Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2020, 7:30

Валютне шоу триває: що буде з доларом та євро в Україні

Український міжбанківський валютний ринок є залежним від рішень та дій дуже вузького кола гравців. Ілюстрацією того стали події минулого тижня.

Здавалося б, проти нацвалюти грало багато чинників:

  • наявність у експортерів гривні від відшкодувань ПДВ наприкінці листопада

  • активна купівля валюти нерезидентами за рахунок погашення значних обсягів ОВДП

  • репатріація дивідендів «дочками» іноземних компаній.

Але гривня загалом не тільки не девальвувала відносно долара, але навіть зміцнилася. За період з 30 листопада до 4 грудня долар на міжбанку подешевшав на 23,5 копійки — до 28,245-28,265 грн/$. А ось безготівковий євро зміцнився на міжнародних ринках, внаслідок чого подорожчав і на українському ринку — до 34,33-34,36 гривень за євро на вечір п'ятниці.

Готівковий ринок реагував на ці події дуже неохоче. Увечері 4 грудня обмінки продавали долар за 28,40-28,45 грн/$, а євро — за 34,38-34,45 гривень.

«Секрет» зміцнення гривні криється в розпродажу валюти НАК «Нафтогаз» через Укргазбанк. Гривня потрібна держкомпанії для перерахувань до бюджету і для фінансування поточної діяльності. Ці розпродажі долара дозволили частині великих покупців і спекулянтів зіграти «на пониження».

Заробляли фінансисти і на скачках пари євро/долар на міжнародних майданчиках, що знаходило відображення на коливаннях курсу євро щодо гривні. Євровалюта напередодні швидкого засідання ЄЦБ з питань подальшої грошово-кредитної політики (відбудеться 10 грудня) поступово дорожчає щодо долара. На момент написання статті котирування пари євро/долар остаточно закріпилися вище рівня 1,21 і націлилися на позначку в 1,22 долара за євро.

НБУ участі в торгах не приймав, хоча і мав явну можливість поповнити резерви за рахунок викупу надлишку валюти в моменти виходу НАК «Нафтогаз» на ринок.

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На міжбанківський курс і поведінку учасників торгів вплинуть такі фактори:

1)Господарська діяльність компаній і дії найбільших місцевих гравців.

Реальний сектор не генерує значного попиту на валюту на міжбанку і не «тисне» на курс гривні. Причиною тому є застій в реальному секторі економіки, дефіцит бюджету (на 1 листопада становив 112 млрд гривень) і плутанина з введенням/не введенням повного локдауна в Україні.

Читайте також: Держказначейство фінансує тільки обґрунтовані витрати — Марченко

Виняток становлять тільки імпортери нафтопродуктів (світові ціни зростають і вони поспішають закрити свої валютні зобов'язання максимально) і великі рітейлери, які розраховують на сезон передноворічних високих продажів.

Крім того, експортери починають продавати валюту, тому що вже витратили суми відшкодувань ПДВ минулого місяця.

2)Ринок ОВДП, поведінка нерезидентів і «дочок» іноземних компаній.

Останній аукціон Мінфіну України 1 грудня пройшов досить скромно. Чиновники продали паперів всього на 2,66 млрд гривень, поступово підвищивши дохідність ОВДП з 9,89% до 11,62% річних, залежно від термінів розміщення облігацій. Це підвищило інтерес інвесторів до держпаперів. І не тільки з боку держбанків, але й інших гравців. Сповільнився також процес виходу нерезидентів з раніше куплених облігацій. Їх гривневий портфель на 4 грудня склав майже 74,1 млрд гривень.

Читайте також: На останньому аукціоні ОВДП пропонувалися менші обсяги за вищими ставками

Мінфін України планує у вівторок, 8 грудня продавати гривневі облігації на 189, 322 і 798 днів, а також доларові — на 316 днів. Всі папери — без обмежень за сумою.

За прогнозами «Мінфіну», найбільшим інтересом будуть користуватися облігації, номіновані в доларах. Обсяг їх розміщення може досягти $70-110 млн. Покупцями валютних облігацій виступлять як нерезиденти, так і українські банки та компанії.

Гривневі папери продовжать викуповувати в основному держбанки, але при досить високому рівні дохідності до них можуть приєднатися інші місцеві гравці та нерезиденти.

3) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів, інтервенції НБУ і ліквідність банків.

Готівковий ринок продовжить озиратися на поведінку міжбанку, але не почне його сліпо копіювати.

При просідання долара на торгах власники обмінників будуть неохоче знижувати котирування продажу валюти, але при цьому намагатимуться занижувати курси прийому, користуючись ситуацією на міжбанку.

Якщо ж курс міжбанку піде вгору — фінансисти стануть оперативно коригувати свої курси готівкового долара продажу валюти.

Виняток становитимуть котирування за готівковим євро — зараз спекулятивна складова знову дуже велика і власники обмінників продовжать активно заробляти на євро. Цього тижня ми очікуємо значний розкид котирувань прийому і продажу за євровалютою в обмінниках.

Спекулянти цього тижня працюватимуть на міжбанку у форматі «в дві сторони», продовжать грати на різниці готівкового та безготівкового курсів (особливо за євро), але при найменших можливостях намагатимуться розгойдати і курс долара, особливо в разі подальших розпродажів валюти НАК «Нафтогаз» через Укргазбанк.

НБУ практично з 9 листопада не виходить на ринок з інтервенціями, і судячи з усього, намагатиметься не робити цього протягом тижня.

Ліквідність банків залишається на високому рівні.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень залишки на коррахунках банків у межах 46-59 млрд гривень.

Цих ресурсів банкам вистачить як для забезпечення платежів клієнтів, так і для періодичних спекулятивних спроб погойдати курс протягом дня.

4) Міжнародний фактор і ралі за парою євро/долар. Проблеми у взаєминах України і МВФ зберігаються. Це створює ризики і для відносин з іншими міжнародними кредиторами країни. Також це призводить до недоотримання бюджетом коштів за статтею «зовнішні запозичення». В результаті виникає додатковий тиск на курс гривні, а ринок психологічно налаштовується на поступову девальвацію нацвалюти.

Українському міжбанку додає нервозності і неминуче ралі за парою євро/долар на міжнародних ринках. Скачки євро на зовнішніх майданчиках будуть негайно позначатися на котируваннях в Україні. До середини грудня на нашому міжбанку відбуватимуться значні коливання курсу євро щодо гривні.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 7-11 грудня

На міжбанку. Ключовими драйверами для ринку будуть:

1) дії «Нафтогазу», великих нафтотрейдерів і рітейлерів;

2) операції нерезидентів на первинному і вторинному ринку ОВДП, а також репатріація дивідендів «дочками» іноземних компаній;

3) результати аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 8 грудня;

4) поведінка пари євро/долар на міжнародних майданчиках.

За прогнозами «Мінфіну» курс долара на міжбанку в період з 7 до 11 грудня перебуватиме в межах 28,15-28,55 грн/$.

Курс євро в зв'язку з посиленням валютних ралі на зовнішніх ринках — в межах 33,95-34,60 гривень за євро.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу — до $160-200 млн при здійсненні 480-630 угод;

У четвер-п'ятницю — поступове зниження активності до п'ятниці за рахунок ефекту завершення тижня — до $145-180 млн при здійсненні 440-560 угод.

Готівковий ринок. Курси обмінників орієнтуватимуться на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, ситуацію на міжбанку і поточне співвідношення пари євро/долар на міжнародних майданчиках. Поспішати знижувати котирування продажу валюти ніхто не буде.

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту», з періодичним розширенням спреда в межах 15-25 копійок за доларом, 20 -40 копійок — за євро і 0,005-0,017 гривень по рублю.

«Мінфін» прогнозує курс готівкового долара на 7-11 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 28,15-28,55 грн/$, а в банках 28,10-28,65 грн/$.

Курс готівкового євро в обмінниках фінкомпаній складе близько 33,95-34,65 гривень, а в банках — 33,90-34,70 гривень за євро.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися