Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зарегистрирован:
14 березня 2023

Последний раз был на сайте:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
27 грудня 2023, 17:53

Як криптовалютна революція в Аргентині та інших країнах позначиться на біткоїні

Латинська Америка дедалі більше посилює свої позиції на крипторинку, цього разу завдяки Аргентині. Днями міністр закордонних справ і міжнародної торгівлі цієї країни Діана Мондінозаявила, що уряд схвалив розрахунки за офіційними контрактами в біткоїнах та інших криптовалютах. ЗМІ поки що не публікували відповідної нормативної бази, тож правила таких розрахунків ще не можна проаналізувати. Однак чиновниця говорить про ухвалене рішення, і це вже великий прорив.

Звісно ж, він стався завдяки Хав'єру Мілею, якого нещодавно обрали новим президентом Аргентини. Він відомий прихильник біткоїна і неодноразово говорив про перевагу цифрового золота. Ну і, звісно, його запам'ятали як противника державних фінансів у класичній моделі: під час передвиборчої кампанії пропонував узагалі ліквідувати місцевий центробанк і замінити песо американським доларом. А після обрання вдвічі опустив курс своєї національної валюти і запустив тотальну економію у державних фінансах.

Настільки активно криптовалюти підтримували і просували на латиноамериканському ринку в основному в Сальвадорі. Ця країна 2021 року стала першою у світі, яка прийняла біткоїн як офіційну валюту, і досі не відмовляється від свого вибору. А цього грудня її влада пішла далі – запропонувала громадянство Сальвадору біткоїн-ентузіастам, запустила програму під назвою El Salvador FreedomVisa Program («віза свободи Сальвадора»): 1000 інвесторів, які вклали в біткоїни або USDT один мільйон доларів, зможуть отримати там спочатку посвідку на проживання, а потім і громадянство. Також стало відомо, що з наступного року тему криптовалют буде впроваджено до програминавчання в усіх державних школах Сальвадора.

Латиноамериканські історії доводять, наскільки важлива участь політиків/влади в просуванні криптоактивів. А головне, ми на практиці бачимо, що політик, який обіцяв просувати крипту, по факту почав реально це робити – не обмежився одними розмовами. Відрадно це бачити, дуже цікавий кейс, на якому, думаю, у майбутньому зможуть вчитися інші країни. Усе буде важливо – і помилки, і перемоги, тому раджу всім спостерігати за тим, що відбувається.

При цьому зауважу, що політики-прихильники криптовалют є не тільки в Аргентині, а й в інших країнах. У тих же США я неодноразово наголошував на важливості діяльності члена Демократичної партії Роберта Френсіса Кеннеді-молодшого, кандидата у президенти Сполучених Штатів. Усі знають, що він купив біткоїни своїм дітям (позитивний особистий приклад) і закликав забезпечувати цією монетою американський долар, курс якого похитнувся і втрачає свою вагу у світі. Ще Кеннеді неодноразово наголошував на важливості свободи, анонімності платежів, яку може забезпечити крипта. Дуже важливо бачити розуміння суті інструменту політиком високого рівня, здатного впливати на ухвалення рішень.

Утім, не тільки демократи, а й республіканці розуміють важливість криптоіндустрії. Багато для неї зробила сенатор-республіканець від штату Вайомінг Синтія Ламіс, яка веде велику законодавчу роботу для її врегулювання та підтримує галузь особистим прикладом/інвестиціями. Так само, як і сенатор від Техасу ТедКруз, який відкрито говорив: «сильно вірю в біткоїн-майнінг і криптовалюти». Ну і, звісно, Дональд Трамп, який випустив першу колекцію невзаємозамінних токенів ще у грудні 2022-го і продовжує це робити досі.

З останніх новин видно, що американська влада все з більшим розумінням ставиться до крипторинку, краще чує і розуміє цю галузь. Що, впевнений, досягається зокрема завдяки підтримці впливових політиків. Днями ЗМІ повідомили про серйозні зрушення у переговорах між Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) і великою інвесткомпанією BlackRock, яка оновила заявку на спотовий біткоїн-ETF для підвищення шансів на схвалення чиновниками. Одні прогнозують це схвалення вже до 10 січня, а інші до початку лютого 2024 року. І всі розуміють, що новий інструмент дасть потужний імпульс крипторинку. Крім BlackRock, схожі заявки подало ще кілька компаній – Invesco, ARK Investments, Valkyrie, Fidelity Investments, Grayscale, WisdomTree.

Запуск біткоїн-ETF стане додатковою і важливою передумовою до зростання курсу BTC. З цього приводу постійно з’являються нові й нові прогнози, один кращий за інший. Тиждень тому, наприклад, американська Bitwise видала свою оцінку щодо зростання в 2024-му на рівні $80 тис., а PanteraCapital взагалі вийшла на $148 тис. І всі розуміють, що, чим більше масштабних криптопроєктівреалізовуватимуться, тим вищим буде попит на біткоїни з іншими монетами та вищими їхні курси. Особливо, коли йдеться про запуск нових інструментів або глобальних держпроєктів на кшталт аргентинського.

До речі, українські чиновники також дедалі більше вірять у криптовалюти, що підтверджується їхніми особистими інвестиціями, зафіксованими в офіційних деклараціях. Цікаве дослідження з цього приводу до великої війни робив Opendatabot, який з'ясував, що за підсумком 2020 року володіння криптою заявили 652 чиновники (у 2016-му таких було тільки 25 осіб) – загалом у деклараціях нарахували 46 тис. біткоїнів, які на той момент коштували 75 млрд грн. Хочеться вірити, що ці криптоентузіасти не тільки володітимуть різними монетами, а й створюватимуть умови для їхнього врегулювання та просування в Україні.

Просмотров: 136, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися