Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2019, 14:36

Бути щасливим під час кризи

Восени 2020 року, за прогнозом фінансових директорів, опитаних Duke University, настане економічний спад. Про те, як підготуватися до глобальної кризи і залишитися щасливим, у своїй колонці на «НВ» написав викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан.

Світова криза, глобальна криза, економіка, бізнес, гроші, ринки, інвестиції
фото: dt.ua

Ось кілька порад, на що звернути увагу і як вберегти свої гроші.

Більшість прогнозів зводиться до того, що критична точка — осінь 2020 року, коли відбудуться президентські вибори в США.

Американський фінансист Рей Даліо, керуючий портфелем інвестицій в 160 млрд доларів, оцінив ймовірність настання рецесії до виборів США на рівні 40%.

Знаменитий підприємець Уоррен Баффетт нічого не коментує, але 60% свого портфеля, а це 122 млрд доларів, тримає неінвестованими, у грошових коштах. Перед кризою 2008 року більшу частину його активів теж складали гроші. Коли ринки рухнули, він купив хороші речі на розпродажі.

Іван Компан переконаний, що країна має мало часу, щоб підготуватися до глобальної кризи. Якщо уряд проведе реформи, буде легше увійти в посткризовий підйом. Але в найближчій перспективі потрібен час, щоб завоювати довіру іноземних інвесторів. Український малий і середній бізнес, маючи гіркий досвід, теж не поспішає інвестувати. А всю країну грантами не нагодуєш.

Читайте також: Україна виграє від світової економічної кризи

Викладач Единбурзької бізнес-школи закликає не вірити всім підряд: державі, що пропонує вам купити ОВДП, компанії, що вмовляє оплатити щось наперед, або фінансовим радникам, котрі затягують вас в чергову піраміду.

Тому потрібно розраховувати на себе. Від усього складно застрахуватися, але можна попередити зайві витрати, які робимо чи то через незнання, чи то з легковажності.

Топ-5 порад Івана Компана, як вижити у важкі часи:

1. Не снідайте в ресторанах.

Хіба можна порівняти задоволення від блідого інкубаторного яйця «пашот» або «бенедикт» за якихось 200 гривень або швидкорозчинної каші за 150, чашки кави невідомої марки, звареного на водопровідній воді за 60, і «фрешу», злегка розведеного тією ж помірно хлорованою водою, з чашкою хорошої італійської кави, тостом і справжнім курячим яйцем, приготованими вдома.

Звичайно, ні! Адже вдома ніхто не бачить, які ви «круті». Смак продуктів, не побачених тусовкою і не відображених в Instagram, не радує. Можете, звичайно, продовжувати, але лише доти, поки у вас не відберуть корпоративну картку. Подібне життя за «свої», якщо ви не мільйонер, точно не допоможе вам пережити кризу, а то й залишить вас в ній назавжди.

2. Не поспішайте купувати нерухомість.

Так, я теж чув, що зараз відмінний час для купівлі, що ціни «на дні» і ось-ось повинні злетіти до небес. Саме таку історію розповідають всі ріелтори останні десять років, з того моменту, коли все розвалилося після кризи 2008 року. Хоча, якщо глянути на статистику цін, то вона говорить зовсім про інше.

Ціна за квадратний метр з кожним роком стає все нижчою, будівництв все більше, а охочих придбати все менше. Закономірний тренд, на тлі нескінченної пропозиції і зубожілого попиту. Тож потерпіть рік і немає сумнівів, що після того, як вдарить криза, у вас буде відмінний шанс купити ту ж квартиру набагато дешевше.

«Бонус від Мінфіну»: ОВДП з відсотковою ставкою до 16%

3. З новою машиною можна почекати

Я розумію, що справжньому козаку важко жити в нашому суспільстві без породистого коня. Що подумають люди, якщо раптом побачать вас на скромній малолітражці? Як вони дізнаються, що ви крутий, успішний і відносно багатий? І все ж, потерпіть рік і згадайте уроки 2008-го, а якщо занадто молоді, то розпитайте старших і більш досвідчених. Як тільки все стане погано, залізні коні будуть розпродаватися табунами.

Може новеньку машину зовсім дешево і не купите, адже дилери уроки 2008-го засвоїли і на складі у них машин по мінімуму, а то і зовсім немає. Великого розпродажу не буде. Але любителі сніданків в пафосних ресторанах-то залишаться. Ось вони вам і продадуть свою трохи стару, але як і раніше круту тачку, коли гроші на яйця «пашот» закінчаться.

4. Не купуйте непотрібні речі і намагайтеся інвестувати

Банальна порада, хто ж цього не знає? Як і те, що, наприклад, курити, їсти на ніч і вірити обіцянкам політиків шкідливо. Але ж курять, жеруть і вірять. Краще замість чергової непотрібної іграшки купіть трохи гарних акцій, коли вони значно подешевшають. Іграшки зламаються, а акції, куплені в кризу, можуть годувати вас ще багато років. Не вірите? Гляньте на Баффета, він все життя так робить.

Погодьтеся, що новий годинник або сумочка на другий тиждень після покупки вже не збуджують. А ось інвестиція, яка зростає в середньому на 10% в рік, як це відбувається з американським ринком акцій останні сто років, збуджує ще як.

По-перше, ви стаєте багатшими, а це завжди добре, адже дозволяє не думати щодня про гроші, а зайнятися чимось хорошим. По-друге, це круто, адже торгувати на нью-йоркській біржі все ж таки набагато престижніше, ніж красти з бюджету або жити на подачки. Ну і ви завжди можете сказати своїм «друзям», що зібралися поснідати в пафосному місці, що не зможете приєднатися тільки тому, що повинні відстежити, чим закінчаться торги на Токійській біржі.

5. Не робіть дурних інвестицій.

Перед тим, як вкладати свої гроші, намагайтеся побільше довідатися про те, у що інвестуєте, будь то нерухомість, ринок акцій або криптовалюти. А коли від інвестиційного свербежу вже зовсім несила, згадайте, що коли біткоїн коштував $20,000, всі тільки й говорили про те, що ще трохи і він злетить до $50,000. Замість цього, рівно рік тому він подешевшав до $3,170, залишивши багатьох «без штанів».

Намагайтеся тезисно пояснити собі самому, як ви збираєтеся заробити на інвестиції. З тез відразу ж виключіть загальні фрази і декларації, сенс яких ви не зовсім розумієте, наприклад «блокчейн — це технологія майбутнього», а також посилання на рекомендації авторитетних друзів.

Коментарі - 10

+
+60
bonv
bonv
25 вересня 2019, 14:53
#
Тримайте кеш у валюті щоб швидко реагувати на цікаві пропозиції/інвестиції.
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
25 вересня 2019, 15:27
#
Валюта разная:)
+
0
bonv
bonv
25 вересня 2019, 15:45
#
Валюта різна а бакс самий популярний..
+
0
bonv
bonv
25 вересня 2019, 15:36
#
Правила інвестування вашого капіталу.
https://minfin.com.ua/ua/blogs/bonv/119206/
+
+15
Lexa9992018
Lexa9992018
25 вересня 2019, 15:41
#
Общих правил нет, у каждого свои индивидуальные.
+
0
bonv
bonv
25 вересня 2019, 15:45
#
Так само як автор статті про крипту написав...
Не всі купляли  біток по 20 тис  але по 3+ тис купляли багато хто.. (а  тим більше з 2009 року)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 вересня 2019, 17:05
#
Правила инвестирования 2019 - 90% гривна, 10% доллар. Гривна пока выгодна пока идёт такая политика и укрепление, Евро просело как и фунт, рубль также не о чем.
+
+50
bonv
bonv
25 вересня 2019, 17:14
#
Знаменитий підприємець Уоррен Баффетт нічого не коментує, але 60% свого портфеля, а це 122 млрд доларів, тримає неінвестованими, у грошових коштах. (не в гривні)
Перед кризою 2008 року більшу частину його активів теж складали гроші. Коли ринки рухнули, він купив хороші речі на розпродажі.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 вересня 2019, 13:43
#
Это умнейший инвестор, к которому нужно прислушиваться, а лучше следить за его действиями.
+
0
Yris
Yris
26 вересня 2019, 12:44
#
Интересная статья для размышления.
Баффетт - как пример.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися