Мінфін - Курси валют України

Встановити
vkopot
Володимир Копоть
Зареєстрований:
29 жовтня 2019

Останній раз був на сайті:
9 лютого 2023 о 16:27
https://Monitor.Estate
14 квітня 2022, 12:25

Основні ризики на ринку житлової нерухомості після перемоги України у війні

Ринок нерухомості завмер в очікуванні перемоги, нових інвестицій, розбудови та відбудови зруйнованого житла. Деякі забудовники уже анонсували продовження будівельних робіт. Держава започаткувала нові програми з підтримки громадян, які втратили цілком або частково житло. В цьому аспекті цікавим є питання, чи будуть продовжуватися афери на ринку, шахрайські дії з документами і т.д. і т.п.

Якось спілкувався з колегами з цього питання, і вони відзначали, що перевірка нерухомості сервісами, а також юристами буде не потрібна, оскільки свідомість громадян змінилась під час війни, влада також переосмислить процеси контролю за сферу будівництва і ринку нерухомості в цілому. Проте, я дещо більш песимістичний, бо мародери як були, є і будуть. І нам з вами від цього нікуди не подітись.

Зауважу основні ризики в будівельній галузі та ринку нерухомості, які чекають покупців та інвесторів після перемоги України у війні.

По-перше, очікую зловживань зі сторони продавців вторинного ринку, які, прикриваючись втратою документів, будуть намагатися продати житло (часто і не своє) за підробленими документами.

По-друге, з’являться ряд «посередників», які за плату намагатимуться «допомогти» отримати житло або компенсацію від держави за зруйноване або пошкоджене майно.

По-третє, рішення, які ухвалює уряд і профільні міністерства, приймаються в авральному режимі, що зумовить конфлікт між нормами законодавства, що в свою чергу призведе до плутанини, а також в появі підстав відмовити громадянам на їх право компенсації.

По-четверте, забудовники уже об’єдналися задля формування єдиної позиції щодо змін до містобудівного законодавства, правил забудови територій, підходів до видачі дозволів на будівельні роботи тощо. Це робиться для того, аби полегшити процес входу в цей бізнес і надолужити темпи будівництва на рівень довоєнного часу. Варто зауважити, що далеко не всі будуть зловживати спрощеними процедурами (у разі їх прийняття), прикриваючись державними програмами, але такий ризик існуватиме.

І в-п’яте, до війни умови договорів із забудовниками та схеми фінансування були, м’яко кажучи, не на користь покупців. Думаю, що з початком відновлення будівельного ринку, умови таких договорів погіршаться, що буде зумовлене кількістю пропозицій від населення.

З огляду на вище перелічені потенційні ризики, вважаю, що юридичні сервіси з перевірки нерухомості та юристи з аудиту будівельних об’єктів продовжать відігравати значну роль в процесі відновлення ринку купівлі-продажу об’єктів нерухомого майна, аби після війни будівельний ринок та ринок нерухомості таки став цивілізований, прозорий і в рамках правового поля, як цього заслуговують покупці та інвестори в об’єкти нерухомості в Україні.

Переглядів: 4912, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 11

+
+103
Alik2021
Alik2021
15 квітня 2022, 15:23
#
Нужно обязательно обвалить рынок недвижимости по всей Украине — чтобы всякие не наживались на трагедии людей и чтоб была доступная цена для всех нуждающихся для себя.
+
+11
An GenShuo
An GenShuo
16 квітня 2022, 1:54
#
Та мабуть і так це буде, бо населення обідніє після закінчення вінни дуже сильно, але потім буде зріст!
+
0
Володимир Копоть
Володимир Копоть
18 квітня 2022, 10:16
#
А що це дасть?
+
+38
Александр Пивоварский
Александр Пивоварский
16 квітня 2022, 12:08
#
Ничего не обвалится. Какие-то скидки, акции для пополнения оборотных средств. Подумайте из чего формируется цена на квадратный метр. Никто не будет строить или вводить в эксплуатацию за свой счет. А кто давно не занимался стройкой или ремонтом, вы сильно удивитесь сегодняшним ценам на материалы. Так что единственную скидку вижу если уберут коррупционный момент и застройщик не будет на него тратить деньги при старте проекта и при его сдаче.
+
+31
Abramon
Abramon
16 квітня 2022, 16:44
#
Головне зло — це бариги «інвєстори», торгівля котлованами, «злобудовники"і корумпованість в будівництві можете продовжити… Пісня про «будєт только дорожать» відкладеться на невизначений термін.
Позитивно, що відсіються також іноземні покупці та їм подібні «інвєстори» — це трішки зменшить розігрів цін на кв/м. в великих містах.
Пісня про ріст цін на будматеріали, так — це ральна складова в собівартості будівництва.
+
+15
tunik1213
tunik1213
16 квітня 2022, 23:36
#
Все будується саме завдяки «баригам та інвєсторам»
+
+23
Abramon
Abramon
17 квітня 2022, 13:28
#
Я б сказав, що все будується завдяки кінцевому споживачеві, який оплачує весь цей банкет, «навар» на торгівлі котлованами, корупційну складову, прибуток будівельників і т.д.
+
0
Abramon
Abramon
17 квітня 2022, 13:37
#
Ви перебільшуєте роль бариг, саме в тому, що без них нічого б не будувалось.
+
+15
tunik1213
tunik1213
18 квітня 2022, 0:29
#
Може і перебільшую, але уявімо, що було б, якби держава заборонила якимось чином діяльність перекупів: я думаю що в такому разі кількість будівництва суттєво знизилась би
+
0
An GenShuo
An GenShuo
18 квітня 2022, 2:27
#
Та це ж совєтская бєсовщіна про бариг та спекулянтів, це вже втрачений пацієнт.
+
0
Abramon
Abramon
18 квітня 2022, 9:17
#
Підторговуйте собі котлованами, хто ж проти . Заморозити десятки й сотні тисяч доларів на невизначений термін таке собі задоволення.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися