Мінфін - Курси валют України

Встановити
Deyka
Deyka
14 березня 2014, 19:55
Андрей, Киев
Здравствуйте Олеся. Возник вопрос наследства: У супруги умерла бабушка и в наследство оставила ей дом с участком в селе. Не прошло и 40 дней председатель сельсовета заявил, что если супруга не пропишется по месту унаследования, то дом отойдёт сельсовету. Вопрос в следующем, на основании чего унаследованный дом может забрать сельсовет и что необходимо сделать дабы этого не случилось, ведь мы прописаны в городе. Заранее благодарю за ответ.
Ответ эксперта
OlesyaK
Олеся Клименко
17 березня 2014, 15:15
Доброго дня, Андрій!

Стаття 1277 Цивільного кодексу встановлює:«1. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.
2. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.
3. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.
Територіальна громада, яка стала власником відумерлого майна, зобов'язана задовольнити вимоги кредиторів спадкодавця, що заявлені відповідно до статті 1231 цього Кодексу.
5. Спадщина, не прийнята спадкоємцями, охороняється до визнання її відумерлою відповідно до статті 1283 цього Кодексу».

Таким чином, Голова сільради не правомірно вимагає від вашої супруги прописку. Законодавством не передбачено такий обов«язок спадкоємця. Будинок може відійти у власність територільаної громади тільки за рішенням суду за спливом 1 року з часу відкдриття спадщини.
Отже, спадкоємець (ваша супруга) повинна звернутись до нотаріусу за місцем останнього проживання спадкодаця та подати заяву про прийняття спадщини.
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися