Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
18 грудня 2023, 17:31

Світ готується повністю перейти на криптовалюти, звичний фіат стане пережитком минулого

Криптовалюти, і в першу чергу, біткоїн — це не тільки спекулятивний інструмент, але й альтернатива класичним фіатним валютам, яка використовується як захист від девальвації національних валют, від інфляції, а також як ефективний інструмент для транзакцій, особливо українах, що розвиваються (до речі, у листопаді-2023 першою обмінною валютою для біткоїна стала південнокорейська вона, вона обійшла американський долар — 42,8% усіх операцій). Це ключові висновки з недавнього дослідження ключового фінансового інституту Старого Світу – Європейського Центробанку.

Ґрунтовна праця на півсотні сторінок, в основу якої ліг аналіз транзакцій з Bitcoin у парах до 44 фіатних валют за p2p-транзакціями на найбільших криптобіржах (LocalBitcoins, Paxful), що охоплює період із січня 2018-го до квітня 2022 року.

По суті, ЄЦБ підтвердив те, що криптоактивісти та майнери говорили останніми роками, і те, що підтверджувалося практикою та інвестиційним потоком на крипторинок. Що в умовах зростання інфляції після пандемії коронавірусу (багато центробанків боролися так званим кількісним пом'якшенням — емісією нацвалют, підтримуючи свої економіки) та девальвацією фіату біткоїн, іінші монети стали захисним активом — валютою-притулком. Усі ми пам'ятаємо, що у цій категорії також знаходиться золото.

Раніше знак рівності між Bitcoin і золотом здебільшого ставили шанувальники крипти, яких представники класичних фінансів намагалися виставити такими собі диваками. Тепер ЄЦБ видає глобальне дослідження, в якому визнає класичні тези криптоентузіастів. Ми всі розуміли, що до цього все йде і зараз цей момент настав.

Дещо раніше своє ставлення до криптовалютзмінив інший шановний інститут — Міжнародний валютний фонд. Чиє керівництво більше не заїкається про те, що крипту треба заборонити/скасувати: там усвідомили, що це просто неможливо — ніхто не може одноосібно контролювати цей ринок. Тому від негативної забороненої риторики МВФ дійшов до адекватного сприйняття. Там і в багатьох інших світових фінансових інститутах думають, як домовитися з криптогравцями — відрегулювати ринок, зробити його більш передбачуваним та менш ризиковим для інвесторів.

Від заперечення прийшли до ухвалення, що можна вважати позитивним моментом для ринку. Ми бачимо і практичні підтвердження цьому, які призводитимуть до появи нових цікавих, навіть, я би сказав, довгоочікуваних інструментів. Здатнихвивести крипту на новий рівень. Маю на увазі біткоїн-ETF.

Днями агентство Reuters повідомило про прогрес у переговорах між Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) і компаніями, що подали заявки на розміщення біткоїн-ETF. Йдеться про реальні зрушення, і про зрушення в роботі з американськими чиновниками, що не можна не вітати. За новим прогнозом, SEC дасть дозвіл на біткоін-ETF вже в середині січня 2024 року. Завдяки чому зростатиме інтерес до криптоіндустрії та Bitcoin, і, звичайно ж, стимулюватиме зростання курсу цієї монети.

Це стане справжнім проривом, і супутні галузі вже готуються до нього. Наприклад, інтернет-гігант Google нещодавно заявив, що збирається з 2024року дозволити рекламу криптовалютних ETF. Йдеться про рекламодавців, які пропонують криптовалютні трасти з таргетингом на США, які виконуватимуть базові вимоги та будуть сертифіковані Google — їм збираються надати нову можливість з 29 січня.

Інші цікаві новинки також анонсуються. Ось, наприклад, компанія Block Джека Дорсі(співзасновника та екс-глави соцмережі Twitter, перейменованих зараз у X) повідомила про запуск у 2024 році власного апаратного гаманця для зберігання біткоїну — називатиметься Bitkey і отримає форму чорного шестикутника. Його планують постачати до 95 країн світу. Він включатиме мобільний додаток, сам гаманець та набір інструментів для відновлення приватних ключів у разі його втрати: два ключі зберігатимуться в гаджетах власників, а третій — на сервері компанії-розробника.

У інвесторів з'явиться додатковий інструмент, який може мати попит. Можливо, він заспокоїть тих, хто переживає за безпеку і хоче краще контролювати свої криптоактиви.

Але справа навіть не у конкретному інструменті, а в принципі в інфраструктурі крипторинка. Впевнений, це не остання вигадка розробників для простоти використання та безпеки. Будуть інші. Інструменти, пристрої — впевнений, що багато хто працює над різними винаходами для крипти, усвідомлюючи її велике майбутнє. Багато інновацій будуть пов'язані з біткоїном та іншими монетами.

Крипта — найпрогресивніша альтернатива фіатнимвалютам. У міру її врегулювання в різних країнах світу, вирішення питань з оподаткуванням та фінансовим моніторингом її використовуватимуть вільніше, нарівні з класичними валютами. Десь навіть на державному рівні: наприклад, державний офіс біткоїну (ONBTC) у Сальвадорі вже офіційно оголосив, що у першому кварталі 2024 року запустить на платформі Bitfinex Securities свої облігації Volcano Bonds, забезпечені Bitcoin. Поступово біткоїн почнуть використовувати нарівні з фіатом, але ми не встигнемо помітити, як крипта замінить класичні гроші. Саме за нею майбутнє, а звичні валюти стануть пережитком минулого, причому вже дуже скоро.

Переглядів: 281, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися