який оцінив втрати українського ВВП від карантину на більшу суму, ніж сам ВВП? За його словами, у нас мав би бути ВВП зі знаком мінус... тіпа, руда сама в землю закопувалася... зерно заростало назад... казкар ще той, теоретик відірваний від реальності.
+
0
xLDalexLx
xLDalexLx
10 июня 2020, 14:44
#
Дальнейшее снижение учетной ставки будет лишь увеличивать прибыльность банковской системы, которая и так продимонстрировала +9 ярдов чистой прибыли за кризисный апрель. ИМХО это и так самая прибыльная отрасль нашей горе-экономики, и, до тех пор, пока банкиров не призовут к порядку учетная ставка ничего не изменит, даже если станет отрицательной...
+
0
mary27
mary27
10 июня 2020, 15:28
#
Прав был Игорь Валерьевич про Милованова, ой прав!
+
0
bonv
bonv
10 июня 2020, 16:41
#
Вся зе-влада нел**и і непрофани…
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться