Вкладники вимагають від Національного банку України відновити нормальну роботу банку «Форум»
Ми звертаємося до голови НБУ С.Кубіва, Прем’єр-міністра України А.Яценюка, Міністра фінансів України А.Шлапака з вимогою не втягувати банк «Форум» у політичні ігрища й протистояння, та не робити сотні тисяч вкладників та клієнтів банку заручниками у політичному тиску або у можливій помсті окремим представникам олігархічного клану країни.
Ми вимагаємо підтримати банк «Форум» та не допустити паніки серед вкладників і клієнтів банку, що може спричинити нові багатотисячні протестні акцій громадян по всій країні. А це, безумовно, ускладнить і так не просту суспільно-політичну та економічну ситуацію в державі.
Ми вимагаємо захистити сотні тисяч вкладників та клієнтів банку «Форум» та виділити банку раніше обіцяні кошти рефінансування. В цьому випадку вкладники та клієнти банку готові підтримати Нацбанк, допомогти стабілізувати роботу банку та поступово реанімувати його фінансово-економічну діяльність.
Забезпечення владою виходу банку «Форум» із кризи – це можливість для керівництва країни показати свій професіоналізм, надати реальну підтримку населенню, здійснити ефективні заходи по збереженню банківської системи країни, що зміцнить фінансово-економічну безпеку та стабільність держави в цілому.
Довідково:
Банк «Форум» було засновано в 1994 році, входить в 20-ку найбільших банків України. За станом на січень 2014 році він входив в першу п’ятірку банків держави з найбільшим депозитним портфелем запозичень від населення (близько 5 млрд. гривень).
13 березня Нацбанк України замість надання рефінансування визнав банк «Форум» неплатоспроможним.
14 березня 2014 року виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення про запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію банк «Форум».
За даними Фонду за станом на 1 березня збитки банку становили 6,04 млрд. грн.
За станом на сьогодні будь-які фінансові операції у банку заблоковані. Всі юридичні особи, які мали рахунки в банку «Форум», не можуть виплатити заробітну плату своїм працівникам, заморожені податкові та соціальні відрахування. Пенсіонери та малозабезпечені позбавлені можливості отримати пенсії та інші соціальні виплати.
Громадська ініціатива «Захист вкладників
банку «Форум» м. Києва»