Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
28 липня 2021, 10:17

Через скільки років списується борг по кредиту в Україні?

Кредити та мікропозики – це невіднятна частина сучасності. В борг сьогодні можна взяти все: від побутової техніки до автомобілів і нерухомості. Але отримати гроші в борг – це тільки мала частина процесу. Головне – вчасно повернути борг і не залишитися після цього в програші.

Строк позовної давності
Нерідко можна почути, що якщо пройшло три роки, кредит списується автоматично. Насправді це зовсім не так. Це правило звичайно працює, але під час обчислення строку давності діють певні моменти:

  • Позовна давність починає відлік з того моменту, коли позичальник дізнався про факт прострочення по кредиту.
  • Якщо протягом трьох років з моменту утворення заборгованості з боку позичальника робилися спроби співпраці з банком, термін давності переривається і починається новий відлік.
  • Кожне прострочення має свій термін давності.
  • Термін давності у судовому порядку визнається тільки в тому випадку, якщо одна із сторін ініціює його застосування.

Отже, під час розгляду списання боргу по кредиту, можна з упевненістю сказати, що на практиці це не працює. Термін позовної давності фактично існує, але скористатися цією можливістю позичальникам не вдається. Фінансова організація намагається, як можна довше відтягнути час, щоб процентні нарахування зросли ще більше.

Право продажу боргу іншій організації
Поки умовно може настати термін позовної давності по кредиту, банк має право перепродати ваш борг третій особі. Як правило, такі компанії спеціалізуються на роботі з проблемними позичальниками. Найчастіше передача справи колекторській організації проводиться тоді, коли клієнт банку перестає платити по кредиту і не йде на контакт з банком.

Що стосується списання боргу колекторами, це неможливо. З новим кредитором можна домовитися про продовження терміну погашення боргу, відстрочки нарахування відсотків, реструктуризацію, але не про списання.

Варто враховувати, що якщо банк відноситься до кредиторів лояльно, то представники колекторської компанії будуть наполегливіші. Позичальникові доведеться відповідати на настирливі телефонні дзвінки, зустрічатися з колекторами та шукати будь-які шляхи погашення боргу. Отже, щоб це виключити, краще не допускати прострочень по кредитах.

Переглядів: 3592, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися