Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2020, 15:12

Яке житло тепер будується в котеджних містечках і скільки воно коштує

Пандемія і карантинні заходи вивели заміські будинки на новий рівень популярності. І вже цієї осені ми побачимо старт продажів великої кількості нових котеджних містечок. Але вони матимуть свої особливості.

Детальніше про це у колонці для НВ розповів брокер, власник RE/MAX Central в Україні Валерій Захаров. «Мінфін» вибрав головне.

Функціональність понад усе

За дуже усередненою оцінкою, будинок в котеджному містечку комфорт-класу буде коштувати близько $1 000 за кв м — готовий, з якісним ремонтом і меблями, упорядкованою територією і розвиненою інфраструктурою.

Заміські будинки сьогодні за розмірами практично нічим не будуть відрізнятися від квартири в місті. Ніяких зайвих спалень, більярдних, чайних кімнат, які більшу частину часу просто припадають пилом. Майбутні проекти – це компактність, зручність і головне, функціональність.

Взяти для прикладу гардеробні кімнати. Якщо ще 20 років тому це були невеликі комірки в два квадратних метра, то років 10 тому вони перетворилися на повноцінні кімнати площею 20−30 квадратів. Воно й не дивно, після років тривалого дефіциту у людей виникло бажання красиво одягатися, а достаток модних брендів і фінансові можливості стимулювали постійні покупки. Зараз же надмірне споживання поступово відходить у минуле, люди стають більш демократичними і менше звертають увагу на зовнішні прояви. Особливо після коронакризи стало зрозуміло, що бренд не має суттєвого значення і взагалі стільки одягу не потрібно. Тому такі великі гардеробні кімнати залишаться тільки в преміум-класі.

Читайте також: Рейтинг забудовників Київської області: чи варто купувати житло у передмісті

Розумна економія

Безумовно, на перше місце виходить собівартість витрат на утримання домогосподарства. Якщо раніше на комуналку мало звертали уваги, бо вона коштувала копійки, зараз з огляду на здорожчання енергоресурсів, вся інженерія повинна бути максимально економічною. Раніше наявність газу в котеджному містечку було обов’язковою умовою. Зараз цього немає, замість газових котлів все частіше використовуються теплові насоси і електричні котли.

Ще 10 років тому тепловий насос коштував дорого і при низькій вартості газу окуповувався довго. Коли газ подорожчав, а тепловий насос у виробництві значно подешевшав, то стало вже економічно доцільно ставити теплові насоси. Тому зараз це фактично норма.

Читайте також: Котедж за ціною двокімнатної квартири у Києві

Інфраструктура як ключовий аспект

Обсяг і різноманітність інфраструктури залежить від того, якого типу і класу це котеджне містечко, але в будь-якому випадку сьогодні інфраструктура — це must have. Раніше інфраструктура не була таким ключовим аспектом, а сьогодні так вже не працює.

Клуб. Якщо в котеджному містечку більше 100 будинків, має сенс будувати невеликий суспільний простір, в якому можна проводити дозвілля — там можна організувати кафе, кіно, зону для зустрічі гостей. Знову ж таки через пандемію люди не хочуть бачити у себе вдома сторонніх людей, навіть не дивлячись на те, що вони можуть бути великими друзями, тому вважають за краще зустрічатися з ними десь на нейтральній території. Цей універсальний простір буде одним з ключових конкурентних переваг.

Спортивна інфраструктура. Зараз питанню здорового способу життя приділяється першочергова увага і наявність правильної бігової доріжки, виділених велосипедних доріжок, спортивного басейну, різних спортивних майданчиків, волейбольних та футбольних полів безумовно буде одними з ключових переваг. Людина повинна мати можливість тренуватися в рамках свого містечка.

Аквазона. Раніше ніхто не замислювався над тим, що необхідно виділяти територію для басейну, оскільки передбачалося, що у кожного він буде свій. Але навіщо на своїй ділянці робити басейн, в який можна тільки пірнути? Плавальний басейн повинен бути хоча б на 15−18, а в ідеалі — 25 метрів — це точно складно організувати на своїй ділянці. Громадський басейн може поєднувати в собі різні функції: і плавального, і розважального характеру. Там повинна бути окремо зона для дітей, окремо для дорослих, куди можна прийти і разом провести час з сім'єю і друзями.

Садки. Покупець заміської нерухомості в 2008 році був старший за віком від сучасника, і питання садочків не стояло так гостро. Сьогодні покупець помолодшав, і йому важлива наявність садків на території котеджного містечка.

Сьогодні, через майже 30 років розвитку ринку, прийшло розуміння, що в будинку головне — це не його площа, а функція, яку він виконує. Котеджні містечка, які з’являться незабаром, стануть місцем не тільки для життя або заміського відпочинку, але й тривалого перебування і навіть роботи.

Читайте також: Чому ціни на нерухомість продовжують зростати

Коментарі - 6

+
+29
Руслан Шлыков
Руслан Шлыков
9 жовтня 2020, 15:37
#
1000$ за м.кв качественным ремонтом и меблировкой?Вы наверно не в Украине живете) Коробка на 100м.кв минимум 30к$ Отделка минимум 30к$ Инженерия минимум 10к$ Мебель,даже очень эконом 10к$ А еще утепление(10),окна(3-5),коммуникации(5-20) да и сам участок((10-70)за 10соток) Хотя если вы все построите своими руками Ну или на продажу как 99%застройщиков(из г..и палок)
+
+60
trade7721
trade7721
9 жовтня 2020, 15:42
#
Так Вы так и насчитали 100 тыс$ за 100 кв.м
+
0
Игорь Васильевич
Игорь Васильевич
10 жовтня 2020, 18:47
#
Могу реализовать все вами упомянутое за 97к$)
+
0
Руслан Шлыков
Руслан Шлыков
9 жовтня 2020, 15:45
#
Минималка,а не качество
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
12 жовтня 2020, 9:09
#
Ключевой  аспект - удобство  доезда до города(особенно  актуально в Киеве).
+
+9
denismobil
denismobil
13 жовтня 2020, 13:18
#
Реальный бюджет с мебелью, техникой и ремонтом  -2 тыс дол за метр. Строился в прошлом году
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися