Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
7 червня 2021, 13:24

Що таке Iban і для чого він потрібен в Україні

У житті сучасної людини дуже багато речей можна робити, не виходячи з дому. Наприклад, проводити різні фінансові операції, оплачувати комунальні рахунки, покупку товарів, поповнювати банківські рахунки або робити переклади в інші банки. Світова фінансова система вже давно міцно зав’язана на світову мережу. З одного боку, це збільшує ризики злому і крадіжки грошей, з іншого боку, набагато спрощує і прискорює проведення різних фінансових транзакцій. Оскільки проблемні ризики набагато нижче тієї вигоди, яку надають онлайн платежі, фінансові операції, в переважній більшості випадків, проводяться в віддаленому режимі.

5 серпня 2019 року банківська система України почала перехід на міжнародний формат банківського рахунку IBAN (International Bank Account Number). За короткий проміжок часу всі технічні і правові питання переходу на новий формат були вирішені, і з 13.01.2020 всі банки України працюють через IBAN.



Як виглядає IBAN

Слід сказати, що структура IBAN-коду в кожній країні може бути різною. В Україні IBAN-код включає 29 позицій:

  • Код починається з символів UA, які говорять про те, що даний код належить українському банку.
  • Наступні дві цифри в IBAN-коді є контрольним значенням, за яким можна визначити справжність IBAN-коду.
  • Наступні 6 цифр ідентифікують банк, якому належить даний IBAN-код (МФО банку).
  • Решта символів є розрахунковим рахунком в банку
  • Навіщо потрібен IBAN
  • За допомогою IBAN-коду Національний банк України проводить модернізацію своєї електронної платіжної системи, інтегруючи її під європейські стандарти. Використання IBAN-коду клієнтами банку спрощує проведення грошових транзакцій. Відтепер нема потреби вводити різні банківські реквізити (МФО, розрахунковий рахунок), досить вказати IBAN-код одержувача.


IBAN-код дозволяє:

  • Ідентифікувати клієнта, якому переводяться гроші або платника, а також банк.
  • Скоротити число реквізитів, які раніше необхідно було заповнювати при проведенні платіжних операцій.
  • Прискорити проведення платежів
  • Уникнути вказівки рахунку в форматі СВІФТ при здійсненні міжнародних платежів.
  • Використання QR-коду, в яких «зашитий» IBAN-код, ще більш прискорює і спрощує процес проведення онлайн платежів. Все, що потрібно для здійснення платежу – за допомогою смартфона засканувати QR-код, що містить IBAN, після чого можна проводити платіж.
  • Де можна дізнатися IBAN-код
  • Провести генерацію потрібного IBAN-коду можна на офіційному сайті Нацбанку України. Для цього треба зайти на сторінку сайту https://bank.gov.ua/ua/iban. У лівій частині сторінки можна ввести старі банківські реквізити (МФО, № рахунку), після чого натиснути кнопку «Розрахувати IBAN».

Всі нові банківські рахунки в Україні відкриваються в IBAN-коді. Усі старі рахунки своїх клієнтів банки перевели на IBAN самостійно, без участі самого клієнта. Після того, як процес переходу був закінчений, всі клієнти були сповіщені про нові зміни.

Переглядів: 2134, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися