Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 квітня 2022, 8:09

Як змусити працювати заощадження під час війни

Змусити «працювати» гроші, що залишилися в Україні, на сьогодні не так вже й просто. Та все ж можливо. Про доступні для українців способи для вкладення коштів розповів для НВ Іван Компан, фінансист, засновник First Kyiv Investment Club. «Мінфін» обрав головне.

Хто і куди спрямовуватиме маршальські потоки

Останнім часом ми все активніше говоримо про післявоєнне відновлення економіки, люди поступово починають розбиратися в суті та деталях плану Маршалла і його можливих варіаціях для України, а найактивніші навіть починають давати Заходу поради, як саме все потрібно організувати.

Деякі персонажі, наближені до влади, навіть почали тестувати суспільні настрої, завівши дискусію про те, кого краще посадити на маршальські потоки, коли фінансові річки потечуть із заходу на українську рівнину — своїх, досвідчених і перевірених, чи «наївних» іноземців?

Безсумнівно, питання важливе, особливо враховуючи, що фінансовий потік такої сили трапляється лише раз у житті, і залишитися осторонь процесу відродження економіки було б для «рятівників» Батьківщини просто непробачною помилкою. І судячи з єдності чиновницької верхівки, яка зберегла біля керма тих самих персонажів, що й до війни, шанс навряд чи буде втрачено — освоювати бюджети довірять перевіреним кадрам.

Якщо вже їм вдається планувати масштабні воєнні операції, мудро наставляти досвідчених іноземних політиків, то впоратися з потоком, нехай навіть у десятки, а то й сотні мільярдів доларів, напевно, вийде без жодних проблем. Що ж, така карма: хтось воюватиме і допомагатиме армії, а хтось вирішуватиме стратегічні завдання, дбаючи про повноводність грошових потоків, що течуть у відомому напрямі.

Читайте також: План Маршалла для України має включати повне відкриття ринків ЄС

Час подумати про власні фінанси

І саме тому мені здається, що нам, звичайним людям, кому не вдасться дотягнутися до стрімких потоків «плану Маршалла», або не захочеться (на щастя, буває й таке), напевно, як і раніше, варто покладатися тільки на себе. А це означає, що знову настав час замислюватися про тему особистих фінансів.

Хоча, припускаю, що ми від неї далеко і не йшли, хіба що обставини більш суворі та грізні змушували і змушують нас на деякий час забувати про свої заощадження та інвестиції.

Ми берегли гроші для майбутнього, а за останні два місяці навчилися жити сьогоденням і не заглядати вперед. Та й зараз, на жаль, мільйони українців не можуть дозволити собі інвестувати, навіть ті, хто перебуває в тилу і хто має гроші на рахунках.

Мільярди гривень чекають свого часу, коли НБУ зніме наявні обмеження і дозволить, як і раніше, вільно розпоряджатися чесно заробленими євро, доларами та гривнями.

Читайте також: Інвестиції під обстрілами: у що тепер вкладають гроші українці та чому подвоїли купівлю «крипти»

За валюту можна не хвилюватися

На жаль, способів змусити «працювати» гроші, що залишилися в Україні, на сьогодні не так вже й багато. Що стосується готівкових доларів та євро, захованих в затишному місці, то про них, напевно, не варто турбуватися. У цінності американської та європейських валют поки що ніхто не сумнівається, а історії про те, що їм на зміну прийде юань або криптовалюти, точно передчасні. Тож особливих причин для хвилювання немає.

Звичайно, є інфляція, що охопила весь світ і знецінює ваші готівкові долари та євро, але все ж таки це не так страшно, як відразу втратити все зароблене за багато років.

Тим же, у кого долари та євро залишилися на рахунках в українських банках, хвилюватися варто трохи більше, адже поки що важко сказати, коли ними можна буде вільно розпоряджатися. Лазівки, звісно, залишилися, але вони поступово закриваються.

Минулого тижня НБУ запровадив нові обмеження і наразі заборонено «рятувати» гривню, купуючи за неї криптовалюту або відправляючи на Revolut і Wise. З валютних рахунків «виводити» поки що можна, але не більше ста тисяч гривень на місяць.

Вибачте мені мій консерватизм, але я заборонив би і це — а то одні воюють, а інші переводять у готівку…

За даними НБУ, у березні українці зуміли вивести з країни трохи менше двох мільярдів, а з початку квітня — близько мільярда доларів. А потім дивуємося, чого це на кордоні, на в'їзд в Україну, багатокілометрова черга з безмитно куплених автомобілів класу люкс, і чому в Європі іноді починають косо дивитись на багатих українських «біженців».

Що ж до не дуже «практичної» більшості, що залишається в Україні з валютою на рахунках, то вибору немає — воюємо або працюємо на перемогу і віримо, що незабаром отримаємо гроші назад, саме в доларах та євро, а не за призначеним кимось курсом, як у Росії.

Куди «прилаштувати» гривню

У тих, хто залишився з великими сумами у національній валюті, вибір, на жаль, невеликий. Звичайно, завжди є можливість скористатися чорним ринком, щоб купити валюту, чи однією зі схем виведення грошей за кордон через криптовалюти, але про це я писати не буду. Тут є свої фахівці, які в довірчій обстановці пояснять вам, що і як, і назвуть ціну за свої «рятувальні послуги».

Що ж до законних можливостей, то ставки за депозитами трохи підросли, держава гарантує вклади і поки що тримає курс, і багато залежатиме від того, коли буде здобуто перемогу і як піде процес повоєнного відновлення.

Читайте також: Як діятимуть 100% гарантії за вкладами: деталі від Фонда гарантування

Привабливість військових облігацій

Також є сенс звернути увагу на військові облігації. Прибутковість в 11%, 3,7% та 2,5%, відповідно, у гривнях, доларах та євро, звичайно, не зовсім ринкова, але це точно краще, ніж тримати гроші на депозиті чи поточному рахунку.

Ну і нарешті, купуючи військові облігації, ви все ж таки інвестуєте у перемогу. Та й якщо держава раптом не зможе виконати своїх зобов’язань, у що я відмовляюся вірити, то за нею підуть і банки. У цьому випадку втратять усі…

Іноземні інвестиції втерли носа прихильникам нерухомості

Про улюблений актив українців у мирний час, нерухомість, я писати не буду, ви й самі розумієте її нинішню цінність.

Останнє, що залишилося сказати — іноземні інвестиції. Пам’ятаю, як власники «котлованів», «однушок», «двушок» і «трієчок», бравуючи своїми високими заробітками, скептично слухали історії про міжнародні ринки цінних паперів. Але, як виявилося, ті, хто відкрив інвестиційні рахунки в надійних брокерських компаніях за кордоном, були цілком праві і вчинили далекоглядно.

Їхні гроші недосяжні для російських ракет і мародерів, на відміну від квартир, будинків і готівки у скриньці, і доступні з практично будь-якої точки на планеті, крім Росії та ще кількох країн-ізгоїв, куди вам і їхати нічого.

Не буду вдаватися до детального аналізу того, що відбувається на ринку цінних паперів у США та світі, тільки нагадаю, що за всю історію людство не змогло придумати більш дохідного інвестиційного інструменту, ніж ринок акцій, що останні сто тридцять років зростає в середньому на 10,5% на рік. А заробляючи там, впевнений, ви зможете принести Україні набагато більше користі, аніж втрачаючи гроші тут.

Тож, мріючи про «план Маршалла», не забувайте і про особисті фінанси — адже після перемоги на нас чекає довге щасливе життя.

Читайте також: 5 недооцінених акцій із потенціалом зростання у 2022 році

Коментарі - 1

+
0
saur60
saur60
30 квітня 2022, 6:18
#
Ни о чём — талант!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися