Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
8 листопада 2021, 10:16

Що робити з непогашеним кредитом під час розлучення?

На жаль, іноді трапляється так, що рішення двох сердець виявляється помилковим, і за весіллям йде процес розлучення з розділом спільно нажитого майна. Однак, разом може бути нажите не тільки майно, а й борги. Як бути, якщо під час розлучення, якщо у подружжя є непогашені кредити, взяті одним з них?

Що говорить закон
Під час розлучення розподіл майна, як і боргів, проходить за нормами, які встановлюються нормативно-правовими документами, виходячи з рівних прав подружжя на спільно нажите майно. Тобто, якщо квартиру подружжя взяло в іпотеку, перебуваючи в шлюбі, то вона є їхньою спільною, як і іпотечний кредит. Однак, тут важливе значення має те, як буде складено договір кредитування. На кого він складений, чи є поручителі та інші важливі моменти. Як правило, якщо один з подружжя оформляє кредит на покупку нерухомості або інший цільовий кредит на велику суму, банки в обов’язковому порядку вимагають підпис обох в кредитному договорі, страхуючись від потенційно можливих проблем з поверненням такого кредиту у випадку розлучення.

Згідно з усталеною практикою, під час розлучення, за відсутності заперечень, кредити, наявні у сім’ї діляться порівну між подружжям, навіть якщо кредит оформлявся на когось одного з них. У разі, якщо хтось із подружжя заперечує проти такого трактування розв'язання проблеми, суд буде визначати частку загальної та особистої частини кожного з подружжя.

З точки зору юриспруденції, кредит, взятий одним із подружжя в банку, належить обом, оскільки, це одна сім’я із загальними потребами. У разі, якщо один з подружжя відмовляється від кредитних зобов’язань, він повинен довести суду, що кредит брався на особисті потреби позичальника, а не на потреби сім’ї.

Наприклад, якщо на кредитні гроші був зроблений ремонт у квартирі, де проживало подружжя, значить, кошти пішли на сім’ю, і такий кредит повинні будуть погашати обоє в рівних частинах після розлучення. Якщо кредит був витрачений на відпочинок одним з подружжя, і будуть представлені документальні докази, такий кредит буде виплачувати тільки позичальник. Кредитна заборгованість визнається загальною, якщо: кредит пішов на потреби сім’ї; договір оформлявся за згодою обох з подружжя; подружжя знало про набуття фінансових зобов’язань один одним.

Коли кредит брали обоє

Наприклад, при цільовому типі позики одного з подружжя, саме він погашає цільовий кредит, але потім протягом 3 років має право отримати частину сплаченого кредиту від свого колишнього партнера. А в разі його відмови, звернутися до суду. У разі споживчого кредиту все набагато складніше, позичальник повинен буде довести, що взятий кредит пішов на потреби сім’ї.

Якщо йдеться про іпотечний кредит, то квартира або будинок є заставним майном фінансово-кредитної організації, що видала кредит. Хто і в якій частині буде виплачувати іпотеку залежить від того, кому дістанеться житло, і з ким житимуть неповнолітні діти, якщо такі є.

У ситуації невиплаченого автокредиту можливі кілька варіантів: продаж транспортного засобу з метою погашення кредиту, при цьому решта грошей буде розділена між подружжям; хтось забирає автомобіль і бере на себе кредитні зобов’язання; питання вирішується в судовому порядку. Щоб уникнути багатьох питань під час розлучення, доцільно оформити шлюбний контракт, в якому прописати всі потенційні спірні моменти, які можуть виникнути.

Переглядів: 694, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися