Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2023, 19:44

Папа Франциск попередив про небезпеку диктатури ШІ

Папа Римський Франциск попередив про небезпеку диктатури ШІ, яку можна створити через можливе неетичне використання цієї технології. Про це пише ForkLog.

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Застереження Папи

У листі, написаному напередодні Всесвітнього дня миру 1 січня 2024 року, понтифік закликав до створення міжнародного договору, який би регулював розробку і застосування штучного інтелекту.

«В основі розвитку нових технологій має лежати притаманна кожній людині гідність, щоб цифровий прогрес міг сприяти справі миру», — йдеться в листі.

Папа Франциск зазначив, що ШІ може використовуватися для посилення нерівності і конфліктів, якщо розробники будуть віддавати перевагу «прибутку або жадобі влади».

Читайте також: ШІ не забере в людей роботу, а скоротить робочий тиждень до трьох днів — Білл Гейтс

Він також висловив занепокоєння з приводу появи згенерованих фейкових новин, які можуть підірвати довіру до ЗМІ, і з приводу того, що ШІ може залишити більшу частину населення без роботи.

Визнання потенціалу

Понтифік визнав, що ШІ має потенціал для позитивного впливу на світ, наприклад, для забезпечення більш ефективного виробництва і модернізації процесів збору, організації та підтвердження даних.

Його заклик до міжнародного регулювання ШІ підтримують інші лідери світової спільноти. У травні 2023 року адміністрація президента США Джо Байдена провела зустріч із керівниками Google, Microsoft, OpenAI та Anthropic, на якій обговорили пов'язані з ШІ ризики.

CEO OpenAI Сем Альтман виступив перед Конгресом США і закликав уряд врегулювати використання і розробку технології. Адміністрація президента також опублікувала указ, що встановлює нові стандарти безпеки та захисту штучного інтелекту.

Коментарі - 4

+
+59
Kharakternyk
Kharakternyk
15 грудня 2023, 19:54
#
Це той, що схвалює одностатеві шлюби і говорить, що для педофілів також є місце в раю?
І з якого переляку друг Гейтса і Маска налякався ШІ?
+
+74
alex0999
alex0999
16 грудня 2023, 1:00
#
Его не расстраивает диктатуры людей?
+
0
Kharakternyk
Kharakternyk
16 грудня 2023, 9:13
#
Він в одній банді з диктаторами.
+
0
innapcholko
innapcholko
16 грудня 2023, 11:15
#
Маразм крепчает
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися