Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
14 липня 2021, 10:11

Як повернути гроші у разі помилки під час оплати картою?

Бувають ситуації, коли помилково кошти зараховуються на карту не тієї людини або через ретельно продуману аферу грошовий переказ потрапляє на карту зловмисника. На щастя, сьогодні існує кілька способів повернути кошти, переведені людині помилково або шахраям в платіжних реквізитах.

Скасування транзакцій в онлайн-банкінгу
Найбільш швидкий і простий варіант. Часто платежі проходять по системі не відразу, і у відправника є до 5-15 секунд, протягом яких він може клікнути на кнопку скасування і перервати грошову транзакцію.

Важливо! Якщо ви увійшли в особистий кабінет через браузер комп'ютера або ноутбука, то кнопка для скасування зазвичай розташована поряд з кнопкою на підтвердження транзакції. Що стосується мобільних додатків, грошові перекази бажано робити лише на перевірені реквізити. Не забувайте зберігати і користуватись шаблонами.



Можливість скасування фінансових транзакцій
У випадку помилкового грошового переказу потрібно діяти рішуче та швидко. Як показує практика, при моментальному реагуванні гроші вдається повернути на свій банківський рахунок у 99 випадках зі 100. Це стосується переважно всіх великих банків України.

Необхідні дії по вже здійснених платежах
Трапляється, що система пише про успішно здійснену транзакцію, а кошти не списуються з рахунку. З цієї причини багато банків заздалегідь попереджають, що на здійснення міжбанківських платежів може знадобитися до 3 днів. Якщо в онлайн-банкінгу не вдалося виконати скасування, то потрібно якомога швидше звернутися в банк, що видав вашу карту.



Зробити це можна трьома різними способами:

  • Дзвінок в банк. Скасування телефоном можливе в разі надання співробітнику банку коректних особистих даних.
  • Відвідування банку. Знадобиться персональний візит у відділення свого банку. При цьому слід написати відповідну заяву, обов'язково вказавши номер рахунку відправники та одержувача, а також вагому причину для скасування грошової операції (шахрайські дії, некоректно введений номер картки одержувача тощо).
  • Написання в службу технічної підтримки. Технічний супровід в онлайн-чаті — найкращий варіант, якщо немає можливості відвідати банк та не вдається владнати питання за телефоном. Якщо на емейл-листи відповідь може надійти не відразу, то в режимі онлайн-чата менеджери відповідають протягом кількох хвилин.

Важливо! Сьогодні у різних українських банках на дзвінки можуть відповідати роботи, яким відразу варто повідомити, що вам потрібна допомога оператора. При зверненні в банк для скасування платежу з карти необхідно обов'язково надати письмове підтвердження помилковості переказу. З паспортом та ІПН кодом слід принести квитанцію або роздруківку скріна з онлайн-банкінгу. Це потрібно для того, щоб уникнути ситуації, коли клієнт придбав товар в інтернет-магазині, а отримавши замовлення, вирішив повернути гроші.



Повернення грошей, які переведені шахраям
Довести факт шахрайства не так-то й просто. В українських банках діють спеціальні страхові програми, завдяки яким кошти можуть бути повернені на карту тільки в тому випадку, якщо переказ був здійснений третіми особами. Якщо ж власник карти самостійно виконав транзакцію, то на такі випадки страхові програми вже не розповсюджуються. У таких ситуаціях єдино можливим способом повернення грошей є звернення до відділення банку з відповідною заявою. Якщо зробити це протягом найближчих 2-3 годин, то є шанс, що гроші ще не були переведені на рахунок одержувача, і їх можна відразу повернути.

Важливо! Якщо кошти були повернуті через шахрайські дії, то карта буде заблокована. Доведеться чекати певний час на перевипуск карти.

Якщо гроші все ж «покинули» ваш рахунок і були зараховані на карту іншої фінустанови, то співробітники банку вже безсилі, оскільки вони не можуть самовільно забрати перераховані гроші. У такому випадку потрібно відразу їхати у відділення поліції і писати заяву про факт шахрайства. Співробітники правоохоронних органів порушать кримінальну справу, і з великою часткою ймовірності «вкрадені» обманним шляхом гроші врешті-решт повернуться на вашу карту.

Переглядів: 1872, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися