Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
21 березня 2024, 17:15

Біткоїн-ETF ставить нові рекорди ще до зниження комісій та підключення нових майданчиків

Чимало аналітиків за останній тиждень із головою поринули в аналіз/прогнозування цінових змін по BTC, а тим часом на ринку спотових біржових фондів на біткоїн (ETF) було зафіксовано нові максимуми з торгів. Цим фондам удалося обійти своїх колег на інших ринках, причому серйозно. З початку 2024 року по середину березня до біржових фондів зафіксовано такі притоки капіталу:

• криптовалютні – плюс $23 млрд;

• облігаційні (середньострокові папери) – плюс $16 млрд;

• золоті – мінус $5 млрд.

Може, це когось здивує, що із фондів, які інвестують у банківський метал, справді виводили великі капітали. Чого, що приємно бачити, не спостерігається з біткоін-ETF.

Минулого тижня (11-17 березня) BitMEX Research і Farside Investors зафіксували 15% чистого припливу десятку фондів, які торгують спотовим BTC, — до $2,57 млрд. Це рекордний приріст. А обсяг торгів паями вийшов на максимальний (по тижню) рівень у $35,1 млрд.

Ще раз – це чистий притік. За окремими фондамивідтоки теж були, але вони з лишком перекривалися. Маю на увазі виведення капіталу з найбільшого фонду GBTC (Grayscale Bitcoin TrustETF) інвесткомпанії Grayscale, який пов'язаний з продажами ліквідатора криптогіганта FTX: він був великим власником GBTC (близько 22 млн акцій) ще до банкрутства у 2022 році, і тепер розпродає активи, щоб розрахуватись із кредиторами.

Але за іншими гравцями спостерігаються щотижневі прирости інвестицій: $2,48 млрд — в IBIT, яким володіє BlackRock, $717,9 млн — FBTC (компанії Fidelity), $247,8 млн — HODL (компанії VanEck). Компанії виходять на нові максимуми. Наприклад, спотовий біржовий фонд BlackRock(IBIT) акумулював під управлінням вже $15,5 млрд. З огляду на те, що ми маємо справу з надзвичайно молодим інструментом — з'явився лише 11 січня 2024 року — це колосальний успіх.

При цьому ключові гравці відкрито говорять про свої плани розвитку та масштабування. Генеральний директор компанії Grayscale Майкл Сонненшайн в інтерв'ю CNBC нещодавно заявив про готовність знижувати комісії з біткоін-ETF, причому в найближчі кілька місяців. Більш щадні комісії анонсують не під уже запущений фонд компанії — GBTC, а під новий, який Grayscaleзараз реєструє в американській Комісії з цінних паперів та бірж США (SEC). Він називається Grayscale Bitcoin Mini Trust і під нього вже є заявка.

Ще одним фактором, який стимулюватиме інтерес до біткоїн-ETF, стане розширення торгових можливостей — підключення до торгів паями біржових фондів нових майданчиків. Зрозуміло, що чим більше буде більше точок торгівлі — тим більший інтерес до інструменту та ширший його продаж. При цьому днями прозвучала заява CIO Bitwise Метта Хоугана про підключення найближчими тижнями до біткоїн-ETF однієї з найбільших інвестиційних платформ, а агентство Bloomberg додало інтриги, уточнивши, що нових платформ може бути навіть більше, ніж одна.

Звісно, певні побоювання теж були, і їх також слід аналізувати. Наприклад, був ризик того, що інвестори у спотові біржові фонди не захочутьсвітитися. Однак вони не справдилися. Вже до 15 травня 2024 року інвестори, у яких в управлінні паїв криптофондів більш ніж на $100 млн, мають розкрити свої активи перед американським регулятором SEC, що нещодавно уточнили в Bitwise (керує власним фондом BITB на $2,1 млрд, торгується на майданчику NASDAQ ). Однак там не спостерігають із цього приводу якогось ажіотажу, паніки, відтоків. Інвестори розуміють вимоги та адекватно їх оцінюють.

Інша проблема, про яку не можна забувати, це відтоки у фонді GBTC (Grayscale Bitcoin Trust ETF) компанії Grayscale, що виникають через історію з банкрутством FTX. Однак ми бачимо, що вони перекривають надходження нових інвестицій, а також, що інвесткомпанія готує нові інструменти/фонди.

Ще багато хто говорить про ризик перегріву ринку біткоїн-ETF через активність американських інвесторів, але думаю, що про це поки що зарано говорити. Ми спостерігаємо його становлення та насичення, впевнений, що попит на ETF продовжить збільшуватися, і, відповідно, попит на сам біткоїн, який і надалі купуватимуть фонди.

Це лише початок шляху, як у США, де ще виникатимуть нові біржові фонди, так і в інших країнах, де регулятори лише думають відкривати ринок для нового інструменту. Тож і далі продовжуватимемо стежити за новинами та аналізувати реалізацію нових проектів.

Переглядів: 273, сегодня — 1
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися