Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 червня 2021, 12:19

Рада НБУ закликала прискорити підготовку законопроєктів щодо регулювання криптовалют

Рада Національного банку України на засіданні 23 червня закликала правління Нацбанку і Кабінет Міністрів прискорити підготовку законопроєктів щодо регулювання криптовалют. Про цеповідомив глава Ради НБУ Богдан Данилишин у фейсбуці.

Рада НБУ закликала прискорити підготовку законопроєктів щодо регулювання криптовалют
Фото: facebook.com

Підписуйтеся на телеграм-канал «Мінфіну»:
головні фінансові новини

На чому зробила акцент Рада

Рада НБУ, зокрема, вирішила схвалити рекомендації правлінню НБУ і Кабміну з метою мінімізації ризиків макрофінансової стабільності в зв'язку з поширенням операцій з віртуальними активами. Для цього слід прискорити підготовку законодавчих актів з регулювання ринку віртуальних активів та операцій з ними, підкреслив Данилишин.

За його словами, Рада також рекомендувала правлінню НБУ проаналізувати вплив поширення операцій з віртуальними активами на діяльність центральних банків, зокрема, на монетарну політику, політику фінансової стабільності, розвиток платіжних технологій і появу нових регуляторних практик (регтех).

Тези із засідання Ради

На засіданні Ради обговорили діяльність центробанку щодо політики курсоутворення і валютного регулювання. Були висловлені такі рекомендації:

Правлінню Нацбанку до 1 грудня 2021 року:

  • комплексно проаналізувати впровадження нормативно-правових актів з питань валютного регулювання, посилити макроекономічне обґрунтування наступних кроків з валютної лібералізації;
  • надавати регулярні та оперативні коментарі щодо ситуації на міжбанківському валютному ринку;
  • проаналізувати канали виведення капіталів (неповернення експортної виручки, фіктивні імпортні контракти, трансфертне ціноутворення та ін.);
  • досліджувати вплив значної частини державного боргу в іноземній валюті на стійкість державних фінансів і фінансової стабільності в цілому, проаналізувати додатковий тиск на валютний ринок;
  • ввести в практику прогнозно-аналітичні роботи з підготовки показників експорту та імпорту в розрізі економічних цілей відповідно до міжнародної класифікації товарів зовнішньої торгівлі BEC.

Кабінету Міністрів України:

  • активізувати роботу щодо приєднання до Багатосторонньої конвенції CRS MCAA з метою створення необхідних передумов для поглиблення валютної лібералізації в Україні.

Правлінню Нацбанку і Кабміну:

  • для мінімізації ризиків відтоку капіталу за межі України через незавершені операції з експорту та імпорту товарів розглянути можливість встановлення диференційованого граничного терміну розрахунків залежно від виду операцій (експорт/імпорт) і товарів.

Коментарі - 6

+
0
Lamo
Lamo
24 червня 2021, 12:27
#
Банкам как минимум должны запретить любые операции с криптой — что бы потом не пришлось их спасать за наши деньги.
+
+30
Kharakternyk
Kharakternyk
24 червня 2021, 13:20
#
А я думав, ми розбудовуємо демократію, а не авторитаризм. Мабуть помилявся.
+
+14
Lamo
Lamo
24 червня 2021, 14:18
#
Не надо путать демократию со здравым смыслом — давай еще разрешим наркотики, торговлю людьми и прочие возможности заработать.
+
+15
Kharakternyk
Kharakternyk
24 червня 2021, 14:35
#
Крипта — то не є кримінал. Давайте також не путати. З такою логікою можна заборонити тоді і фільми жахів і бойовики і рок музику… Який в них сенс? Лише тому, що комусь стрільнуло в голову? Lamo, у вас взагалі є розуміння, як виводяться кошти через українські банки і як від того можуть постраждати вкладники цих банків та інші клієнти, які не проводять ніяких крипто-операцій? Якщо ви особисто готові компенсувати всім українським банкам ті комісійні, що вони отримують з операцій з крипто-біржами, то тоді можете пропонувати. Чому ні?
+
0
ITshnik99
ITshnik99
25 червня 2021, 9:08
#
Kharakternyk у нас и так очень развитая демократия, делай что хочешь, авторитаризм это там у раши.
+
0
Kharakternyk
Kharakternyk
25 червня 2021, 11:04
#
То давайте не будемо перетворювати Україну назад в рашу чи Білорусь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися