Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 квітня 2022, 19:32

Британія дозволила Газпромбанку проводити платежі за газ для ЄС

Британія видала Газпромбанку ліцензію, яка дозволяє далі отримувати платежі для забезпечення надходження російського газу до ЄС до кінця травня. Про це повідомляє ЕП з посиланням на Financial Times.

Таким чином Газпромбанк та його дочірні компанії зможуть продовжити отримувати гроші за російський газ для ЄС за контрактами, підписаними до 21 квітня, до кінця наступного травня.

Ліцензія також дозволяє відкривати та закривати рахунки в Газпромбанку, що необхідно більшості покупців для оплати газу за запропонованою Кремлем новою схемою.

Попри координацію з ЄС Британія розійшлася з блоком у стосунку санкцій проти російського Газпромбанку — головної фінустанови, через яку проводять платежі за російський газ. ЄС, який досі не наважується обірвати залежність від російського газу, протистоїть введенню санкцій проти Газпромбанку. Такий крок фактично був би рівнозначний газовому ембарго.

Як Європа сплачує за газ

Президент РФ Владімір Путін підписавуказ щодо оплати країнами Євросоюзу газу в рублях, але, ймовірно, для ЄС нічого не зміниться.

Фактично країни і далі зможуть переказувати кошти в євро на окремий рахунок в Газпромбанку. Потім банк на Мосбіржі продаватиме валюту і конвертуватиме її в рублі. Також урядова комісія з іноземних інвестицій може видавати дозволи на оплату газу не в рублях.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися