Мінфін - Курси валют України

Встановити
korjakin1000
korjakin1000
Зареєстрований:
8 січня 2013

Останній раз був на сайті:
17 квітня 2024 о 17:27
Підписчики (6):
duke34
duke34
Киев
romava
romava
Alkon
Alkon
Киев
AndreyM
Andrey M
45 лет, Киев
ballistic
ballistic
3 года
Rebel
Rebel
Київ
28 жовтня 2020, 15:19

Здобули.

Новая победа от Зе-команды.

Пришла платежка за распределение природного газа. Все как обычно, НО...

В шапке написана заказанная мощность на 2021 год — 126 м3

Я немного (приху… л) удивился.

Квартира — не жилая, появляюсь там изредка, потребление за 2019 год 7,91 м2 (прописью семь целых и девяносто один сотые куба за весь 2019 год.)

За 10 месяцев 2020 — 32 м3 (тридцать два куба за десять месяцев)

До недавнего времени для определения заказанной мощности (на основании которой будут выставляться платежки за транспортировку газа) использовались объемы потребления предыдущего года. Т.е. для определения заказанной мощности на 2021 год должны были взять мое потребление газа за 2020 год. Однако, все изменилось 6.03.2020. Была принята Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 580 від 06.03.2020 которая добавила следующий абзац:

«З 01 січня 2021 року річна замовлена потужність об’єкта (об’єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, але не може бути меншою за:

39 куб.м — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;

126 куб.м — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;

314 куб.м — для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.»

(Кому интересно — сам кодекс тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1379-15#Text)

Так что теперь ни кого (не еб… т) не волнует — экономишь ты или нет — минимум за транспортировку 39 кубов, если только плита и за 129 если плита и колонка — должен платить.

Ну и для справки, довелось 2 недели пожить в квартире — потребление газа с готовкой, душем и чаем — 2,5 куба, т.е. при полноценном проживании тратил бы 5 кубов/мес или 60 м3 в год. С какого перепугу я должен дополнительно платить за отсутствие транспортировки еще 70 кубов — мне не понятно.

Да, это не такие большие деньги 0,86 х 70 = 60,20 грн/год.

НО, в рамках отдельного города или всей страны — цифра очень даже.

Вторая сторона вопроса — этическая.

Потребление ниже «норматива» будет у двух категорий: владельцы недвижимости, которые в ней не живут и не сдают в аренду

(с этой категорией все понятно — не бедные люди)

И вторая — ОДИНОКИЕ ПЕНСИОНЕРЫ, которые вынуждены экономить на всем. Вот по этим бабушкам и дедушкам, которые, имея газовую колонку, принимают душ один раз в неделю и готовят еду два раза в неделю, тем самым потребляя за год в районе 60 кубов газа и бьет это новшество в кодексе. Т.е. господа НКРЭУ своим решением «перераспределили» доходы самой незащищенной прослойки населения в пользу владельцев распределительных сетей. Че уж — социальное государство и конец эпохи бедности.

Может в АМКУ написать? Нарушение прав потребителей, навязывание услуг естественной монополией. Или петицию Президенту и в Раду?

Переглядів: 421, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 22

+
+15
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 9:49
#
«Пішитє в рєльсу».
Для цієї влади заготовлений Майдан, бо більше вона нічого не чує.

P.S. Взагалі-то, у даному випадку, є логіка: постачальник змушений тримати і обслуговувати мережу, яка дозволить вам споживати певну максимальну кількість газу. Це сервіс, а сервіс має бути кимось оплачений.
Мене дивує, що досі таке не ввели для електроенергії.

Щодо «етичної сторони» - підвищені витрати бідних пенсіонерів має покривати субсидія або невелике підвищення низьких пенсій.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
29 жовтня 2020, 10:19
#
Владельцы заправок, тоже предоставляют сервис. Так что давайте введем обязательную плату вне зависимости от того сколько литров топлива вы потребляете на своем автомобиле.
Ж/д транспорт тоже сервис - давайте все будут оплачивать раз в год билет на проезд Львов-Мариуполь в не зависимости от того нужно вам это или нет.
Могу еще набросать список таких «сервисов».
По факту это навязывание услуг.
И почему плита - 39, колонка + плита - 126? Труба по диаметру одинаковая, пропускная способность ее одинаковая, площадь поверхности под покраску и осмотр - тоже одинаковая. При потреблении 20 кубов компрессорная станция затратит одинаковое количество энергии. Стоимость квитанции тоже одинаковая, т.к. печатается на стандартном бланке.
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 10:32
#
Це справа заправок — як взяти гроші за постійну складову сервісу. І для них ефективніше закласти все у ціну пального чи булочки ніж морочити мізки клієнту деталями.
В принципі, можна піти і таким шляхом — закласти вартість обслуговування у ціну куба, і таким чином, за тих хто не користується платитимуть ті, хто користується по-максимуму.

Наскільки я розумію, всі ці деталі реалізації комунальних послуг вилазять у зв'язку з курсом на розподіл постачальника та сервісу для реалізации «ринку» у природньо монопольній галузі.

Якщо такий самий курс взяти на заправці — запровадити розподіл на, власне, заправку та бензовоз який привозить пальне — тоді й там виникнуть ті самі питання.

Щоправда, для заправок це не має сенсу, оскільки це природньо демонополізована галузь, там висока конкуренція, тому всі ці «костилі» не потрібні.

Але сервіс має бути оплачений клієнтом (узагальненим) — це аксіома.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
29 жовтня 2020, 10:46
#
Тут модель больше похожа на такси - до 5 км - цена фиксированная, свыше 5 - тариф за 1 км. НО, даже в такси нет разделения до 5 км - 1 или 4 пассажира - цена будет одинаковая (хотя, согласитесь, расходы все же разные при разном перевозимом весе), плюс в такси есть возможность выбрать другой вид транспорта без дополнительных затрат. (с газом - такое нельзя сделать, т.к. замена подогрева воды с колонки на бойлер - требует ощутимых затрат, как финансовых, так и времени). И тариф до 5 км тоже обоснован, т.к. таксисту нужно приять вызов и переехать с места стоянки до места посадки пассажира.
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 10:43
#
Щодо однакової труби. Я не експерт у газовій галузі, але давайте поміркуємо у рамках звичайної логіки.
Уявімо величезний будинок, всім клієнтам якого потрібно подати газ для всього (їжа, вода, опалення). Для цього потрібно підвести до нього розподільчу трубу певного діаметру, для цієї труби потрібно виділити місце в колодязі, у випадку ремонту потрібно буде знайти трубу такого самого діаметру, підігнати трактор відповідного розміру, який зможе провести вилучення пошкодженої частини, відповідний транспорт для підвезення нової труби, потрібно встановити розподільчий вузол певної потужності між «магістральною» трубою та трубою до будинку.
А тепер уявімо той самий будинок, де всі клієнти споживають по-мінімуму. Значить можна прокласти трубу до будинку меншого діаметру, потрібно менше місця в колодязі, розподільчий вузол меншої потужності і т.п. У випадку введення в експлуатацію нового будинку — у колодязі буде місце для прокладки ще однієї труби меншого діаметру і т.д. і т.п.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
29 жовтня 2020, 10:21
#
А субсидия для пенсионеров берется из налогов нас свами и уходит владельцам газораспределительных систем. Вполне себе норм. Мож лучше врачам заплатить или учителям?
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 10:23
#
Це нормальна (звична) соціальна функція держави.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
29 жовтня 2020, 10:31
#
Да, была бы нормально, если бы пенсионер платил за то, что он потребляет. А так «социальная функция» оплачивает воздух.
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 10:34
#
Пенсіонер споживає сервіс (в т.ч.).
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 10:56
#
Мені здається, що ви просто хочете забагато гнучкості від природньо-монопольної системи у допотопній галузі.
Спробу де-монополізації ринку потрібно вітати.
Але великої гнучкості тут чекати не варто, в т.ч. через технологічні обмеження. Одна справа — переналаштувати маршрутизатор натисканням кнопки миші або набором команди на клавіатурі — для переведення клієнта на інший тариф послуги Інтернет, і зовсім інша — провести до квартири/будинку трубу нового діаметру (це я опускаю той момент, що труба по всьому стояку має буде одного діаметру).
+
0
korjakin1000
korjakin1000
29 жовтня 2020, 11:01
#
Повторю - с момента разделения рынка на рынок газа и услуг по транспортировке газа, за транспортировку газа конечные потребители платили на основании потребления за предыдущий год. Новшество с «не менее чем» было введено в начале 2020 года и начинает действовать с 2021. При проведении реформы о таких кульбитах речи не было.
+
0
ballistic
ballistic
29 жовтня 2020, 13:12
#
Спробуйте поскаржитись і довести, що Ви "об’єкт побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі".
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 13:18
#
Cheating?
+
0
ballistic
ballistic
29 жовтня 2020, 13:43
#
Я серйозно.
Це для мене нове і мені цікаво, чи є така можливість.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
29 жовтня 2020, 13:55
#
Установлена газовая колонка. В таком случае нужно писать заяву на снятие колонки и пломбировку труб. Плюс установка бойлера и перепайка водопровода.
Предварительно консультировался с юристом. Постановление НКРЭУ - подзаконный акт, в случае противоречий с  законами - подлежит отмене. Нужно подавать в суд. Должны более детально просмотреть по каким статьям и куда подавать и соответственно дать рекомендации. Одна проблема, суды на сегодняшний день эти дела должны рассматривать в течении месяца, но в реале рассмотрение длится более года.
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 14:02
#
І я серйозно. Він же використовує газ в т.ч. для підігріву води.
+
0
ballistic
ballistic
29 жовтня 2020, 13:51
#
Якщо за 2020-й рік сумарний об'єм буде менше 39 куб.м, то будуть всі підстави вимагати встановити найдешевший «тарифний пакет» для прокачки.
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 14:04
#
Максимальне допустиме споживання від того не зменшується.
+
0
ballistic
ballistic
29 жовтня 2020, 14:13
#
Ось тут у мене питання, чи дійсно це так.
Логічно платити за об'єм, а не спосіб використання.
+
0
Rebel
Rebel
29 жовтня 2020, 14:20
#
Спосіб використання впливає на вартість сервісу.
+
0
ballistic
ballistic
29 жовтня 2020, 17:58
#
Це варто перевірити.
+
0
ballistic
ballistic
29 жовтня 2020, 13:14
#
«річна замовлена потужність об’єкта (об’єктів) споживача… не може бути меншою за:»
— фактично на таку саму тарифну модель перейшли оператори мобільного зв'язку.
Це звісно обурливо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися