Мінфін - Курси валют України

Встановити
madein80ss
madein80ss
23 березня 2020, 21:09
Andrii, Львів
Доброго вечора Сергій.
Я вже понад пів року є вкладником НПФ Династія. Перш за все хотів подякувати за Ваші поради в цьому блозі. Вони мені допомогли остаточно прийняти рішення спробувати інвестиційний інструмен НПФ. Планую з часом відкрити ще декілька рахунків і можливо спробувати попрацювати з СК. Питання моє полягає в наступному: Як ви оцінюєте розвиток і загалом безпеку інвестицій в тій ситуації, яка зараз складається у світі та зокрема в Україні? Наразі виглядає на те, що криза тільки збільшуватиметься. Чи відомо вам, як саме перестраховуються НПФ для збереження інвестиційного доходу і грошового фонду загалом? І останнє питання: Чи варто зараз ризикувати і відкривати наступні рахунки, чи все ж краще перечекати? Складається стійке враження, що ця криза прийшла не одна і затягнеться надовго. Дякую.
Ответ эксперта
uainvestor
uainvestor
27 березня 2020, 12:55
Радіймо. Андрію, дякую за питання.
Ваші питання досить розлогі, ще більш розлогим виявиться моя відповідь. Але я хочу бути лаконічним, тому вимушений стримувати політ своєї думки (хіба що у великій статті), тож спробую писати короткими сентенціями.
Чи дуже загрозливою буде криза у Світі і Україні, чи буде їх низка або одна велика, — не так важливо, головне наше ставлення до події, явища, — якими будуть наші думки. Так все для нас і повернеться. Кожний сам собі віщує і формує майбутнє. За кризу можна не думати взагалі або осміювати її, ставитись з гумором. Це стане кращою відповіддю на будь-які зовнішні загрози.
Загальна система захисту інвестицій існує у Світі, є вона і в Україні, і у кожній фінансовій компанії. Десь вона більш ефективна, а десь слабкіша, але нам, приватним інвесторам, майже немає до того діла. Ми їх враховуємо, але наша головна справа – це заходи задля безпека саме власних інвестицій. Основним серед тих заходів є диверсифікація. Тому, Андрію, коли плануєте відкрити нові пенсійні рахунки в НПФ або придбати чергові страхові програми в СКЖ, то мова йде не про збільшення суми інвестиції, а про альтернативи тим інвестиційним інструментам, котрі ви вже маєте. На перший вигляд вам здається, що це ризиково, а насправді, ваші ризики знижуються. Чим довше ви перечекуєте якісь кризи чи інші несприятливі події, тим більша загроза вашому достатку, а саме з причини низького рівня диверсифікації своїх інвестицій.
Проте, збільшення кількості пенсійних рахунків – це не лише захист, але і зручність, і гнучкість. Я, наприклад, маючи шість таких рахунків (переважно, під адмініструванням АЦПО), зізнаюся, що нещодавно закрив один з них, і далеко не найгірший, а той, що досяг майже вершини прибутковості серед інших НПФ. Закрив я його швидко, просто і заткнув тим самим небезпечну неочікувану дірку у сімейному бюджеті. До того, я збирався не раніше досягнення 70-річного віку, об’єднати всі рахункі в одному з НПФ і одержати досить значні щомісячні пенсійні виплати на строк не менше 10-20 років. Що ж, доведеться обережно переглянути попередній план і змінити конфігурацію окремих інструментів на полі різноманіття інвестицій (але не збіднити, а скоріше, доповнити і ускладнити).
Андрію, нащо вам моя оцінка зовнішніх впливів на ваші рішення? Аби вас заспокоїти чи навпаки насторожити і перебрати на себе вашу відповідальність? Я думаю, що це зайве; мій вплив на рішення не повинен перевищувати ваш власний. Виробляючи свої рішення, ви виходите в першу чергу з почуттів і знань власної душі (і аж ніяк не моєї), а також з міркувань свого розуму, що оперує тими ж самими фактами, як і мій. Єдине, чим я можу допомогти, — це своїм практичним досвідом, а в цьому я завжди щирий (був, є і буду).
Таким чином, мій досвід свідчить про необхідність пошуку порозуміння між власними душею і розумом, — це головне і єдине. Коли розум вже виробив певне рішення, варто спитати у душі, чи відчуває вона внутрішній комфорт від отриманого результату ( їй він уже відомий), і чи досягнете ви щастя. Звісно, душе абстрактно мислити і говорити не вміє, але дасть вам можливість відчути або спокій, або занепокоєння (таким буде її відповідь). У подібному випадку, душа іншої людини може дати протилежну відповідь. І до чого тут моя думка або Марії чи ще якогось іншого експерта, аналітика, високого посадовця?
Следить за новыми комментариями

Коментарі - 3

+
0
mary27
mary27
24 березня 2020, 12:55
#
Добрый день. Попробую ответить за Сергея) Насчет развития НПФ в Украине - увы, застой. И постепенная консолидация, слияние НПФ. Ращвитие начнется, когда стартует 2я часть ''пенсионной реформы''. Но она стартует с 2007 года, и все ''не на часi''. Насчет безопасности - вполне безопасно. Как ''перестраховываются'' НПФ? В принципе перестрахование - это занятие для СК. Когда одна по сути передает часть рисков перстраховщику, типа ''Свисс Реиншуренс''. И если первой СК придется выплачивать возмещение больше, чем те расчитывали, придется заплатить и перестраховщику. На инв.доход это не влияет, во всяком случае, в лучшую сторону. Инвестировать средства, преданные в перестрахование может только перестраховщик, ему же достаются % (на них они и живут). Наши НПФ (работающие по системе DC, ''c установленными выплатами'') этот механизм не используют. Насчет защиты ''денежного фонда'', НПФ с одной стороны, диверсифицируют инвестиции (например, вклады в разных, заведомо надежных банках), с другой, уходят из рисковых активов. В Украине ими являются акции (их и так немного), корп.облигации, и как ни удивительно, недвижимость. В портфере ''Династии'' есть корп.облигации, но их всего 10%, по 5% госпредприятия ''Укрпочта'' и ''Евы'' (которая ''РУШ''). Там доходность 19-21%. Думаю, риск она перекрывает.
+
0
mary27
mary27
24 березня 2020, 13:04
#
Все же сейчас типичный портфель НПФ вполне нерисковый, ОВГЗ и депозиты, 50:50.   Конечно, ЦБ в портфеле НПФ могут переоцениваться (и в сторону снижения и повышения), но важно понимать, как КУА распоряжается ими. Если держит до погашения, как ''КИНТО'', то важен только % по облигации. Но, тогда доходность будет небольшой. Если их активно продают и покупают, как ''ОТП'', возможны колебания, но в обе стороны, к ним надо относиться cпокойнее. Год назад доходность у ''Династии'' была ~11%, сейчас, благодаря активному управлению портфелем - 21%. Насчет кризиса, в Украине есть НПФы, которые хорошо пережили 2009 и 2014-15 годы, переживут и этот кризис. Открывать ли счет сейчас? Если сомневаетесь, подождите.
+
0
mary27
mary27
25 березня 2020, 12:05
#
Поправка:
… наши НПФ, работающие по системе ''DC'', ''с установленными взносами''.

С ''установленными выплатами'' DB у нас ''лайфовые'' СК работают, а за границей — многие КНПФы.
У организаций, работающих по такой системе, появляется риск невыполнения обязательства перед клиентами.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися