Незаконне блокування картки на отримання заробітної платі
З 2006 року я є резидентом України, постійно проживаю в Україні з 1999 р та маю безстрокову посвідку на постійне проживання в Україні з постійною регістрацією та всі передбачені законом чинні документі які були пред’явленні співробітникам банку під час оформлення картки у 2018 р. (зарплатний проєкт), при заміні картки у зв’язку з закінченням строку дії у жовтні 2021р, та під час звернення у відділення 16.05.2022р.
13.05.2022 р при спробі оплатити купівлю продуктів зазначеною карткою отримав відмову у застосунку з повідомленням «недостатньо коштів», при тому що залишок на карті значно перевищував необхідну до сплати суму. Вирішивши що сталася якась помилка звернувся спочатку на гарячу лінію, де замість роз’яснень отримав відповідь «звернутися у відділення банку».
Оскільки вже був кінець робочого тижня, дочекався понеділка 16.05.2022 р та особисто, з пред’явленням всіх належних чинних документів звернувся до відділення № 255/15 у м. Одеса за роз’ясненням та отримав відповідь що кошти на карті дійсно є, заробітна плата на карту поступає, та я неможну ЇЇ отримати бо карту було заблоковано банком.
На моє питання про причину отримав відповідь — потрібно провести перевірку та через 1−2 дня рахунок буде разблоковано. Але час сплинув, а блокування карти продовжується. Ніякої офіційної відповіді, жодного законодавчого обгрунтування про підстави блокування та строки розблокування картки від банку немає. А тим часом виживай як хочеш, бо для моєї сім'ї моя заробітна плата є єдиним джерелом існування.
До ситуації ще можна було б поставитись з розумінням у березні та лютому, але зараз, коли НБУ змінами до Постанови № 18 від 24.02.2022р були скасовані обмеження для рахунків з заробітною платою навіть для нерезидентів Украйни. Та офіційно опубліковані листи НАБУ з роз’ясненнями Стосовно питань щодо визначення резидентності (від 18.04.22 р, та 12.04.22 р., та Про виплату заробітної плати (від 11.03.22 р.) — блокування зарплатної картки мені як резиденту України має всі ознаки неправомірності і зловживання.
Звертаюся сюди оскільки звернення в банк були безрезультатні. Маю надію отримати офіційні пояснення від Укргазбанку стосовно ситуацій та відповідь відносно строків розблокування моєї заробітної плати.