Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2020, 11:50

Як почати інвестувати: 3 головних правила для новачків

Успішному інвестору потрібні правильний ризик-профіль, диверсифікація і розуміння обраних інструментів. Про це розповів РБК віце-президент відділу брокерського обслуговування Райффайзенбанку Едуард Данилов. «Мінфін» виділив головне.

Інвестиції, інвестиційний портфель, інструменти для інвестицій, куди інвестувати гроші, як не втратити гроші, фондовий ринок, дохід, інвестор
фото: bagnet.org

Мода на інвестиції

У цього процесу є два основні рушійні чинники.

  • По-перше, сильне падіння на фондових ринках, яке відбулося навесні 2020 року. Багато хто побачив у цьому шанс зайти в цінні папери, навіть якщо раніше не торгували. Швидке відновлення американських індексів породило багато історій успіху. Інвестувати тепер модно.
  • По-друге — ставки в економіці знизилися, що зробило менш привабливими традиційні методи заощаджень. Попит на брокерські продукти пов'язаний з пошуком більш високої дохідності.

Але є і технічний чинник — торгівля на біржі стала доступнішою. Зараз купувати і продавати цінні папери можна в мобільному додатку банку — швидко і просто. Немає порога входу — на брокерський рахунок або ІВС можна покласти будь-яку суму і починати торгувати. Спростився доступ до торгових ідей.

Однак разом з культурою інвестицій, до формування якої прагне весь ринок, ми повинні говорити і про культуру відповідальності. Є три простих кроки, які дозволять інвестувати відповідально.

Читайте також: Тільки 1% українців інвестує свої заощадження

Захист від втрат

Почати потрібно з ризик-профілювання — для цього є безліч безкоштовних ресурсів. Їх результати потім можна порівняти і зробити для себе загальний висновок.

Визначити свій ризик-профіль дуже важливо, так як це дозволить зрозуміти, наскільки ви готові не тільки до прибутку, а й до можливих збитків. Ризик-профіль залежить в тому числі і від віку — чим старше ми стаємо, тим більшу частку коштів варто тримати у ліквідних активах та інструментах з низьким ризиком.

Часто інвестори-початківці вкладають всі заощадження у високоризикові інструменти і відчувають дискомфорт через високі коливання цін. Це може привести до продажу на низьких рівнях і до збитків. При цьому ризик-профіль цих інвесторів передбачає вкладення у більш спокійні і консервативні інструменти.

Визначивши його заздалегідь, можна уникнути негативних наслідків. Ризик-профілювання також врахує ваш горизонт інвестування — чим він коротший, тим більше у вас консервативний профіль.

Читайте також: Зменшуємо ризики: як зібрати інвестиційний портфель

Друге правило — диверсифікація. Нерідко інвестор вкладає основну частку портфеля в один папір — у сприятливому сценарії це великий прибуток, але в зворотному випадку пропорційні втрати. Тому портфель важливо диверсифікувати за валютою, активами, географією та іншими факторами.

Самому це зробити складно навіть при великому обсязі інвестицій. Наприклад, мінімальний лот більшості єврооблігацій — $200 тис. Тут інвесторам допомагають біржові ПІФи та ETF. Вони інвестують в певні цінні папери відповідно до заздалегідь відомого індексу. Купуючи один інструмент, ви придбаваєте частку відразу у сотні компаній або частку у великому портфелі облігацій.

Біржові ПІФи зручні тим, що для їх придбання не потрібен статус кваліфікованого інвестора, ETF — тим, що практично не обмежують вашу фантазію: будь-які сектори економіки, активи і географічні точки представлені в цих інструментах. Нафта або пшениця, Європа, Китай або Індія — можна обрати досить багато варіантів. Однак для придбання більшості ETF потрібен статус кваліфікованого інвестора.

Читайте також: Як знайти «свого» єдинорога і заробити 350% прибутку

Важливі нюанси

Останній за порядком, але не за значенням, пункт у правилах відповідального інвестування — потрібно розуміти інструменти, в які вкладаєш гроші. Краще витратити трохи часу на їх вивчення, ніж втратити багато грошей.

Наприклад, субординовані облігації пропонують більш високу дохідність, але за певних умов, емітент може не платити купон або навіть списати свій борг повністю. Облігації традиційно вважаються консервативними інструментами, але потрібно знати такі деталі, як, наприклад, наявність оферти і субординації, фіксований або плаваючий купон, особливості оподаткування.

При розумному підході інвестування — це не просто гра на біржі, а спосіб накопичення і шлях до досягнення довгострокових цілей. Ми багато працюємо, щоб нам було що інвестувати. Думаю, варто витратити трохи часу, щоб наші накопичення працювали ефективніше.

Коментарі - 3

+
+51
bonv
bonv
19 жовтня 2020, 14:57
#
Октябрь – один из самых опасных месяцев в году для игры на бирже. Остальные опасные месяцы: январь, февраль, март, апрель, май, июнь, июль, август, сентябрь, ноябрь и декабрь:))
+
+83
bonv
bonv
19 жовтня 2020, 14:57
#
Первый закон начинающего инвестора на бирже: Курс растет только до тех пор, пока ты не купишь хоть сколько-нибудь акций. После этого курс начинает неумолимо падать. Следствие. То, что кажется началом подъема, оказывается пиком стоимости. Второй закон начинающего инвестора на бирже: Не верь тому, кто говорит, что пытается получить прибыль. Основная задача — минимизировать убытки.
Третий закон начинающего инвестора на бирже: Колоссальность убытков станет ясна только в самый последний момент. Надежда умирает последней.
+
+99
Kommandor
Kommandor
19 жовтня 2020, 19:05
#
Статья с российского сайта без всякой фильтрации и привязки к Украине. Например, «ИИС» - у нас такого нет. К сожалению. Да и «брокерский счет через мобильное приложение БАНКА» не встречал в Украине. Хотя, возможно, что-то пропустил
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися