Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 квітня 2020, 13:35

Кожен четвертий підприємець не зможе платити за кредитом

Після введення карантину сотні тисяч компаній зупинили роботу. Багато з них брали кредити, а отже, не зможуть обслуговувати борги. НБУ закликає підопічних реструктурувати кредити бізнесу. Але чи підуть банки на поступки?

Як може зрости проблемний кредитний портфель банків і що слід робити, щоб звести втрати обох сторін до мінімуму, розповів на своїй сторінці у фейсбук власник холдингу Global Spirits Євген Черняк.

Скільки кредитів проблемні

Більшість компаній мають кредити. Масштаб питання величезний. За даними НБУ, робочі кредити юридичних осіб (без вже раніше дефолтних) на 1 лютого становили близько 380 млрд грн.

З цієї суми майже 50% — валютні кредити, за ними вже через зростання курсу на кілька гривень сума боргу збільшилася на 20 млрд грн в еквіваленті.

За різними оцінками, на сьогодні зупинилося 600-700 тис. робітничих підприємств і малих компаній, які забезпечували роботою 3,5-4 млн. І ці цифри — не межа.

Можна припустити, що мінімум 25% всіх позичальників не зможуть платити за кредитами і під 100 млрд грн потрібно буде реструктуризувати. Це якщо карантинно-обмежувальні заходи не будуть продовжуватися довго.

Настав час домовлятися

Чи є у банків можливості йти на компроміси? Є. Банки непогано себе почувають.

За останній рік банківська система заробила історичний прибуток – 60 млрд грн. Перші 2 місяці 2020 прибуткова діяльність зберігається і навіть збільшилася. Ліквідність системи дуже висока – це сотні мільярдів гривень.

Крім того, фінансисти добре пам'ятають попередні кризи і розуміють, що заженуть в кут позичальників – собі ж дорожче. Коли клієнти йдуть в жорсткі дефолти, вони звідти вже не повертаються. У кінцевому рахунку всі такі кредити на багато мільярдів продавалися і списувалися з великими дисконтами – від 20% до 99%.

Тому потрібно йти на зустріч своїм банкірам. Не чекати прострочення. Вести відкриту і чесну розмову, показувати реальний стан у компанії. Шукати прийнятні рішення і домовлятися.

Читайте також: Кредитні канікули під час карантину. Як скористатися і які ризики

І не треба шантажувати банкірів. Якщо у вас є можливість платити – платіть. Всі кризи закінчуються. А це означає, що буде знову потреба в оборотному капіталі і швидке отримання додаткових коштів дасть конкурентну перевагу і можливість збільшити частку ринку в період нового підйому.

Компанії, які некоректно себе поводили, отримають багаторічний бан від банків із занесенням негативу в бюро кредитних історій. Зараз ідеальний час для створення бездоганних кредитних історій.

Коментарі - 5

+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 14:44
#
Зато здоровенький и не кашляет. Ну разве что вес немного набрал от сидения.
+
0
Vorlock
Vorlock
16 квітня 2020, 9:49
#
Какие валютные кредиты после 2008? о_О
или юрикам по-прежнему они были доступны?
+
0
Hottabich
Hottabich
16 квітня 2020, 13:12
#
Да, юр лица могут брать.
+
0
mary27
mary27
16 квітня 2020, 16:00
#
Под ВЭД дают.
+
0
ESP3
ESP3
21 квітня 2020, 11:42
#
В реальности дают в лучшем случае только под недвигу и то помимо этого нужно принести миллион справок
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися