Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2021, 12:59

Закони про примусову реструктуризацію валютних кредитів відправлено на підпис президенту

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон № 4475 про валютні кредити, що містить норму про примусову їх реструктуризацію, і закон № 4398 про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптацію процедур неплатоспроможності фізичних осіб. У картках законопроєктів відзначається, що вони передані на підпис президенту 16 квітня. Про це повідомляється на сайті парламенту сьогодні, 16 квітня.

Закони про примусову реструктуризацію валютних кредитів відправлено на підпис президенту
Фото: pravda.com.ua

► Підписуйтеся на «Мінфін» в Instagram:
головні новини про інвестиції і фінанси

Детальніше про ці законопроєкти

Верховна Рада ухвалила ці законопроєкти 13 квітня на позачерговому пленарному засіданні.

У законі № 4475 Рада подовжила на п'ять місяців дію мораторію, що забороняє банкам стягувати майно громадян України, надане як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Крім того, Рада ввела реструктуризацію таких кредитів з перерахунком усіх грошових зобов'язань у гривневий еквівалент і списанням неустойки.

Закон № 4398 зобов'язує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не пізніше, ніж за 30 днів до публікації оголошення про відкриті торги, запропонувати позичальникові погасити заборгованість на суму, не меншу за оціночну вартість активу.

Читайте також: Валютна іпотека. Рада конвертувала валютні кредити населення в гривню

Закон також виключає зі складу ліквідаційної маси житло, яке є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, якщо воно не перевищує 60 кв. м, або 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї боржника для квартири чи 120 кв. м для житлового будинку.

Крім того, згідно з інформацією на сайті Ради, боржник, який проживає в такому помешканні, в разі недостатності його доходів для виконання умов реструктуризації за рішенням господарського суду може виплачувати мінімальну суму щомісячного виконання плану реструктуризації.

Читайте також: Примусова реструктуризація валютних кредитів призведе до збитків банків у сумі 10 мільярдів — НАБУ

Раніше

Нацбанк, Національна асоціація банків України і самі банки розкритикували ідею примусової реструктуризації валютних кредитів, а представники українського бізнесу звернулися до президента України з проханням відхилити законопроєкт.

Коментарі - 1

+
0
retoman
retoman
16 квітня 2021, 15:03
#
Да ну на. Не может быть
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися