Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 лютого 2021, 16:28

Одна з найдорожчих компаній після Facebook: Криптовалютна біржа Coinbase проведе прямий лістинг на Nasdaq

Криптовалютна біржа Coinbase вирішила провести перший великий прямий лістинг на Nasdaq. Вона може стати однією з найдорожчих компаній, що виходять на біржу за часів IPO Facebook майже 10 років тому. Про це пише Forbes з посиланням на проспект компанії, опублікований на сайті Комісії з цінних паперів і бірж США.

Криптовалютна біржа Coinbase вирішила провести перший великий прямий лістинг на Nasdaq.
Фото: Blits.media

Що ми знаємо про Coinbase

У проспекті Coinbase повідомила, що її виручка у 2020 році збільшилася більше ніж вдвічі: з $534 млн у 2019 році до $1,28 млрд у минулому. Чистий прибуток у 2020 році при цьому склав $322 млн, а у 2019 році компанія відзвітувала про чистий збиток в $30 млн.

Більшу частину виручки за минулий рік біржа отримала від комісій з трансакцій з купівлі і продажу біткоїнів і ефіру, на ці дві криптовалюти припадає понад 56% торгів на майданчику. Кількість транзакцій у 2020 році збільшилася на 180% і досягла 2,8 млн на місяць. Всього на платформі зареєстровано 43 млн користувачів.

Розміщення Coinbase може стати першим великим прямим лістингом на Nasdaq, — пише Bloomberg. Попередні великі розміщення таким способом, включаючи лістинги Spotify, Slack і Palantir, проходили на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Читайте також: Влада США завдала удару по «битку»: чому він вистояв

За даними Axios, Coinbase оцінюється більш ніж в $100 млрд. Виходячи з цього, Coinbase може стати однією з найдорожчих компаній, що виходять на біржу, з часів IPO Facebook у 2012 році, відзначає Bloomberg.

Ризики, про які потрібно знати інвесторам

У проспекті компанія підкреслила, що результати її роботи залежать від криптоекономіки. Через нестабільність галузі і ціни на криптовалюту операційні результати можуть значно коливатися від кварталу до кварталу, залежно від настроїв ринку.

Серед факторів ризику, що непідконтрольні біржі, Coinbase також згадала можливі зміни в законодавстві, дії уряду і регуляторів, макроекономічні умови, а також зміну попиту на криптовалюту.

Як ризик для ринку криптовалюти цифровий торговий майданчик вказав розкриття особистості Сатоші Накамото, а також його можливі дії на ринку.

«Сатоші Накамото — це псевдонім, який використовується однією людиною або групою людей, які створили біткоїн. У разі розкриття особистості Сатоші Накамото, вартість біткоїна може значно впасти. Coinbase також згадує, що в особистому сховищі Накомото міститься понад 1 млн біткоїнів. Якщо Накамото вирішить перевести свої біткоїни в гроші, він може негативно вплинути на крипторинок і дестабілізувати його», — пояснює керівник ІАЦ «Альпарі» Олександр Разуваєв.

Накомото першим почав видобуток біткоїнів, а його частка в них тепер становить майже 5% всього ринку цієї криптовалюти.

Коли закінчиться мода на «крипту»

Біткоїн користується попитом у трейдерів через його децентралізовану природу. Він не належить якому-небудь приватному інвестору або державі і не регулюється ними.

«Однак ми не думаємо, що крипта коли-небудь реально потіснить традиційні гроші. Мода на неї пройде, а інвестиції рано чи пізно обнуляться. Інша справа, що вільних грошей зараз у світі занадто багато. І повинні дорожчати практично всі активи без винятку», — вважає Разуваєв.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися