Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зарегистрирован:
14 березня 2023

Последний раз был на сайте:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
14 березня 2024, 11:33

Один біткоїн вже коштує більше кілограма золота. Що далі?

Останніми роками біткоїн часто називали «золотом», навіть зміцнився термін «цифрове золото». Але тепер на ринку заговорили, що BTC навіть краще за золото. Курс монети спочатку зрівнявся із ціною кілограма благородного металу, але після нового зльоту її перевищив. Новий максимум!

Цього тижня біржова вартість однієї тройськоїунції золота (31,1 грама) досягала $2,17 тис., у перерахунку на кілограм вийде $69,8 тис. При цьому всі бачили, що ціна одного біткоїну цього тижня досягала $73,7 тис. за монету – новий пік. Після чого відбулася вже звична корекція після фіксації прибутку, до якого вже всі звикли, і зупинилися в районі $72,6 тис. Тобто тенденція зміцнилася.

Один біткоїн коштує дорожче за кілограм золота!

Тенденцію не можна не вітати, хоча завжди говорив, що не вважаю спекулятивну складову ключовою для криптовалютного ринку. Однак вона дозволяє підвищувати популярність монет, розширювати аудиторію інвесторів, нарощувати капіталізацію та насправді доводити владі важливість та вагомість цього ринку.

Одразу поясню: як золото, так і біткоїн дорожчають з об'єктивних причин, і з низки пунктів ці обставини у двох активів перетинаються. Оскільки обидва сприймаються ринком, як активи-притулки, в які прагнуть вкластися під час нестабільності або здешевлення ключових фіатів.

Насамперед маю на увазі очікуване здешевлення американського долара та виражених у ньому активів через пом'якшення грошово-кредитної політики з боку американського Федрезерву. І аналітики, і функціонери ФРС визнають, що з травня може початися зниження ставок американського регулятора, що може розтягнутися на весь 2024 рік. Для чого є об'єктивні передумови у вигляді звітів щодо зниження інфляції (американська влада досягає своїх цілей у русі до заповітних 2%), тож немає сенсу тримати ставки високо і переплачувати за держборгом. У США можуть здешевити ресурс та підтримати економіку кредитами.

Ще попит на активи-притулки зростає на тлі загальної нестабільності у світі. Це не тільки війна в Україні, складна ситуація в Секторі Газа та Червоному морі, а й нові заяви про те, що агресивна політика Росії може перерости у велику війну в Європі. Країна-агресор вже відкрито говорить про готовність воювати з НАТО, а Північноатлантичний альянс готується до можливого зіткнення, що визнає його керівництво. Геополітична ситуація у світі загострюється.

Це все тисне на ціни і золота, і біткоїну. Інвестори хочуть підстрахуватися та активніше скуповують ці активи. Причому за динамікою цін можна зрозуміти, що попит на BTC вищий, ніж на метал.

Водночас важливо пам'ятати, що головна криптовалюта має ще й суто внутрішні чинники зростання, власні переваги. Насамперед, це децентралізація та обмеженість емісії. Передбачуваність емісії дає битку велику перевагу, а ринок очікує на халвінг (нагорода за генерацію нового блоку скоротиться вдвічі), який, як очікується, відбудеться у 20-х числах квітня. Зазвичай це відбувається раз на чотири роки, а потім призводить до подорожчання монети. Тому нинішнє зростання попиту на біткоїн вкладається у цю тенденцію.

Не менш важливим чинником зараз є активний розвиток ринку біткоїн-ETF, де 12 березня фіксували добовий приплив інвестицій у розмірі $1,05 млрд (максимальний показник з моменту запуску цього ринку). А згодом BloombergIntelligence повідомив про зростання обсягу торгів у цьому сегменті до $8,5 млрд. Аналітики говорять про зростання інтересу до цього ринку з боку американських пенсійних фондів.

А інші країни відкривають його своїм гравцям. Зокрема, Комісія з цінних паперів та бірж Таїланду (SEC) цього тижня відкрила доступ до американських спотових біткоїнів-ETF для своїх акредитованих інвесторів. Місцеві компанії зможуть запустити свої приватні фонди, яким дозволено вкладатись у ETF. Це, звичайно, не масове покриття, але також гратиме на зростання попиту на споти, і, відповідно, на саму криптовалюту. Не сумніваюся, що «ворота» своїм фондам відкриватимуть регулятори й інших країн, тож потенціал зростання великий.

Водночас, впевнений, як і раніше, буде затребувана й платіжна функція біткоїну, що не менш, а навіть більш важливо. Тож інтерес до нього залишиться значним, особливо на тлі посилення правил фінансового моніторингу по всьому світу, що ми вже спостерігаємо.

Порівняння біткоїну із золотом не притягнуте за вуха, а має під собою основу. Функціональність BTC набагато ширша і цікавіша, ніж у металу. Тому не сумніваюся, що ціна продовжить зростати. Хтось називає $80-90 тис. до кінця 2024 року, а хтось упевнений у $150 тис. Не здивуюсь реалізації найоптимістичніших прогнозів і продовжу тримати крипту.

Просмотров: 109, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися