Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зарегистрирован:
14 березня 2023

Последний раз был на сайте:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
4 грудня 2023, 9:26

Крига скресла: Україна може стати криптохабом Європи за адекватного врегулювання ринку

Чиновники по всьому світу приходять до усвідомлення і розуміння крипторинку – або до вимушеного, або до щирого. За 10 років існування біткоїн не змогли перемогти (хоча дехто й намагався), тому влада вирішила його врегулювати/легалізувати. Цей рух набирає сили за океаном, і до нього долучаються великі та поважні політики, значне зрушення в цей бік відбулося в Євросоюзі (особливо після затвердження відповідного набору криптоправил – Markets in Crypto-Assets, MiCA).

А тепер тренд підхопили і в Україні, що не може не тішити. У листопаді 2023 року до Верховної Ради один за одним надходять законопроєкти, що вносять зміни до Податкового кодексу. Вонистосуються оподаткування віртуальних активів (законопроєкти №10225 і №10225-1). Затвердження податкового закону та підзаконних актів дасть змогу остаточно відрегулювати крипторинок в Україні, адже перший (базовий) закон було вже ухвалено на початку 2022 року: «Про віртуальні активи» від 17 лютого №2074-IX.

Уже з'являються перші оцінки законопроєктів№10225 і №10225-1, буде експертиза. Але не хочу вдаватися в ці нюанси. Зрозуміло, що обидва документи ще дискутуватимуться, перероблятимуться/доопрацьовуватимуться, ми напевно побачимо ще багато дій, досягатимутьсяпевні компроміси. Це нормальний процес, який має відбуватися цивілізовано, так само, як і по всьому світу. Важливо інше: врегулювання крипторинкузрушило з мертвої точки, незважаючи на важку війну і непросту економічну ситуацію в Україні. Наша влада зрозуміла, що це настільки важливо, що тягнути і зволікати більше не можна. Процес пішов, що можна тільки вітати.

Дуже хочу вірити, що зрештою криптоактивістивийдуть із владою на оптимальну модель регуляції, і що крипторинок в Україні отримає серйозний імпульс до розвитку.

Зараз закладається важливий базис, який стане основою для формування українського ринку, який має всі шанси стати криптохабом для всього Євросоюзу. Ми у тренді ЄС, де паралельно напрацьовується нормативна база. Якщо все зробити правильно, то саме Україна стане одним з опорних криптовалютних пунктів Європи, особливо після перемоги у війні, в якій не сумніваюся.

Особливо в контексті умов в енергетиці. До великої війни в нашій країні були одні з найнижчих тарифів на електроенергію, а головне – був великий її профіцит, який напевно знову виникне після деокупації і повної перемоги. Останні дослідження показали, що встановлений обсяг потужності наших електростанцій до повномасштабного вторгнення давав змогу генерувати понад 450 ТВт*рік на рік за фактичного річного споживання 150 ТВт* — дуже великий профіцит навіть з урахуванням планових ремонтів на рівні ~40%. Що на ділі доводить великий потенціал у частині взаємовигідного співробітництва енергетиків з майнерами, яке можна було б налагодити після законодавчого врегулювання ключових питань.

82-83% собівартості біткоїна – це саме споживана енергія. Моя компанія завжди шукає найкращі локації, щоб максимально вигідно купувати електроенергію і досягати максимальної ефективності в роботі, для чого зараз активно розвиваємо проєкти в Канаді та Південній Америці. Зменшилися витрати на персонал: дата-центром на 50 МВт може керувати штат із 3 осіб. За обсягом інвестицій це $100+ млн. Серйозна ставка робиться на альтернативні джерела, на зелену енергетику, іми не плануємо відступати від цієї політики.

У планах вивести мій White Rock Management у трійку найбільших майнерів і зробити його публічною компанією. Усі задатки для цього є: від самого початку я будував бізнес на ESG-принципах (Environmental, Social, and Corporate Governance –екологічне, соціальне та корпоративне управління), зберігаю нульове боргове навантаження й оптимальний EBITDA, три роки поспіль проходимо міжнародний аудит у компанії з великої 4-ки аудиторів.

У чому поки поступаємося найбільшим світовим майнерам – так це у промисловому масштабуванні, але активно працюємо над ним, і готові розглядати різні варіанти. Особливо у контексті регуляцій, що готуються в Україні, якщо вони будуть ринковими та орієнтованими на інвесторів.

Упевнений, що українським ринком за адекватних регуляцій можуть зацікавитися і багато західних компаній/інвесторів. Що допоможе не лише нашим енергетикам, а й усій економіці загалом.Криптогалузь має великий інвестиційний потенціал, і саме Україна повинна шанс опинитися в її центрі.

Просмотров: 404, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися