Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зарегистрирован:
14 березня 2023

Последний раз был на сайте:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
14 лютого 2024, 14:52

Розкрутка ETF-біткоїну в США і перша заявка в Гонконзі підштовхне появу паїв на нових ринках

Як і прогнозувалося, ETF-біткоїн не обмежиться 11 спотовими біржовими фондами в США, які отримали в січні благословення американської Комісії з цінних паперів і бірж (SEC). Новий інструмент розширює географію. Цього тижня стало відомо про подання китайським Harvest HongKong на нього заявки до Гонконгської комісії з цінних паперів і ф'ючерсів (SFC). Це перша така заявка на цій території.

Для розуміння: ми бачимо не новачка-експериментатора, Harvest Hong Kong – філія Harvest Global Investments у Гонконзі. Це одна з найбільших керуючих компаній у регіоні з 1300 співробітниками – працює з 1999 року, має також офіси у Нью-Йорку і Лондоні, обслуговує клієнтських активів на $230 млрд. А на ринку ETF представлена з 2012 року. Очевидно, що паї на біткоїн планує продавати великий гравець із досвідом, і він уже подав офіційну заявку регулятору.

Ставлення гонконгської SFC докорінно відрізняється від початкової позиції SEC у США. Якщо американський регулятор десяток років відмовлявся сприймати ETF на крипту і навіть судився з інвестфондом, то SFC у грудні 2023-го – навпаки, заявили про готовність розглядати заявки на новий інструмент. І не виключено, що він дозволить погашення паїв у криптовалюті, а не винятково у грошовій формі, як у Сполучених Штатах. А Управління грошового обігу Гонконгу (Hong Kong Monetary Authority, HKMA), що виконує валютні функції центробанку, навіть організувало спеціальний майданчик для обговорення з профучасниками правил для цифрових валют та інструментів для них. Гонконгські регулятори не опираються розвитку крипторинку, а на запитання про запуск ETF-біткоїн відповідають, що «активно працюють над прискоренням процесу». Тому на ринку не передбачають зволікань із запусками нових біржових спотів, і розраховують на швидкі випуски від Harvest Hong Kong. Як очікується, влада може все узгодити після 10 лютого 2024-го – після китайського Нового року.

При цьому місцеві ЗМІ вважають, що він буде не єдиним фондом на цьому ринку. Повідомляють, що свої заявки на ETF-біткоїн у SFC готують ще дві гонконгські компанії – Venture Smart Financial і RD Technologies. Тож ми перебуваємо на порозі нового прориву в багатообіцяючому регіоні.

В інших країнах у зв’язку з цим навіть почали відчувати, що пасуть задніх. Відоме британське видання Financial Times днями навіть видало матеріал із заголовком «Велика Британія виглядає дедалі більш ізольованою у своїй позиції проти криптовалютних ETF», відзначаючи в ньому зростаючий тиск на місцевого фінрегулятора FCA (Financial Conduct Authority, Управління з фінансового регулювання та нагляду), від якого вимагають пом'якшення свого ставлення до цифрових активів. Влада не тільки виступає проти випуску в Королівстві місцевих ETF-біткоїнів, а й купівлі біржових спотів на Уолл-стріт дрібними британськими інвесторами. FT не приховує свого розчарування з цього приводу, відкрито кажучи, що їх обійшли і обмежили в інвестиційних можливостях, а ще сподівається, що надмірно консервативне FCA перегляне свою позицію. Експерти ж висловлюють надію на те, що у Великій Британії також скоро дозволять ETF на біткоїн.

Ось так змінилася риторика. Раніше ми чули заяви про те, що це чиста авантюра і ризик. А тепер ті, хто не має доступу до ETF-біткоїн, вважають себе обмеженими в правах, буквально обділеними. І, гадаю, що це тільки початок: з часом суспільство продавить своїх регуляторів, і ми спостерігатимемо подальше розширення географії біржового споту. Особливо в міру поліпшення ситуації на американському ринку.

Деяких спочатку налякали відтоки на ринку США: у найбільшого фонду Grayscale Bitcoin Trust(GBTC), який вивела Grayscale, за перші 12 торговельних днів після запуску ETF-біткоїнавитекло одразу $5,2 млрд. Хоча всі знали про фіксацію прибутку та великий розпродаж паїв ліквідатором FTX (анонсований у його публічних заявах), та все одно звучали негативні оцінки. Однак інтерес до нового інструменту був настільки великим, що відтоки у GBTC були перекриті іншими фондами: Bitcoin Trust (BlackRock iShares) компанії BlackRock за ті самі 12 днів зміг залучити $2,4 млрд, а фонд Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) від Fidelity — $2,4 млрд. Уже ARK 21Shares BitcoinETF йшов на третьому місці, зібравши $614 млн.

Капітали надходять і загальна динаміка позитивна. А ще Google після видачі дозволів американським SEC скасував 5-річну заборону на рекламу криптовалют. І два великі гравці – BlackRock і VanEck – одразу запустили там свої рекламні кампанії на біржові споти. І розраховують на істотне зростання зборів за рахунок роздрібних інвесторів.

Усі розуміють, що це тільки початок, чекають на кампанії від інших емітентів і подачу нових заявок на ETF-біткоїн. Ніхто не хоче почуватися неповноцінним або обділеним, багато хто прагне спробувати і отримати новий досвід. Тому впевнений, що ми тільки на початку великого шляху. Біржових спотів ставатиме тільки більше, вони з'являтимуться в нових і нових країнах, а інвестори отримуватимуть дедалі більше інструментів для вкладень. Це не означає, що потрібно летіти стрімголов. Ні – завжди важливо прораховувати свої ризики і робити грамотні вкладення. Але розширення лінійки продуктів не можна не вітати, а скасування необґрунтованих заборон і табу тільки посилює свободу, про яку мріяли творці біткоїну.

Просмотров: 1958, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися