Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
1 вересня 2021, 11:40

Як планувати сімейний бюджет, щоб до кінця місяця ще залишились кошти

Чи є у вас мрія, що не збувається через неможливість реалізувати її фінансово? Якщо відповідь ствердна, варто замислитись про таке знаряддя управління фінансами, як сімейний бюджет. Розглянемо усі тонкощі планування сімейного бюджету, а також спробуємо розкласти по поличках найпоширеніші помилки, які ми часто здійснюємо через незнання, тим самим погіршуючи своє фінансове становище.

Як вести бюджетну звітність:

  • Вносити усі витрати та прибуток в зошит;
  • Прораховувати витратно-дохідну частину за допомогою таблиць Excel;
  • Вносити дані (дохід та витрати) у спеціальні сервіси, які можна завантажити на телефон або комп'ютер.

Починати планування слід після аналізу поточних витрат за останні кілька місяців. Спершу привчіть себе записувати свої витрати, визначте кількість і види доходів (регулярні або разові). Так ви отримаєте повну картину для подальшої стратегії.

Алгоритми для планування сімейного бюджету

  • Алгоритм №1: відкладаємо 20% коштів, решту витрачаємо на свій розсуд.
  • Алгоритм №2: 50% коштів відкладаємо на нагальні потреби (харчування, одяг, квартплата); 30% – на бажані витрати (розваги, хобі); 20% – відкладені кошти або на погашення поточних заборгованостей.
  • Алгоритм №3: розподіл доходу на п'ять частин за методом конвертів (Дженкінса) у відсотковому відношенні 60% (поточні потреби), 10% (накопичення), 10% (довгострокові витрати), 10% (несистематичні витрати), 10% (дозвілля).
  • Алгоритм №4: принцип 3-х або 6-ти місяців, за яким вам повинно вистачити заощаджень для нормального існування на вказаний період за будь-яких обставин.

Пам'ятайте! Це лише рекомендації, які можна коригувати під свої потреби та можливості. Комбінуючи алгоритми між собою, можна створити свій власний ідеальний метод планування сімейного бюджету.

Як скласти свій домашній звіт?

Планування бюджету – це не тотальна економія на всьому, а визначення пріоритетів і виключення непотрібних витрат.

  1. Прибуткові статті:
  2. Основний заробіток (можна розділити на підкатегорії залежно від кількості членів сім'ї)
  3. Соціальні виплати (якщо такі є)
  4. Пенсія
  5. Грошові подарунки
  6. Відсотки за вкладами

Витратні статті

Постійні (квартплата, страхування машини, житла, життя; резервні кошти, платежі з оподаткування);
Змінні (харчові продукти, медобслуговування, розваги та дозвілля, сезонні витрати, витрати на дітей, одяг).

Пам’ятайте: баланс коштів в результаті планування має бути позитивним. В іншому випадку перегляньте всі статті витрат та відкоригуйте певні категорії. Аналіз балансу допоможе визначити причини нестачі фінансів.

Найпоширеніші фінансові помилки

Зміна звичок і методів управління особистим бюджетом допоможе вийти на стабільний плюс в грошовому питанні. Уникайте таких фінансових помилок:

  1. Витрачати все і відразу. Завжди потрібно мати певну суму заощаджень на непередбачені витрати.
  2. «Жити в борг». Варто розраховувати лише на власні можливості, але якщо трапився форс-мажор і терміново потрібні кошти, користуйтеся послугами тільки перевірених компаній-кредиторів.
  3. Недосконалий облік сімейного бюджету. Започаткуйте звичку вести прибутково-витратну статистику протягом кількох місяців. Згодом прийде переконання у корисності такого методу.
  4. Єдине джерело доходу. Продумайте запасний плацдарм (хобі, яке приносить дохід, робота за сумісництвом, творчі проєкти, що дають прибуток, фріланс-замовлення), що допоможе залишитися на плаву в разі форс-мажору.
  5. Спонтанні незаплановані покупки. Застосовуйте правило «24 години» – зачекайте добу з придбанням товару і адекватно оцініть, а чи потрібен він вам? Що стосується харчових продуктів, заздалегідь підготуйте перелік необхідних продуктів і чітко його дотримуйтесь.
  6. Зберігання грошей «під матрацом». Проаналізуйте рейтинг банків, оберіть надійну банківську установу і отримуйте змогу мати щомісячний пасивний дохід у вигляді депозитного рахунку.
  7. Стагнація і сидіння на місці. Стабільність – це добре, але завжди потрібно ставити перед собою нові цілі для покращення фінансового становища в короткостроковій / довгостроковій перспективі.
  8. Незнання, якою сумою грошових коштів ви володієте. У цьому випадку неможливо спланувати витрати. Життя з безконтрольними витратами рано чи пізно призведе до «боргової ями».

Працюючи над помилками, можна кардинально змінити своє ставлення до грошей, тим самим змінюючи свої щоденні звички. Дійте і результат не змусить себе довго чекати!

Переглядів: 2609, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися