Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2019, 15:50

НБУ пояснив, чому плаваючий курс є правильним для України

Національний банк України вирішив простою мовою пояснити, чому плаваючий курс є правильним режимом для України. Про це йдеться на сторінці у Facebook.

Національний банк України вирішив простою мовою пояснити, чому плаваючий курс є правильним режимом для України.
Фото: vz.ua

«Українці звикли постійно дивитися на таблички на вулицях з обмінним курсом гривні. Водночас і у випадку послаблення, і у випадку зміцнення гривні є ті, хто вважає це „зрадою“, а дії Нацбанку, який не перешкоджає цьому, – незрозумілими та навіть шкідливими», — кажуть в НБУ.

Пояснення Нацбанку

  • Валютний режим до 2015 року по суті передбачав фіксування курсу. Це створювало ілюзію стабільності, українці були спокійними, дивлячись на табло обмінного курсу. Але ціна такої «стабільності» була зависокою. Щоб утримувати курс на необґрунтованому рівні, витрачалися десятки мільярдів доларів міжнародних резервів.

  • Фіксований курс та «спалювання» резервів загалом шкодило фінансовій стабільності, призводило до криз, руйнувало довіру до економіки та гривні.

Що означає плаваючий курс

  • За режиму плаваючого курсу, яка економіка – такий і курс. Якщо зростає експорт, є притік інвестицій, економіка розвивається, інфляція є низькою та стабільною, тоді гривня укріплюється.

  • Якщо ціни на експортні товари падають, зменшуються поставки за кордон, інвестори не готові інвестувати і навпаки виводять дивіденди, інфляція різко зростає, населення не довіряє гривні, купуючи валюту, – гривня послаблюється.

Чому Україні не по кишені фіксований курс

  • Україна є країною з «малою відкритою економікою», де зовнішня торгівля становить значну частку ВВП. Країна значно залежить від умов на зовнішніх ринках, на які сама мало може вплинути.

  •  Велика частка нашого експорту – це сировинні товари, насамперед зернові та метали, ціни на які можуть змінюватися залежно від ситуації на міжнародних ринках. Якщо у світі ціни сильно раптом впали би, наприклад, на зернові, то відчутно знизилися б обсяги валютних надходжень, які Україна отримає за продаж агропродукції.

Читайте також: Курс найближчими днями: до яких меж впаде долар

  • Якщо б це було єдиною помітною зміною на міжнародних ринках для української економіки, то це призвело би до дисбалансу на валютному ринку. Адже валютних надходжень за експорт стало б суттєво менше, а обсяг валютних платежів за імпортні товари залишився б на тому ж рівні, що й раніше.

  • Відповідно, НБУ був би змушений для підтримання курсу на фіксованому рівні витрачати свої валютні резерви. І так — допоки їх вистачало би.

 Купуй ОВДП з високою дохідністю і отримай бонус від «Мінфіну»

Чому НБУ не може зупинити зміцнення гривні

  • Курс має відповідати економіці. Якщо НБУ, попри реальну економічну ситуацію не даватиме гривні міцніти, а триматиме курс на рівні, наприклад, 26 чи 27 гривень за долар, що думатимуть бізнес та населення? Вони сприйматимуть, що НБУ захищає цей рівень курсу, а отже – інтереси певних зацікавлених сторін.

Читайте також: Боротьба НБУ зі зміцненням гривні підірве довіру до регулятора

  • Відповідно втрачатиметься довіра як до НБУ, так і до національної валюти. Це означає, що усі волітимуть інвестувати в іноземну валюту.

  • Це лише штовхатиме курс гривні в бік девальвації, а цінники в магазинах — в бік зростання.

Коментарі - 49

+
+86
Sozdatel
Sozdatel
10 грудня 2019, 15:55
#
Чем больше качели - тем больший доход на ровном месте для тех кто в теме)
+
+145
Lamo
Lamo
10 грудня 2019, 15:58
#
Картинка великолепная! =))
Показывает мышление большинства местных форумчан.
+
+28
ramhain
ramhain
10 грудня 2019, 16:02
#
Да, есть тут персонажи, у которых зп каждый день из-за курса в долларах увеличивается )
+
+27
Andrey M
Andrey M
10 грудня 2019, 16:53
#
Картинка саме про недолугих яким що курс впав, що курс зріс - все «зрада»:)
Навіть розуму не вистачило дану візуалізацію зрозуміти?:)
+
+15
Lamo
Lamo
11 грудня 2019, 9:00
#
Есть персонажи у которых зп в гривне каждый день увеличивалась просто так в 2014-2017 годах...я так понимаю, ты один из них
+
0
ramhain
ramhain
11 грудня 2019, 13:15
#
Ну моя зп в эти периоды увеличивалась не только в гривне.. и не просто так, а потому что так работаю )
+
+165
ramhain
ramhain
10 грудня 2019, 16:00
#
Что это за дичь в статье написана?..
пусть скажут в числах, сколько «инвестиций» взятых в долг и в какие отрасли они вложили, сколько рабочих мест создано, сколько построено заводов, самолетов, ракет?
+
+175
nepodarok
nepodarok
10 грудня 2019, 16:11
#
Відповідь проста. Прожерти, заерити дири в бюджеті. На коливаннях курсу баригам і банкам надати можливість спекулювати. В якому ще році банки показували таку прибутковість, як в цьому з наддохідністю від овдп. Мафія вже курить в сторонці. Тривалість життя в країні зростає. Ніхто не хоче помирати. Всі хочуть побачити, чим це все скотство закінчиться.
+
+29
AleksandrBank
AleksandrBank
10 грудня 2019, 17:17
#
П.с. по секрету расскажу, не НБУ отвечает за все то что Вы написали, а КабМин+ВР+Президент.
+
+15
Altei
Altei
10 грудня 2019, 18:05
#
Ну как же? По итогу и кабмин и ВР, и президент скажут: «А мы при чём? Це все попередники та незалежний НБУ!» ;-)
+
+129
Alex G
Alex G
10 грудня 2019, 16:12
#
НБУ бы вместо тысячи слов своих пиарщиков отменили бы на месяц аукционы ОВГЗ и мы бы все увидели - экономика это или манипуляция.
+
0
locustsucol
locustsucol
10 грудня 2019, 23:36
#
Кто будет вместо инвесторов в ОВГЗ отдавать долги ?
+
+32
bonv
bonv
10 грудня 2019, 16:32
#
І хто це такий мудрий в НБУ?
+
0
QGS
QGS
10 грудня 2019, 16:54
#
Если вовремя плавающего курса есть приток инвестиций) Сколько уже можно ОВГЗ так называть.
+
0
locustsucol
locustsucol
10 грудня 2019, 23:37
#
Именно так это во всем мире и называется. Тот же гос долг США - работает по тому же принципу, как и у всех остальных цивилизованных стран.
+
+31
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
10 грудня 2019, 16:54
#
Все правильно написали, якби тільки то було правдою... інвестицій нуль, виробництво падає, імпорт росте, експорт відстає, зарплати затримують, проекти згортаються, рекордний дефіцит... нічого не забув? То що в біса з цих показників сприяє росту гривні? Лиш спекулянти. НБУ повинен зглажувати курс... цього року гарний врожай і були ціни на метал, це показники змінні, тому треба викупати надлишки, але ж нєрєзи зайшли. НБУ викупив майже 5 лярдів баксів, а ЗВР зросли на 0,5... Облігації треба буде погашати рано чи пізно, а бакси пішли... добре, якщо лафа триватиме, а наступного року урожай рекордним не буде, бо аграрії не вкладають, бо їх кинули з курсом і на земельку притримують, одне джерело міліє, ціни на метал падають, ще одне джерело пропадає, заробітчани... і бариги. То добре, наступного року надія лише на спекулянтів. Ну, ну. Це вовки, з ними не домовишся. Ну продамо землю, яка в держвласності, ще рік пропетляємо, далі що продаватимемо? Борги ростуть, як би Пацкан не рахував, адже є купа гривневих і валютних, зменшуються одні, збільшуються інші, але економіку калькулятором не обдуриш, 9 лярдів баксів віддати. МВФ в кращому випадку ласть 2 і то в ЗВР, вільних маємо 12. То ж якщо не візьмемо на внутрішньому ринку під 4%, а вже мало кому таке цікаво, то випустимо бонди під 8-9% у валюті. Потенціал ОВДП падає, минулого тижня довгих продали на 2 з копійками лярдів грн, це ніщо, до кінця року потрібно понад 20... а в січні податків не буде, то ж на січень має бути на рахунку...
+
0
locustsucol
locustsucol
10 грудня 2019, 23:37
#
Это переведенный текст про рашу, не про Украину.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 грудня 2019, 0:22
#
Хотілось би, але ні...
+
+15
tarick
tarick
10 грудня 2019, 16:58
#
«Дебилы, %ля!» (с) печальная лошадь лавров
Точнее, не дебилы, а лицемеры и подлецы — они-то нормальные деньги на качелях зашибают. Не для страны, конечно — для себя.
Только есть одно «но» — все что они срубают на колебаниях — это все награблено у реальной экономики, которая недополучает прибыль и у обычных граждан, которые на любом товаре переплачивают за курсовые риски.
+
+14
AnnaGerman
AnnaGerman
10 грудня 2019, 17:00
#
Плавающий единственно возможный из всех курсов . 
Серьезная альтернатива «привязанный» к чему-то курс ? (Было в разных странах и почти все отказались)
Но...конечно хотелось бы чтоб плавал баркас по волнам , но не нырял и не выпрыгивал из моря.
+
+55
eugenelester
eugenelester
10 грудня 2019, 17:05
#
Щось останні три пункти, якісь явно не переконливі! Вся стаття ніби покликана пояснити, чому НБУ дозволяє зміцнюватися гривні (це зараз головне питання у всіх) натомість НБУ майже всю статтю пояснює чому погано стримувати курс від падіння, бо на це йдуть резерви. Це чудово і зрозуміло. Але ж щоб стримувати зростання гривні навпаки не треба «палити» дорогоцінні валютні резерви, а навпаки можна їх накопичувати! Не розумію чим погане накопичення валютних резервів, хіба у нас немає вже зовнішніх боргів? Якраз добре було б їх віддати, коли у нас все так добре складається з економікою!
1. до чого тут: «а що подумає населення?» ну так воно вже зараз погано думає - який сенс у цьому поясненні?
2. так довіра втрачається тому що гривня занадто укріплюється! Чому ж це усі не воліли інвестувати в іноземну валюту при 28 за долар, а от якщо буде 26 - то всі будуть воліти інвестувати в іноземну валюту!
3. Чим це буде штовхати у бік девальвації? Хіба не добре накопичити більші резерви за «тучні» роки, щоб потім їх витрачати саме тоді, коли прийдуть важкі роки? І саме цікаве про ціни - так вони й зараз зростають! І чомусь при зміцненні з 28 до 24 це ніяк не допомогло їх зниженню!

на мій погляд пояснення зовсім не переконливі. Мало того, якщо згадати, що через таке зміцнення страждають експортери, зменшуються надходження у бюджет, зменшується експорт, то це явно не на корить економіці.

+
+15
eugenelester
eugenelester
10 грудня 2019, 17:08
#
В продовження:

І головне питання, а чому так сильно укріплюється гривня? Дивні справи з цими ОВДП, крім нерезидентів більшу частину викупили українські банки. Питання: чи не можуть ці банки також продавати облігації нерезидентам так. що це не реєструється як продаж нерезидентам, а залишається, як викуплене банками... Що призводить до надлишкового ситуативного заходження валюти, яку не викуповує НБУ?

Взагалі не зрозуміло звідки стільки валюти зараз? Чому такий перекос? В когось є данні по експорту та імпорту? Я чув що в нас навпаки імпорт більший за експорт, то звідки ж валюта?
+
+7
Sozdatel
Sozdatel
10 грудня 2019, 17:28
#
Скоро буде відомо думаю.. Пружина на межі чи ще є запас?
+
+5
Maleficarum
Maleficarum
10 грудня 2019, 17:47
#
Если  МВФ   деньги  даёт  то  запас   вроде как есть.. Под   МВФ  нерезы   останутся  в  рынке. Я  уже  ранее отписывался  по  сей  теме.. Сейчас  так  уже  идёт  волна  Если и порежут  процентовку  на  ОВГЗ- то  нерезов  сей  факт  может  не  остановить-  гривна   сильно  укрепляется-  поймают  профит  выкупая  дешёвый  доллар.. Есть   два момента  для  коррекции  Первое- прекращение  транзита  газа  Тогда  не  досчитаемся  2- 3  ярда в год  поступлений  Второй  момент    «долг Януковича» Могут   заставить  те  три  ярда  вернуть.. А  ну  и сальдо  торгового  баланса  минус  10  ярдов  но  то  уже  типа  «привыкли»
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 грудня 2019, 0:24
#
Яка економіка? Виробництво упало на 6%. Почитай пости, люди закриваються, зарплати затримують, жирують лише імпортери.
+
+29
Bux Rus
Bux Rus
10 грудня 2019, 17:09
#
Правильно надо отучать всех от доллара. а  то растет бегут покупать, падает бегут продавать.
+
+29
Sozdatel
Sozdatel
10 грудня 2019, 17:30
#
Правильно, нечего покупать вечнозеленый.. Получил зарплату - заплатил за комуналку, купил жене пару шмоток в секонде, а остальное пропил пока покупательная способности гривни не изменилась)
+
0
nepodarok
nepodarok
10 грудня 2019, 21:01
#
Чому ж держава всі акцизи і митні платежі прив'язала до $ і €? Кого відучати, аміго?
+
+67
leontis
leontis
10 грудня 2019, 17:25
#
Красиво поют. Боятся подорвать доверие населения… Пардон а сколько людей в нашей стране на заработках за границей? Сколько моряков в одной только Одессе? Сколько айтишников? А другие экспортеры?
И в целом было бы фиолетово на это укрепление, да только цены на продукты особо меняться не собираются.
Раз в неделю покупаю бублик и кофе:) В сентябре это стоило около 16 грн, сегодня — 19. И это всего лишь бублик и кофе) Молоко Ферма в магазине у дома 2 недели назад 32,00, на этой уже 32,50. Немного, но все же вверх.

А как быть с кредитами? Наша страна сплошное кидалово. Возьмешь в баксах, гривна улетит так вверх, что остается только в рабство сдаваться. Но оказывается если ты зарабатываешь в баксоевро, в нашей стране тоже ничего хорошего ждать не приходится.

Реальный пример:
Взял в феврале кредит на то чтобы закончить ремонт в квартире. Немного не хватило. Так вот, 130000uah по тому курсу ~ $4800.
А по нынешнему это уже $5500.
А как быть с теми кто покупал квартиры? Цена в долларах, она условная, рассчеты ведь в гривне, и сумма прописана именно в гривне. Какие там у людей потери?

Так вы говорите, сглаживание доверие подорвет?
+
+15
locustsucol
locustsucol
10 грудня 2019, 23:39
#
Бублик и Кофе в кафе? Рост зарплаты работников твоего кафе съедает падение стоимости кофе и бублика, и даже увеличивает твой чек.
+
0
leontis
leontis
11 грудня 2019, 9:15
#
Где ты увидел слово кафе?
+
+15
Lamo
Lamo
11 грудня 2019, 9:12
#
Ноют только заробитчане в $.
мог бы за предыдущие 5 лет уже жира накопить
+
0
leontis
leontis
11 грудня 2019, 9:19
#
Какого жира? В этой стране невозможно жира накопить. Тем более если бы внимательно читал, жир был потрачен на ремонт квартиры и то не хватило, т долг теперь еще и подрастает с каждой копейкой роста гривни
+
0
Andrey M
Andrey M
11 грудня 2019, 11:35
#
«А как быть с теми кто покупал квартиры? Цена в долларах, она условная, рассчеты ведь в гривне, и сумма прописана именно в гривне. Какие там у людей потери?» — людина яка придбала житло без кредита не в залежності від курса не має ні збитків ні прибутків. Збитки чи прибутки можуть бути лише коли вона буде продана.
А от люди, які брали кредити в ГРН і мають дохід в валюті — дуже і дуже виграють (ті ж самі ІТ чи моряки).

Скиглять про украплення гривні тільки хом«яки що накупили по 28-29, чи ті, у кого доходи у валюті і вони потроху вирівнюються з доходами з більшістю населення що отримує його в ГРН.

Я теж купив десь близько 20 тис у.е. за останній рік, в т.ч. і по курсу 27-28. Але я радію зміцнення гривні, бо це дає можливість мені „хомячити“ надалі по більш вигідному курсу:)
+
0
leontis
leontis
11 грудня 2019, 12:44
#
А от люди, які брали кредити в ГРН і мають дохід в валюті — дуже і дуже виграють (ті ж самі ІТ чи моряки). - что-что?
Выиграют? Это как? Я же привел в пример кредит на стройматериалы:
 - Так вот, 130000uah по тому курсу ~ $4800.
 - А по нынешнему это уже $5500.
В чем тут профит?
+
0
Andrey M
Andrey M
11 грудня 2019, 13:20
#
Я помилився, ті хто отримує дохід в валюті програють при падінні долара і виграють при росту:)

Нижче я вивправився вказавши:)
Скиглять про украплення гривні тільки хом«яки що накупили по 28-29, чи ті, у кого доходи у валюті і вони потроху вирівнюються з доходами з більшістю населення що отримує його в ГРН.
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
10 грудня 2019, 17:37
#
Плавающий курс хорош, когда колебания не большие, а когда за год 15%+ разница, это существенно меняет погоду. Как раз НБУ и должен не допускать, чтобы спекулятивный капитал, который заходит в ОВГЗ менял курс.

Но сейчас ситуация иная несколько месяцев, когда валюта превалирует на межбанке даже без ОВГЗ, И потому тут вопрос оценки работы НБУ разделяется.

На самом деле когда валюта укрепляется на 15% +, как и ранее в 2016-2018 году падал курс, то повышался, он мало отражал ситуацию в стране, а больше был вызван политическими моментами, решениями или не решениями по МВФ/ЕС и т.д.

И наш курс не отражает ситуацию в стране вовсе. А курс на год у нас депутаты используют, чтобы свести бюджет, завышая его, тем самым латая или не латая дыры, по факту у них не сходилось последнее время.

Вопрос, почему у нас все так криво выходит? И почему как в той сказке: Рыба-Рак-Щука, у нас все в стране идет в 3-х разных направлениях (цены, курс, бюджет...)
+
0
Bux Rus
Bux Rus
10 грудня 2019, 17:44
#
Чиновники в одном измерении, Бизнес во втором и народ в третьем  и у всех свое направление в добавок. Прям трехмерная страна :)
+
0
eugenelester
eugenelester
10 грудня 2019, 17:53
#
Откуда эта валюта берётся? кто-то может объяснить? почему при негативном торговом сальдо столько валюты лишней? Как такое вообще может быть?
Я уже пару раз задавал вопрос: не могут ли банки втихую продавать свои ОВГЗ нерезидентам, которые они купили от НБУ (более 300 млрд. грн.)?
+
0
Maleficarum
Maleficarum
10 грудня 2019, 18:04
#
«Откуда эта валюта берётся? кто-то может объяснить? почему при негативном торговом сальдо столько валюты лишней? Как такое вообще может быть?»  Железяки  продают  и  зерно  в  зарубежье  Есть  спрос   Есть  выручка..  Далее Погода способствует   Меньше  тратят  деньги  на импорт  энергоносителей  Чтобы   деньги не  «гуляли» сливают  бакс и  тарятся  либо  ОВГЗ  либо  в  депо вбиваются.. Далее       нет  смысла  производство  наращивать  Деньги  выводятся- и  вбиваются  опять  же  в ОВГЗ  или  депо.. Далее  Заводят  лавэ  под  снятие   моратория  на  землю.. Курс  раз  падает- то    доллар   меняют  в  гривон  Опять  либо  депо  либо ОВГЗ.
+
0
eugenelester
eugenelester
10 грудня 2019, 18:07
#
Так как такое может быть если торговый баланс негативный? или он уже не негативный? Что-то тут не так с логикой..
+
0
Maleficarum
Maleficarum
10 грудня 2019, 18:12
#
Может быть и легко. Рынок МБ малоликвидный. Там суммы гуляют как для страны- смешные… Можно если создать дефицит гривона управлять сим рынком. 10-50 лимонов в день превышения спроса и предложения может качать рынок на укрепление раз не хватает гривона… И по фигу какой там торг баланс- если оный бакс в одночасье в рынок не вливается… Баланс на бумаге а МБ торгует реальной валютой он лайн…
+
0
locustsucol
locustsucol
10 грудня 2019, 23:41
#
Приход денег от заробитчан покрывает с лихвой разницу в торговом баллансе. Это помимо притока денег в гос долг от инвесторов.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
10 грудня 2019, 18:24
#
А  ну  и  забыл добавить  Заробитчане  что  то  шлют   Ну и   граждане в  депо  вбиваются  А раз  доллар  падает- то  депо  лонгируют и    всё  больше    лавэ вкладывают   наращивая  профит.. Ну и   ЗП  бизнес    не платит  во  время  Задолженности  растут.. Тоже наверняка  крутят  эти  деньги  или   через  ОВГЗ  либо  депо.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
10 грудня 2019, 17:55
#
«На самом деле когда валюта укрепляется на 15% +, как и ранее в 2016-2018 году падал курс, то повышался, он мало отражал ситуацию в стране, а больше был вызван политическими моментами, решениями или не решениями по МВФ/ЕС и т.д.»  Дело  вот  в  чём Разница  между  ростом  и падением  доллара в темпах и во времени.. Рост-  всегда  почти мгновенный  Доходит  доллар  до  «пиков»  и  его  скидывают  интервенциями  с  вершин.. Может  быть  даже  так Что в пиках  цифры   покупки продажи  есть- но  сделок  по ним  не  успели  провести..  Всё  рухнуло  на   10-20  копеек  То и есть  уже  торговые  уровни..  Иными  словами-  при    росте НБУ  очень  быстро  реагирует  Нет  такого  явления-  что  доллар  растёт  в  продолжении  полугода  без  откатов и  фиксации прибыли.. А  при  ревале  как  видим-  сие  полугодичное  проседалово- есть  и НБУ  это  не   беспокоит..
+
+20
Roman Kachur
Roman Kachur
10 грудня 2019, 18:28
#
«Курс должен соответствовать экономике.» - вот именно, ЭКОНОМИКЕ, а не постоянным продажам облигаций каждую неделю.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
10 грудня 2019, 18:42
#
Тут  нет  никакой  экономики..  ОВГЗ-  то  обычная  пирамида..  У  одних  одолжил  чтобы   рассчитаться  с  ранее  давшими  в  долг.. Все  пирамиды   рано  или  поздно  рущатся  Они  не  в состоянии   оставить всех  в  профите.. Главное  в том  что  у страны  есть  общий  долг  который  она  не  в  состоянии  никогда  оплатить.. Просто нет  резервов  у  неё  для сей   оплаты-  никаких.. ОВГЗ  закрывает  «мелкие»  дырки   наращивая  тем  самым  ещё  больше  долга  того  который   и без  ОВГЗ  оплатить  было  невозможно.. И  даже  рост  ВВП  пресловутый  в  5-7% нов  не  спасёт  от    «стремительного  домкрата»  Надо  будет  с ростом  ВВП  больше  отдавать  ещё  денег  кредиторам  Так  Яресько  и  Яценюк    предотвратили ( отложили  во  времени)  дефолт..
+
0
locustsucol
locustsucol
10 грудня 2019, 23:42
#
Когда президент поливает по ушам про рост пенсий и падение тарифов, то надо продавать очень много ОВГЗ.
+
+3
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 грудня 2019, 0:36
#
Бляха, навчили тут вас вумних... так скоро стригти не буде кого. Але поржемо скоро. Називайте мене лохом, за те що бакси купую зараз. А я потім поржу... Чи може є такі, хто вірить, що можна не працювати і жити на позичках? А дефолта не буде, віддамо все до нитки, адже турботливий Захід скаже, що спустить дикого москаля з санкцій, якщо рипатимемося. Це щось типу, як батько в дитинстві ремнів насипав, затис голову між колінами і погнав. А ти розумієш, що треба тікати, але не можеш, тільки соплі по писку біжать. Готовимося, убогі. Ще не довго.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися