Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
22 червня 2023, 15:02

Чому курс біткоїну різко підскочив і що далі чекає на криптовалютний ринок

Ті, хто сумнівається, і скептики люблять робити страшні прогнози щодо долі криптовалют, провокувати і нагнітати. Але раз у раз їхні апокаліптичні пророцтва розбиваються об реалії живого та динамічного ринку. Так і цього разу. Коли цього четверга (сьогодні), 22 червня, цінник біткоїну влаштував новий похід нагору — додав 5% за один день і майже 21% за тиждень.

Вчора курс сягав $30,7 тис. за монету, а сьогодні скоригувався на $30,3 тис. Нормальна історія після різкого зльоту. Особливо з огляду на те, що ще цього понеділка, 19 червня, ринок був у районі $26,4-26,6 тис.

Не у всіх ця динаміка вкладається в голові після новин про позов американської Комісії з цінних паперів та бірж (SEC) до двох найбільших криптобірж – Binance і Coinbase. Однак на ринок та інвесторів позитивно вплинуло повідомлення з Федерального окружного суду округу Колумбія (США), який підштовхнув SEC до угоди з Binance.US (американський підрозділ Binance) — суд не дозволив заморозити активи біржі у Штатах. Вони залишились у робочому стані. При цьому влада намагалася забезпечити прозорість: офіційним особам Binance.US обмежений доступ до закритих ключів для своїх гаманців, а також до кореневого доступу до інструментів Amazon Web Services. Водночас чиновники гарантують, що посадовці Binance Holdings не отримають доступу до цих ресурсів.

Ще більший інтерес до біткоїну та його курсу підігрівали новини щодо нових інструментів, які незважаючи ні на що, продовжують активно розвиватися. Я маю на увазі заявку найбільшої у світі інвесткомпанії BlackRock у SEC на створення спотового ETF на біткоїн. На крипторинок позитивно впливає сам інтерес такої впливової компанії, як BlackRock до цього напряму, адже всі знають про її масштабні інвестиційні можливості. Плюс фінансова громадськість високо оцінює шанси задоволення цієї заявки. Всі знають, що BlackRock лише раз відмовляли у схваленні заявки на ETF на інші активи.

До того ж, окрім BlackRock, аналогічні заявки до SEC подали ще кілька гравців — WisdomTree, Invesco та Bitwise. А сьогодні стало відомо, що це зробила і Valkyrie Investments з Делавера (США). Аналітики вже підраховують багатомільярдні обсяги інвестицій у разі активного розвитку спотового ринку, і курсову динаміку самого біткоїну в цьому випадку. Що ще більше стимулює інтерес до криптовалюти.

Але, до речі, не BlackRock єдиним… Нещодавно німецький гігант Deutsche Bank подав заявку на отримання ліцензії від місцевих регуляторів щодо надання послуги зі зберігання цифрових активів, включаючи криптовалюти. Це також мотивує серйозних інвесторів до роботи з біткоїном, ефіром та іншими монетами.

Додатковим позитивним чинником зростання курсу Bitcoin став запуск цього тижня нової криптобіржі — EDX Markets (EDXM). Її поява анонсувалась ще у вересні 2022 року, а зараз вона вже почала обслуговувати угоди. Серед засновників майданчика такі фінансові гіганти, як Charles Schwab, Fidelity Digital Assets та Citadel Securities. Ще були залучені такі співінвестори як Miami International Holdings, DV Crypto, GTS, GSR Markets LTD та HRT Technology, біржу підтримали такі блокчейн-проекти, як Filecoin та LayerZero.

На даний момент на EDX Markets запущена торгівля біткойном (Bitcoin), ефіром (Ethereum), лайткойном (Litecoin) та біткойн-кешем (Bitcoin Cash). Причому за новим принципом: роздрібні інвестори торгуватимуть не безпосередньо, а через брокерів. Самі активи на майданчик не виставляються, на ньому лише узгоджуються ціни та виконуються угоди. У той час, як на інших біржах цифрові активи зазвичай розміщуються в електронних гаманцях.

Це лише початок, проект обіцяють розвивати. Керівництво EDX Markets анонсувало створення власної клірингової структури – EDX Clearing. Для розрахунків за операціями, що, як очікується, допоможе не лише прискорити проведення коштів, а й мінімізувати ризики для інвесторів, а також знизити ціни за рахунок підвищення конкуренції. Видно, що до розвитку торгівлі на EDXM підходять ґрунтовно, а ще приємно бачити, що творцям вдається зацікавити проектом інвесторів, котрі активно підключаються та дозволяють розвивати майданчик. Що, звісно, підтверджує серйозні перспективи EDX Markets.

Ще один важливий нюанс, який також стимулює зараз подорожчання криптовалют і біткоїну зокрема, — це зміна монетарної політики Федеральної резервної системи США. У червні 2023 року ФРС вперше за довгий час відмовився від підвищення своїх ставок, залишивши їх у межах 5-5,25% річних. До цього їх підвищували 10 разів, щоб стримати зростання американської інфляції та підтримувати інтерес інвесторів до долара: з березня-2022 ставки піднялися одразу на 5%, до цього вони перебували в діапазоні 0-0,25%. Тепер регулятор вирішив зупинитися, заявивши громадськості, що темп зростання роздрібних цін став сповільнюватись. Але цим він також трохи розчарував інвесторів, які вкладалися у доларові активи, а зараз опинилися у певному ступорі. Це також мотивувало людей хоча б частину коштів перекласти на динамічний ринок криптовалют, який обіцяє суттєвіші заробітки.

Думаю, це лише початок. Нові проекти та політика світових центробанків продовжить мотивувати інвестиції в біткоїн та інші монети. Тож ціни на них продовжать зростати.

Переглядів: 930, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися