Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
18 вересня 2023, 15:13

Як підвищити криптограмотність - 10 кроків для дітей і дорослих

Популярність криптовалют по всьому світу зростає швидше, ніж просування революційних інновацій у далекому (і не дуже) минулому. Це не лише моя думка, а результати досліджень. Наприклад, майнінгова компанія Blockware Solutions підтвердила, що крипта просувається на ринках і свідомості суспільства швидше, ніж колись таке ноу-хау, як автомобілі й електрика, і вирахувала, що вже до 2030 року 10% населення планети Земля користуватимуться біткоїном. Значне покриття в масштабах усіх країн світу, тим паче лише для однієї монети.

А відомий криптоексперт і засновник компанії з управління активами Aike Capital Алекс Крюгер спрогнозував, що до 2030 року володіти різними криптовалютами будуть не менше 500 млн осіб. У всіх свої оцінки щодо цього. Крюгер, до речі, заявляє, що ера швидкого збагачення за рахунок біткоїна завершилася, і монету використовують більше для збереження своїх коштів – для боротьби з інфляцією.

Інший цікавий факт почерпнув із дослідження Deloitte у США: 75% американських ритейлерів, розуміючи перспективи біткоїна та інших активів, уже в найближчі 2 роки готуються почати приймати оплату за свої товари у криптовалюті або стейблкоїнах. Торговці розуміють, що повинні відповідати запитам суспільства, і готуються до перебудови своїх платежів.

Світ щодуху біжить уперед, і багато хто розуміє, що в найближчому десятиріччі криптоактиви перестануть бути чимось незвичайним або екзотичним, впритул увійдуть у життя дуже багатьох. Звичні ж фіатні валюти, пластикові банківські картки стануть відвертим анахронізмом, їх поступово замінить блокчейн. Навіть при тому, що на поточний момент багато людей дуже приблизно розуміють, що це таке або взагалі не сприймають.

Тому найближчими роками на перше місце вийде питання підвищення криптограмотності. Повсюдної і серед людей різного віку, дітей зокрема. До речі, цікавий матеріал з цього приводу вийшов у Bitcoin Magazine, рекомендую почитати –корисно.

Криптоосвіта для кожного – не данина моді, а вимушений захід. Без неї нікуди. Що раніше про це задумаються люди, то корисніше для них буде. Для дорослих та їхніх дітей. Як і автори Bitcoin Magazine, переконаний, що потрібно якомога раніше пояснювати своїм чадам, що таке крипта, як нею правильно і безпечно (!) користуватися.

Такої точки зору дотримуються чимало експертів і дослідників. У доповіді ЮНІСЕФ «Перспективи для дітей на 2022 рік» відкрито говориться про повсюдне впровадження цифрових валют – це одна з основних світових тенденцій, і йдеться про те, що тренд у найближчі 3 роки матиме значний вплив на дітей. Батькам рекомендують звернути на це увагу, щоб їхні нащадки робили перші кроки укриптовсесвіті під наглядом і робили менше помилок, отримували менше травматичного (негативного) досвіду.

Усе може початися з простої забави і цікавого спільного проведення часу з дитиною. Цілком можливо, що саме ви у підсумку і виростите з маленького генія талановитого інвестора. Такі приклади є.

Чого тільки варта історія американця Еріка Фінмана, який у свої 12 років ще 2011 року витратив на Bitcoin всю тисячу доларів, подаровану доброю бабусею. Купив, за нинішніми мірками, дуже дешево – одна монета коштувала $10. Після першої інвестиції він наступні три роки активно навчався, намагався дізнатися якнайбільше про крипту та її можливості, торгував біткоїном. Уже в 15 років хлопець домовився з батьками: якщо заробить перший $1 млн до 18 років – не піде вчитися до коледжу. Дуже швидко Ерік продав частину біткоїнів, отримавши $100 тис. і вклав їх у свій перший бізнес – освітню компанію Botangle, яка давала змогу проводити навчання дистанційно (через відео-чати). А через 2 роки продав його за 300 біткоїнів. Коли Bitcoin перевищив $2,7 тис., 17-річний підліток став офіційним мільйонером, не пішов до коледжу і подорожував світом. Зараз у Еріка Фінмана 8-значний капітал, він вкладає свої кошти в інноваційні та енергетичні проєкти.

Не менш цікавою є й історія 23-річного мільйонера Едді Зіллана зі США, у якого зараз уже є своя компанія Сurtocurrency Financial, що консультує організації та інвесторів-початківців щодо криптоінвестицій. Він уперше купив криптовалюту на $100, зареєструвавшись із порушенням вікового правила (був неповнолітнім) на біржах Coinbase і Kraken. Активно вчився і розвивався, розширюючи діапазон угод – працював з альткоїнами і займався дей-трейдингом. Нарощував свій інвестиційний портфель і в молодому віці став мільйонером.

Зазначу: обидва юних обдарування розповідали про те, що їхні батьки скептично ставилися до заняття, яке від самого початку було експериментом і хобі, і тільки згодом стало справою життя. Репресій їм не влаштовували, але й підтримки не надавали. Усе трималося на особистому ентузіазмі та молодому запалі.

З чого роблю простий висновок – наскільки раніше і потужніше стартував би криптобізнес безсумнівно талановитих дітей, якби цю галузь розуміли їхні татусі/мами. Раніше заклали би базові основи, розвивали б і підтримували їхні здібності. Зрозуміло, що в ті роки криптограмотність була ще нижчою, ніж зараз, — тому не варто звинувачувати батьків у черствості, адже вони самі мало знали про крипту. Але дуже хочеться, щоб зараз дорослі намагалися побільше дізнатися про криптоактиви і охочіше передавали ці знання нащадкам.

Для себе сформулював кілька основних принципів для підвищення фінансової грамотності дітей:

1.​Можна починати розповіді про фінансову та криптограмотність уже з 6-8 років, дехто пробує і раніше – взагалі з 5-ти. Особливо, якщо дитя рано отримало перший планшет і викачало перші ігри, в яких є грошовий елемент, навіть віртуальний. Я про ті ігрові програми, які заохочують учасників монетками, за які потім можна купувати одяг героям, їжу для них чи ще щось. Маленька людина починає розуміє, що за привілеї та додаткові послуги потрібно платити, нехай навіть віртуальними грошима. Від них можна і відштовхнутися, наводити як приклад під час пояснення.

2) Дуже корисними під час криптонавчання можуть виявитися спеціальні ігри, забави, що дозволяють краще розуміти складні для сприйняття поняття. Вони вже є. Наприклад, дослідники з Техаського університету в Сан-Антоніо (UTSA) розробили гру для навчання дітей технології блокчейн і криптовалют. Вона називається CryptoMiner –карткова/настільна гра, що імітує те, як блоки транзакцій додають у ланцюжок блоків майнери в реальній мережі криптовалюти. А можна вчинити ще простіше – пояснювати блокчейн на прикладі всесвітньо відомого конструктора LEGO, що також рекомендують педагоги.

3.​Корисно подавати власний приклад. Показувати гаманці, майданчики, як вони працюють, які угоди/покупки ви здійснюєте. Розповідати про переваги.

4.​Більшість авторитетних бірж не дадутьнеповнолітньому зробити свій обліковий запис, вони діють за стандартом «знай свого клієнта» (know your customer, KYC). Тому краще оформити все на себе, і давати чаду користуватися електронним гаманцем – бажано під наглядом. Після досягнення повноліття можна буде перевести обліковий запис свого сина/дочки.

5.​Варто робити невеликі криптоподарунки з різних приводів (день народження, новий рік тощо). Можна відкрити дитині невеликий ощадний рахунок. Просто про запас або з метою накопичення – на літній табір/поїздку, на навчання, на весілля тощо.

6.​Корисний досвід чадо може отримати, якщо отримуватиме хоча б частину своїх кишенькових грошей у крипті, і зможе власними руками ними користуватися. Не варто виділяти великі суми, тутважливий особистий досвід.

7.​Не припиняйте постійно навчатися разом з дітьми, дізнавайтеся нове про криптовалюти, слухайте експертів і авторитетних криптоактивістів. Потрібно намагатися стежити за поточними криптоновинами. Ринок щодня рухається вперед, нове і цікаве знайдеться завжди. Обговорюйте це з сином/дочкою, заохочуйте обговорення і суперечки – це допомагає запам'ятати урок і зробити правильні висновки.

8.​Безперестанку потрібно нагадувати про безпеку, хитрощі шахраїв, які регулярно змінюються та вдосконалюються. Обговорювати дії на випадок, якщо шахрай захоче зловити в пастку.

9.​Не нагнітати тему постійних прибутків на криптовалютах, не намагатися грати на жадібності незміцнілого розуму. Вона і так буде, не потрібно її максимізувати. У крипти є й інші важливі функції, такі як збереження коштів, перекази рідним/близьким тощо. Потрібно це пояснювати, розтлумачувати різні механізми.

10.​Дуже важлива підтримка в разі помилок і невдач. Не варто робити великої трагедії з промахів юного інвестора або атак шахраїв. Але на кожну помилку потрібно спокійно реагувати, розібрати кожен випадок по цеглинці, і, що дуже важливо, зробити правильні висновки. Навіть двічі повторити, але не тиснути на дитину, щоб не відбити інтерес до криптоіндустрії.

Це основні моменти. По ходу, впевнений, багато хто додасть свої рекомендації. І застосовуватимуть їх не тільки для допомоги маленьким інвесторам, а й дорослим. Адже дуже багато хто з них усе ще мало знає про крипту і блокчейн, тож самі часто залишаються дітьми для цифрового ринку.

Переглядів: 3424, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 11

+
+67
dsn
dsn
19 вересня 2023, 10:07
#
-Батьку! Чому ти ідеш босий, а чоботи несеш на мотузці через плече?
— Розумієш, синку. Ось, коли я вдарився ногою об камінь, в мене тільки ніготь зліз і палець посинів. А якби я йшов в чоботах, то порвав би їх.
+
+15
Bookseller
Bookseller
19 вересня 2023, 10:23
#
Я уже своего сына 13 лет научил, как инвестировать в криптовалюты: 1. Криптовалюта есть только одна — биткоин. 2. Инвестировать просто — купил биткоин, вывел на свой холодный кошелек, пару лет ждёшь и получаешь результат. Вот так всё просто.
+
0
Три літри
Три літри
19 вересня 2023, 13:08
#
… платиш податки і получаєш збиток від інвестицій
+
0
Bookseller
Bookseller
19 вересня 2023, 14:30
#
А зачем их платить?
+
0
Три літри
Три літри
19 вересня 2023, 17:49
#
Ну якщо це інвестиції — то з них платять податки.

А якщо ти не платиш податки то це не інвестиції, а тіньовий бізнес. Ти саме цьому хочеш навчити свого сина? Все життя ховатись, прикидуватись бідним.
+
0
__ EK __
__ EK __
23 вересня 2023, 13:06
#
Богатые придумали налог для бедных. Плати😉
+
0
Три літри
Три літри
23 вересня 2023, 16:20
#
Богаті теж платять податки, і деколи набагато більше ніж бідні.

* Але багатий не піде до безкоштовного лікаря у районній поліклініці, а бідний піде.
* С навчанням дітей це не так очевидно, але і тут людина яка має гроші може відправити дитину в приватну школу, а бідний без варіантів піде в державну безкоштовну.
* В особо багатих людей є власна охорона, а бідний може рахраховувати лише на безплатну поліцію.

Все више перелічене це податки.
Коли тобі буде 60 ти згадаєш про пенсію. Так от пенсія це теж податки.

А ще податки це дорога по якій ти вчора приїхав кудись куди їхав по своїв справах. І ще багато чого дрібного що неможливо створити якби не було податків.
+
+51
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 вересня 2023, 10:50
#
Не приведи Боже моїм дітям стати криптоінвесторами…
+
+15
Три літри
Три літри
19 вересня 2023, 13:05
#
Чого тільки варта історія американця Еріка Фінмана, який у свої 12 років ще 2011 року витратив на Bitcoin всю тисячу доларів, подаровану доброю бабусею. Купив, за нинішніми мірками, дуже дешево — одна монета коштувала $10. Після першої інвестиції він наступні три роки активно навчався, намагався дізнатися якнайбільше про крипту та її можливості, торгував біткоїном. Уже в 15 років хлопець домовився з батьками: якщо заробить перший $1 млн до 18 років — не піде вчитися до коледжу.

якийсь не дуже гарний приклад — залишусь дурнем бо один раз мені повезло на спекуляції
+
0
Три літри
Три літри
19 вересня 2023, 13:07
#
3.​Корисно подавати власний приклад. Показувати гаманці, майданчики, як вони працюють, які угоди/покупки ви здійснюєте. Розповідати про переваги.

тут головне не забути відразу розповісти про податки і показати як як татусь чи мамуся сплатили їх
+
0
Илья Лимпа
Илья Лимпа
19 вересня 2023, 17:57
#
Поки інвестори криптовалюти сидять босі, звичайна гра (counter strike) з її футлярами приносить 2000% pln за 2 роки, тому тут кажуть треба вчасно зайти, і не бути босим
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися