Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
29 лютого 2024, 12:29

Завдяки чому дорожчає біткоїн і як далеко може зайти

$57-58 тис., ось уже 60 тисяч доларів за один біткоїн і йде вище, додав понад 40% від початку цього року. Індекс страху і жадібності повернувся в зону «екстремальної жадібності» (79 балів зі 100), і біржі першого ж дня подорожчання примусово закрили понад 80 тис. шортів за біткоїном на $187 млн – ринок рухається на нові максимуми. Не думаю, що вони мають бути для криптоспільнотисамоціллю, і завжди наголошував на важливості не стільки спекулятивної мети для цифрових активів, скільки транзакційної (порятунок для багатьох у частині переказів, оплат), свободи капіталу та, звісно ж, інвестиційної.

Але зрозуміло, що неможливо досягти зростання інтересу до BTC без підвищення його курсу. Скептики трохи заспокоюються і затихають здебільшого в моменти зростання цінника, з цим нічого не поробиш. Тому відрадно бачити подорожчання цифрового активу, за розвиток якого ратуєш.

Усі пам'ятають, що історичний ціновий максимум було зафіксовано 10 листопада 2021 року на $68 789 за зростання капіталізації до $1,16 трлн. Тоді його пояснювали збігом трьох ключових обставин. Насамперед зростанням попиту з боку інституційних інвесторів на тлі стрибка інфляції –біток уже стояв на одних терезах із таким активом, як золото, і використовувався як валюта-притулок для захисту інвестицій. Одночасно з цим звучала заява глави американського Федрезерву ДжеромаПауелла, який сказав, що його відомство не заборонятиме криптовалюти в США, як зробила влада Китаю. І тоді ж додатковий поштовх курсу дало зростання популярності платіжного протоколу Lightning Network, що дає змогу відправляти миттєві платежі. Усе збіглося, і стався сплеск попиту на біткоїни з відповідним підвищенням котирувань.

Основне питання на поточний момент – за рахунок чого зараз відбувається нове подорожчання головної криптовалюти?

Але одразу скажу, що великої сенсації ми зараз не спостерігаємо. Відбувається те, що передбачали й обіцяли, причому не тільки криптоактивісти, а й прихильники класичних фінансів. Можливо, цевідбувається трохи раніше, ніж спочатку очікувалося.

Виділив би ключові фактори подорожчання біткоїна:

— Головним двигуном став ринок спотовихбіржових фондів, що виник 11 січня 2024 року, — біткойн-ETF. Тільки за перші півтора місяця чистий приплив капіталу в нього перевищив $6,7 млрд і продовжує зростати, всупереч негативним прогнозам. А добовий обсяг ETF на біткоїн сягнув $2,4 млрд, і це тільки в США. А, як ми знаємо, Гонконг розглядає запуск торгів у себе, і низка фондів придивляються до інструменту. Він зовсім ще новий і тільки обкатується, але вже на старті показує приголомшливі результати. Попередні, звісно, але можна не сумніватися, що інтерес і обсяг інвестицій зростатимуть.

— Очікуваний у квітні халвінг біткоїна –заплановане зменшення швидкості генерації крипти. Його прогнозують між 18 і 20 квітня. Вважається, що буде видобуто 840 000 блоків: халвінг відбувається кожні 210 тисяч видобутих блоків (10% від граничної емісії бітка), він удвічі скорочує винагороду майнерів. Цього разу з 6,25 до 3,125 BTC за блок. Здавалося, що халвінг почне впливати на крипторинок ближче до середини-кінця березня, проте аналітики кажуть, що чимало гравців почали готуватися заздалегідь – попит на біткоїн зростає жвавіше, ніж спочатку передбачалося.

Багато хто передчуває подальше підвищення курсу BTC, тому крипту розкуповують як невеликі приватні інвестори, так і великі гравці.

Наприклад, MicroStrategy відзвітувала про купівлю в лютому-2024 додаткових 850 біткоїнів на $37,2 млн, у такий спосіб наростивши свій запас до 190 000 BTC, які оцінювали на момент угоди в $9,81 млрд. А засновник цієї компанії Майкл Сейлор заявив в інтерв'ю Bloomberg, що ані найближчим часом, ані в більш довгостроковій перспективі не планує продавати свій криптозапас, також зазначаючи великий потенціал біткоїн-ETF.

Крипторинок поки що до кінця не відіграв макроекономічні чинники, які, впевнений, також стимулюватимуть зростання попиту на біткоїни. Маю на увазі очікуване зниження ставок з боку американського ФРС. Як у самих США, так і в усьому світі чекають цього вже у травні. Щойно це станеться, через скорочення доларового доходу багато великих інвестицій перетечуть у біткойн-ETF або в сам BTC. Тоді, думаю, можемо побачити ще один курсовий сплеск на ринку.

Також попит на біток стимулюватиме загострення геополітичної ситуації у світі, яке, на жаль, також не можна виключати. Маю на увазі не лише страшну війну в Україні та напруженість у Секторі Гази, а й погіршення ситуації в Червоному морі, де досі не досягнута безпека в судноплавстві. А також складні взаємини між двома Кореями та Китаєм/Тайванем. Світ переживає непрості часи, нагадує порохову бочку, яка може рвонути в різних місцях. А біткоїн у такий час залишається для інвесторів валютою-притулком.

Чимало інвесторів припускали до кінця 2024 року зростання біткоїна до $90-100 тис. Але на тлі того, що відбувається, і переоцінки потенціалу біткоїн-ETF, прогнозну планку піднімають ще вище. Зараз усе більше аналітиків погоджуються із прогнозом співзасновника аналітичної компанії Fundstrat Тома Лі на рівні $150 тис., що ще більше надихає покупців.

Сам не люблю називати конкретні цифри, хоча не сумніваюся в подорожчанні BTC. Напевно з попутною фіксацією прибутку і відходом котирувань на моменті, що завжди було звичною справою. Але все ж із загальним рухом курсу вгору. Потенціал у ринку величезний і навіть близько не вичерпаний, тому інтерес до біткоїна продовжить зростати.

Переглядів: 7850, сегодня — 1
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 6

+
+14
alexikgre4ka
alexikgre4ka
29 лютого 2024, 22:31
#
Є думка що він до 100 буде, а тут ще й чутки про бакс, що майбутнє у нього тумане.
+
0
Bookseller
Bookseller
1 березня 2024, 7:15
#
Мои битки сейчас: Bitcoin Баланс 3.76070300 • $231 338
+
+118
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
1 березня 2024, 8:55
#
Биток вартує чогось до тих пір, допоки є віруючі.
+
0
ImA
ImA
2 березня 2024, 10:13
#
Ваше утверждение верно и пожалуй относится к любой валюте кроме драгоценных металлов.
+
+14
Kanarej
Kanarej
5 березня 2024, 16:24
#
И к драгоценным металлам относится тоже :)
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
12 березня 2024, 18:53
#
Біткоїністи це тіж кокаїністи, тільки кока деяких обнадьожує і тимчасово ощасливлює, а біткоїн туманно марить мозок і навіки розоряє …
Висновок: с такими стрибками в ціні біток ніколи не стане пристанищем розумної економіви, а от шазрайству стане так швидко, що блимкнути віками не встигните, бо біток нема на шо надіти: ні на золото, ні на платіну, ні на реальне становище економіки, а ні зв’язати з прісною водою, бо біток це агонічна маятня невдах, котрі загубляють методи керування всесвітом і є виродками розпусти елітарних розбещенних трутнів, яким вже все остогидло на планеті і вони сумують від спустошеної своєї душі !
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися