Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
9 січня 2024, 11:49

Від біткоїн-ETF і халвінгу до блокчейн-ігор і ШІ-токенів. Чим житиме крипторинок у 2024 році

Це давно стало традицією – будувати на початку січня плани на новий рік, оцінювати майбутні події та робити прогнози. Грамотний аналіз дає змогу в майбутньому спокійно перетравлювати те, що відбувається, і адекватно оцінювати його вплив на свій бізнес і ринок загалом. Тому пропоную пройтися очікуваннями на 2024-й.

Важливі для крипторинку події побачимо вже усічні. Вважається, що до 10 числа цього місяця Комісія з цінних паперів США (SEC) може ухвалити рішення за заявкою на спотовий біткоїн-ETF. Її подавали ARK Investment і 21Shares Кеті Вуд і планували торгувати новий актив на біржі Cboe BZX. 10 січня – це крайній термін, до якого американський регулятор має дати свою офіційну відповідь. Хтось тільки сподівається, а хтось просто вірить у те, що вона буде позитивною, хоча є й ті, хто допускає відмову з боку SEC. Підстави є для кожного сценарію.

З одного боку, війна з американською владою за спотовий біткоїн-ETF триває вже десятиліття: розпочиналася, ще коли біткоїн коштував $100, із заявки братів Кемерона і Тайлера Вінклвосс, які в липні 2013 року хотіли створити Winklevoss BitcoinTrust. У 2016-му до SEC зверталася компанія Grayscale Investments і понад рік вела переговори з американськими чиновниками, але ніяк не могла дійти компромісу через відсутність повноцінного законодавства щодо крипти. У неї було безліч послідовників, які також роками боролися з цими «млинами», але не досягали успіху – VanEck, Skybridge і багато інших. А 2023-го до них приєднався один із найбільших у світі інвестфондів– BlackRock.

Але найважливішого для галузі прориву змогла досягти все ж таки Grayscale, яка торік виграла в американської Комісії спір в Апеляційному суді округу Колумбія, після чого голова SEC Гері Генслер пообіцяв ЗМІ «під іншим кутом» подивитись на заявки на біткоїн-ETF. Водночас регулятор попросив інвестфонди до 29 грудня 2023 року оновити свої заявки на цей актив (їх більш ніж 10-ка). Що і породило надію на схвалення ETF з боку американської фондової Комісії, і позитивно позначилося на курсі BTC наприкінці 2023-го. Адже новий інструмент, у разі схвалення, дасть серйозний імпульс розвитку крипторинку, капіталізацію цієї галузі оцінюють у $7 трлн.

Сам дуже сподіваюся на дозвіл SEC щодо біткоїн-ETF і згоден з позитивними прогнозами, які дають для нового інструменту. Хоча й розумію, що перші ETF навряд чи запустять одразу, найімовірніше це станеться ближче до березня-квітня 2024 року.

Але є й зворотний бік: якщо Комісія з цінних паперів раптом усіх розчарує і видасть чергову відмову щодо біткоїн-ETF, то ринок може накрити хвиля песимізму. Що за відсутності інших позитивних новин може негативно позначитися на курсі «бітка», до чого також потрібно бути готовим. Не думаю, що ефект буде довгостроковим, але все ж таки.

Інша важлива подія січня, яка також може позначитися на біткоїні, перебуває в політичній площині і стосується виборів президента Тайваню. Як відомо, Китай вважає цей острів своїм, незважаючи на великий вплив, який на нього має США. Голосування заплановано на 13 січня, і керівництво Тайваню вже назвало його вибором між «війною і миром», маючи на увазі військове протистояння між Тайванем і КНР. Політичні ж аналітики побоюються, що китайська влада знову почне лякати світову громадськість можливим військовим нападом на острів, натомість Сполучені Штати обіцяли підтримати Тайвань. А політична або, що ще гірше, військова ескалація між Китаєм і США може вилитися в нові потрясіння в класичних фінансах і в бажання інвесторів диференціювати свої вкладення. Ми можемо побачити зростання попиту на біткоїн і підвищення курсу BTC: він став для ринку активом-притулком на час будь-якої нестабільності або невизначеності. Звісно, не хотілося б побачити нове геополітичне загострення у світі, але завжди потрібно аналізувати всі фактори та ризики.

Ще одна важлива подія 2024 року має відбутися 5 квітня, і я, звісно ж, маю на увазі халвінг біткойна: винагорода за майнінг у мережі наполовину зменшиться з 6,25 до 3,125 BTC. Це відбувається регулярно, в середньому раз на чотири роки, і в моменті не може радувати майнерів. Однак найчастіше халвінг виливається у зростання ринкового курсу «бітка», адже нових монет стає вдвічі менше, а попит на них залишається колишнім.

Це ключові моменти, які можуть по-різному впливати на крипторинок. Хоча, ясна річ, що подій буде набагато більше, і більшість мають позитивно впливати на галузь:

— Старт циклу пом'якшень грошово-кредитної політики американського Федрезерву. Аналітики чекають початку зниження базових ставок ФРС з нинішніх 5,25-5,5% вже у березні. Опитування світових аналітиків показали, що всього за підсумками 2024 року ставки можуть просісти до 4-4,25% річних. Ми побачимо зниження прибутковостей за доларовими інструментами та американськими treasuries (борговими паперами США) зокрема, що змусить інвесторів шукати вигідніші інструменти, одним із яких уже стали криптовалюти – попит на них знову зросте;

— Очікується зростання інтересу до ринку невзаємозамінних токенів (NFT), де тривалий час домінували мережі Ethereum або Solana. Але в листопаді 2023 року обсяг торгів у мережі Bitcoinзавдяки появі протоколу Ordinal перевищив обсяг ETH – вийшов на рекордний рівень $36 млн. Від мережі біткоїна у зв'язку з цим чекають нових проривів і зростання. А головною тенденцією NFT-ринку може стати перетікання капіталу в мережу BTC;

— Активізація злиттів і поглинань (M&A) серед майнерів, яка може провокуватися подальшим зростанням складності видобутку біткоїна і халвінгом. Компанії з невеликою капіталізацією і сильно закредитовані будуть змушені або залишити ринок, або піти на об'єднання з більш фінансово стійкими манерами;

— Активізація у сегменті екосистем і додатків другого рівня – Layer 2. Вони орієнтовані на формування інфраструктури та розвиток токеноміки блокчейна. Перспективною вважається концепція DePIN. Нові проєкти можуть провокувати розширення попиту на крипту, зокрема з боку широкого користувача, який раніше не був задіяний у ринку.

Назвав основні речі, всього не перелічити, багато напрямків розвиваються – від стейблкоїнів і цифрових валют центробанків (CBDC, Central bankdigital currency) до блокчейн-ігор і ШІ-токенів, пов'язаних зі штучним інтелектом. Хочеться, щоб крипторинок отримав всебічний, максимальний розвиток у 2024-му, що зробить його тільки цікавішим і прогресивнішим. Чого йому і всім нам бажаю.

Переглядів: 205, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися