Наслідки компромісу.
Ми розуміємо Ваше занепокоєння.
Проте складнощі із валютою у банку обумовлені досить конкретними причинами.
Основними шляхами залучення валюти банком є: залучення валютних коштів від фізичних та юридичних осіб, погашення валютних кредитів, купівля валюти на міжбанку. Валютних ресурсів, одержуваних від депозитів і погашень на даний момент недостатньо, а покупка на міжбанку була утруднена ще до 3/03/15 (до вступу в дію постанови НБУ №160) оскільки останнім часом ситуація на ринку складається так, що попит на валюту в 10-15 разів перевищує пропозицію. У поточній ситуації банкам вкрай складно управляти потоками валюти, а Постанова НБУ №160 ще більше обмежила інструменти залучення валюти.
Ця тенденція спостерігається не лише у нашому банку, а на рівні усієї банківської системи.
Щодо інших банків. Багато із них належать до міжнародних банківських груп, в силу чого має доступ до міжнародних валютних ринків. Також деякі з них мали великі надходження валютних коштів завдяки обслуговування великих експортоорієнтованих корпорацій і продажу ними валютної виручки. Завдяки цьому вони сформували певний запас, який дав їм можливість на якийсь час не зупиняти проведення платежів в іноземній валюті та видачу валюти в касі, користуючись накопиченим запасом. У той час як ми, маючи іншу бізнес-модель, змушені всі засоби для проведення платежів купувати на міжбанку, операції на якому 160 Постанова НБУ і обмежила.